Matjaž Kek in njegovi varovanci so dokazali, da znajo igrati tudi proti najmočnejšim reprezentancam sveta, zato se z žrebom ne kaže obremenjevati. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kek in njegovi varovanci so dokazali, da znajo igrati tudi proti najmočnejšim reprezentancam sveta, zato se z žrebom ne kaže obremenjevati. Foto: MMC RTV SLO

Fifa še ni uradno določila jakostnih skupin, vseeno pa so se že pojavila ugibanja, kako bodo reprezentance razvrščene. V prvem bobnu naj bi se znašle gostiteljica Južnoafriška republika, Nemčija, Brazilija, Italija, Španija, Anglija, Francija in Argentina, v drugem poleg Slovenije še Nizozemska, Portugalska, Švica, Grčija, Srbija, Danska in Slovaška (vse te evropske ekipe torej ne morejo biti tekmec Slovenije v predtekmovanju), v tretjem Mehika, ZDA, Južna Koreja, Japonska, Avstralija, Honduras, Nova Zelandija in Severna Koreja, v četrtem pa Paragvaj, Gana, Kamerun, Slonokoščena obala, Nigerija, Urugvaj, Alžirija in Čile.

Reprezentance bodo razvrščene v osem skupin s po štirimi ekipami. V osmino finala se bosta prebili prvouvrščeni moštvi. Svetovno prvenstvo bo potekalo od 11. junija do 11. julija 2010.

Le zakaj bi se obremenevali z žrebom?
Slovenija, ki bo drugič igrala na SP-ju, se seveda ne obremenjuje z žrebom, ampak po zmagi nad Rusijo raje slavi velik uspeh. "Žreb me sploh ne zanima, saj nanj ne morem vplivati. Zato bi le po nepotrebnem izgubljal energijo, če bi mešal kakšna imena tekmecev. Zdaj bo nekaj trenutkov za veselje, potem pa bodo že misli letele proti črni celini. Zdaj smo si šele zakuhali pravo delo," je dejal selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek.

Pred Eurom 2012 Slovenci v 4. skupini
Evropska nogometna zveza je medtem potrdila jakostne skupine pred žrebom kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2012. Slovenija je v 4. skupini. Teoretično se lahko zgodi, da bodo v isti skupini države s področja nekdanje Jugoslavije: Hrvaška, Srbija, BiH, Slovenija ali Makedonija in Črna gora. Žreb skupin za EP na Poljskem in v Ukrajini bo 7. februarja v Varšavi.

Skupine za evropsko prvenstvo 2012
1. skupina:
Španija, Nemčija, Nizozemska, Italija, Anglija, Hrvaška, Portugalska, Francija, Rusija

2. skupina: Grčija, Češka, Švedska, Švica, Srbija, Turčija, Danska, Slovaška, Rumunija

3. skupina: Izrael, Bolgarija, Finska, Norveška, Irska, Škotska, Severna Irska, Avstrija, BiH

4. skupina: Slovenija, Latvija, Madžarska, Litva, Belorusija, Belgija, Wales, Makedonija, Ciper

5. skupina: Črna gora, Albanija, Estonija, Gruzija, Moldavija, Islandija, Armenija, Kazahstan, Liechtenstein

6. skupina: Azerbajdžan, Luksemburg, Malta, Ferski Otoki, Andora, San Marino