Lara Prašnikar je dosegla zadnji zadetek v Murski Soboti. Foto: www. alesfevzer.com
Lara Prašnikar je dosegla zadnji zadetek v Murski Soboti. Foto: www. alesfevzer.com

Slovenke so kvalifikacije začele z dvema zmagama. Na začetku aprila so najprej na domači zelenici z 2:0 premagale Moldavijo, nato pa so v Skopju s 5:0 odpravile še makedonsko izbrano vrsto.

Druga tekma te skupine med Severno Makedonijo in Moldavijo se je končala z neodločenim izidom (1:1). To pomeni, da ima Slovenija na vrhu skupine 2 v Ligi C po treh zmagah 9 točk. Sledijo jim Makedonke s štirimi, Latvijke s tremi, Moldavke pa so pri eni točki.

Sara Agrež z glavo zadela za vodstvo

Tekma v Murski Soboti je bila zaradi nevihte, močnega dežja in strel odložena in se je začela z zamikom dobre ure. Slovenke so odločno začele, že v 3. minuti je Kaja Eržen stresla vratnico, takoj zatem je Lara Prašnikar preizkusila latvijsko vratarko Sofijo Nesterovo.

Slovenke so po dobre pol ure povedle, po kotu z desne strani je bila z glavo natančna Sara Agrež za 1:0. V 39. minuti je še Prašnikarjeva zadela vratnico, Latvijke pa so se v sodnikovem dodatku reševale še z golove črte.

Odlična predstava v drugem polčasu
V drugem polčasu so varovanke Saše Kolmana napolnile mrežo Latvije. V 57. minuti je po zmedi v kazenskem prostoru Latvije izkoristila Lana Golob, potem ko je Kaja Korošec podala iz kota.

Slovenke so bile precej nevarnejše, zmago pa so potrdile v naslednjih nekaj minutah s tremi hitrimi goli. V 70. minuti je za 3:0 po predložku Lare Prašnikar z leve strani z glavo zadela Špela Kolbl. Pet minut pozneje je na 4:0 povišala Nina Kajzba. Le dve minuti zatem je bila za 5:0 s strelom z roba kazenskega prostora natančna Korošec. Končni izid 6:0 je v zadnji minuti postavila Prašnikar, ki je po vseh svojih priložnosti le prišla do zadetka.

Visoka zmaga slovenskih nogometašic v Murski Soboti

Kvalifikacije so sestavljene iz ligaškega in finalnega dela. Ligaška faza je v enaki obliki kot Liga narodov: z ekipami, razdeljenimi v tri lige. Liga A in liga B imata po 16, liga C pa 19 ekip. Začetni položaj vsake ekipe v ligi je določen na podlagi izidov prejšnje Lige narodov za ženske.

Kvalifikacije imajo dva cilja: uvrstitev na EP in biti čim višje uvrščen za prihajajočo Ligo narodov, ki bo na sporedu v sezoni 2025/26.

Naslednja tekma Slovenke čaka v torek, ko bodo tekmice znova Latvijke v Sloki.


Liga narodov, liga C, 3. krog, Murska Sobota:
SLOVENIJA – LATVIJA 6:0 (1:0)
Agrež 32., Golob 57., Kolbl 70., Kajzba 75., Korošec 77., Prašnikar 90.

Slovenija: Meršnik, Eržen (71./Križaj), Golob, Gradišek, Agrež, Čonč (66./Kajzba), Korošec, Zver (79./Ketiš), Prašnikar, Kolbl (79./Janež), Makovec (78./Kramžar).

Latvija: Nesterova, Garanča (75./Vitmore), Mairna, Ročane, Linina, Smirnova (67./Čemirtane), Zaičikova, Lipšane (46./Danilova), Poluhoviča, Suvitra (84./Šenberga), Miksone.


Lestvica:
1. Slovenija             3  3  0  0 13:0  9
2. Severna Makedonija    3  1  1  1  5:9  4
3. Latvija               3  1  0  2  4:10 3
4. Moldavija             3  0  1  2  1:4  1