Nogometaši Porta so pred štirimi leti presenetljivo zmagali v Ligi prvakov. Foto: EPA
Nogometaši Porta so pred štirimi leti presenetljivo zmagali v Ligi prvakov. Foto: EPA

Odločitev je disciplinska komisija Uefe sprejela po dolgotrajni preiskavi, imenovani "Zlata piščalka", ko naj bi portugalski velikan v sezoni 2003/04 podkupil sodniško delegacijo na treh tekmah v domačem prvenstvu.

Na Portugalskem modro-bele že kaznovali
Disciplinska komisija portugalske lige je že prejšnji mesec zaradi obtožb Portu odvzela šest točk, klub kaznovala s 150.000 evri, njihov predsednik Jorge da Costa pa je bil ob denarni kazni 10.000 evrov še suspendiran za dve leti. Vodstvo kluba se pretirano ni vznemirjalo, saj šest točk minusa ni vplivalo na njihovo zmago v državnem prvenstvu. Na koncu so slavili, že tretjič zapored, s prednostjo 14 točk pred Sportingom.

Kazen portugalske lige spodbudila tudi Uefo
Afero je pod drobnogled vzela tudi Uefa in sporočila, da "po preiskavi v zvezi s podkupovanjem sodnikov v portugalskem državnem prvenstvu v sezoni 2003/04 Porta ne bo spustila v Ligo prvakov za sezono 2008/09."

Iz kluba se bodo na Uefino odločitev pritožili
Modro-beli so takrat pod vodstvom Joseja Mourinha, čigar imena se v preiskavi še ne omenja, osvojili državni naslov in Ligo prvakov. Iz kluba so že sporočili, da se bodo na odločitev pritožili.

Ž. K.