Slovenskih zelenic konec tedna, kot kaže, ne bodo teptali najboljši nogometaši. Foto: EPA
Slovenskih zelenic konec tedna, kot kaže, ne bodo teptali najboljši nogometaši. Foto: EPA
Dejan Stefanovič
Dejan Stefanovič je predsednik Sindikata poklicnih igralcev nogometa v Sloveniji.
Branko Florjanič
Branko Florjanič verjame, da se bodo igralci odločili v prid nogometa. Foto: RTV SLO

Po besedah predsednika sindikata slovenskih nogometašev (SPINS) Dejana Stefanoviča so možnosti, da bi nogometaši konec tedna vendarle odigrali tekme, ničodstotne. Združenje klubov 1. slovenske nogometne lige ni ugodilo zahtevam sindikata, pri katerih je bil v ospredju predlog o enotni pogodbi nogometašev.

Imajo soglasje vseh nogometašev
"Sami smo obvestili vse klube, da sklep o stavki ostaja v veljavi, in imamo soglasje vseh nogometašev, ki igrajo v prvi slovenski nogometni ligi," je dejal Stefanović in dodal, da to pomeni, da se igralcev ne sme izsiljevati oziroma od njih zahtevati, da nastopijo na tekmah: "Vsako nasprotno ravnanje bomo prijavili inšpektoratu za delo ter pristojnemu tožilstvu."

Dejan Stefanovič bo v ponedeljek ob 15.00 gost spletne klepetalnice MMC-ja.

Stefanovič: Zakonodaja ne zagotavlja zaščite pravic
Pri SPINS-u dodajajo, da je stavka skladna in zaščitena z ustavo, zakonom o stavki in kazenskim zakonikom. "Veseli me, da smo dosegli takšno enotnost znotraj moštev in pokazali, da se zavedamo, da je potrebna osnovna zaščita naših pravic, ki nam je trenutno zakonodaja v Sloveniji ne zagotavlja," je še povedal Stefanović in nadaljeval: "S tem mislim na kolektivno pogodbo, še bolj razveseljivo pa je dejstvo, da kljub dobrim razmeram v nekaterih slovenskih klubih igralci razumejo, da se nekateri njihovi kolegi nahajajo v slabem položaju in jim želijo pomagati." Pri tem misli predvsem na ustanovitev garancijskega sklada, ki bi igralce zaščitil v primeru plačilne nesposobnosti klubov.

Florjanič: Nogometaši imajo pogodbe podpisane
Predsednik združenja klubov I. SNL Branko Florjanič je še naprej na bojni nogi s sindikatom: "Jaz verjamem, da so igralci odgovorni najprej gledalcem in sponzorjem in bodo sami tako pametni, da se bodo odločili v prid nogometa. Dejstvo je, da imajo pogodbe podpisane."

Florjanič je še poudaril, da pri njih zainteresiranost za dialog obstaja, saj so celo pred sindikatom ustanovili svojo delovno skupino: "Uefa predvideva minimalna izhodišča za enotno pogodbo, ki si jih je predsednik SPINS Stefanović po svoje razlagal. Če si je on vzel 40 dni časa, potem je prav, da uporabljamo enak meter in si tudi mi vzamemo za svoj predlog toliko časa. Potem bi se morali sestati."
M. R.