Slovenke so potrdile vlogo favoritinj in so Moldavijke v gosteh premagale s 5:0, potem ko je bilo na prvi tekmi doma 2:0. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so potrdile vlogo favoritinj in so Moldavijke v gosteh premagale s 5:0, potem ko je bilo na prvi tekmi doma 2:0. Foto: www.alesfevzer.com

Kvalifikacije za prihodnje evropsko prvenstvo nogometašic so sestavljene iz ligaškega in finalnega dela. Ligaška faza se odvija kot Liga narodov: z ekipami, razdeljenimi v tri lige. Liga A in liga B imata po 16, liga C pa 19 ekip.

Po dveh razveljavljenih golih je steklo

Slovenija nastopa v skupini C2 s Severno Makedonijo, Latvijo in Moldavijo. Na gostovanju pri Moldavijkah so Slovenke vse opravile že v prvem polčasu, ki so ga dobile s 4:0, čeprav so sodniki zaradi ofsajda razveljavili njihova prva zadetka.

Prvič je takšno akcijo končala Kaja Korošec v deseti, drugič pa Zara Kramžar v 23. minuti.
Nato je igra Slovenkam stekla in tudi zadetki so začeli padati brez prepovedanih položajev. Prvega, ki je obveljal, je v 28. minuti dosegla Špela Kolbl z natančnim strelom z 12 metrov. V 37. minuti je sledila nova akcija Slovenk, v vlogi podajalke je bila tokrat Kolbl, zadela pa je Sara Makovec. Premoč Slovenije je s tretjim zadetkom kronala Lara Prašnikar, ki je z volejem z osmih metrov izkoristila podajo Kaje Eržen.

Za konec še s Severno Makedonijo

Že v sodniškem dodatku je po predložku Sare Agrež smer žoge pred vrati spremenila Zara Kramžar. V nadaljevanju je ritem igre padel, Slovenke pa so bile nenatančne oz. so znova zadevale iz prepovedanega položaja. Tik pred koncem je v 87. minuti končni izid 5:0 z roba kazenskega prostora postavila Mirjam Kastelec.

Visoka zmaga za peto zmago in popolnih 15 točk ob sijajni razliki v golih (17:0), s čimer so Slovenke tudi formalno osvojile skupino C2 ter se bodo na zadnji tekmi s Severno Makedonijo v sredo že pripravljale na sklepni del kvalifikacij.

Gladka zmaga slovenskih nogometašic v Kišinjovu

LESTVICA