Prizor dneva. Giancarlo Maldondo se zvija od 'bolečin', Pedro Garcia pa je prejel rdeči karton. Foto: Reuters
Prizor dneva. Giancarlo Maldondo se zvija od 'bolečin', Pedro Garcia pa je prejel rdeči karton. Foto: Reuters
Paolo Guerrero
Paolu Guerreru po zaslugi Hectorja Gonzaleza ni uspelo zadeti praznih vrat. Foto: Reuters
Daniel Arismendi
Daniel Arismendi je mojstrsko zadel z roba kazenskega prostora. Foto: Reuters
Sergio Galarza
Vratar Bolivije Sergio Galarza je takole prejel edini zadetek na tekmi. Foto: Reuters

Gostitelji turnirja so v zelo kaotični tekmi tudi s pomočjo sodnika z 2:0 premagali Peru. Na drugi tekmi je bil Urugvaj z 1:0 boljši od Bolivije. V skupini A pred zadnjim krogom vodi Venezuela s 4 točkami, Peru in Urugvaj imata po točko manj, Bolivija pa ima eno.

Zmago čakali vse od prve tekme
Venezuela je svojo prvo zmago na Copi Americi dosegla prav na svoji prvi tekmi, ko je leta 1967 ugnala Bolivijo. Tokrat ji je pri zmagi močno pomagal mehiški sodnik Benito Armando Archundia, ki je nogometni svet opozoril nase že prejšnji teden, ko je v polfinalu Zlatega pokala oškodoval Kanado enajstmetrovke, s katero bi proti ZDA lahko izsilila podaljšek.

Prvi usodni trenutek v prvem polčasu ...
Peru je tekmo začel bolje, a je že v 14. minuti ostal brez Pedra Garcie. Slednji je udaril Giancarla Maldonda, ki je začel prepir. Maldondo je kar naenkrat obležal na tleh, sodnik pa je izključil presenečenega Garcio. Posnetek je pokazal, da je Maldondo prejel rahel udarec v brado, po kratkem premoru se je vrgel po tleh, se zvijal od bolečin in se držal za cel obraz, čeprav je prejel udarec le v brado.

... drugi v drugem
Oba zadetka sta padla v drugem polčasu. Po štirih minutah igre je Cichero zadel z glavo po podaji s kota. Peru je z vsemi silami želel izvleči vsaj točko. Paolo Guerrero je zadel vratnico, v 62. minuti se je Guerrero sam znašel pred praznimi vrati. V trenutku, ko je želel žogo le potisniti v mrežo, ga je podrl Hector Gonzalez. Sodnikova piščalka je ostala nema.

Izključitev se jim ni maščevala
V 78. minuti je bilo število igralcev spet izenačeno, saj je bil izključen Ricardo Paez. Selektorjev sin je prejel drugi rumeni karton, ker je jezno brcnil žogo, ko je bil ujet v prepovedanem položaju. Gostitelji so odrešujoči zadetek dosegli le minuto pozneje, ko je rezervist Daniel Arismendi z lepim strelom po tleh zadel s 25 metrov. Žoga je pri tem oplazila vratnico.

Forlan podal
Urugvaj je strl odpor Bolivije v 58. minuti, ko je v polno zadel Vicente Sanchez. Akcijo je začel Diego Perez, žogo je nato v prazen prostor lepo preusmeril Diego Forlan, Sanchez pa je postavil piko na i.

Copa America, Venezuela, skupina A, 2. krog

BOLIVIJA - URUGVAJ 0:1 (0:0)
Sanchez 58.

VENEZUELA - PERU 2:0 (0:0)
Cichero 49., Arismendi 79.
RK: Paez 78.; Garcia 14.

Lestvica:                          
VENEZUELA         2  1 1 0  4:2  4 
PERU              2  1 0 1  3:2  3 
URUGVAJ           2  1 0 1  1:3  3 
BOLIVIJA          2  0 1 1  2:3  1 


S. J.