Do znamenitega gola na tekmi proti Argentini Dennis Begkamp v četrtfinalu ni blestel, toda v reprezentančno zgodovino se je legenda Arsenala vpisala prav po zaslugi te tekme. Foto: EPA
Do znamenitega gola na tekmi proti Argentini Dennis Begkamp v četrtfinalu ni blestel, toda v reprezentančno zgodovino se je legenda Arsenala vpisala prav po zaslugi te tekme. Foto: EPA
Leta 1978 je Nizozemsko potopil Mario Kempes. Foto: EPA

4. julija tistega leta je tekla 90. minuta četrtfinalnega obračuna v Marseillu. Frank de Boer je s svoje polovice poslal diagonalno podajo na rob kazenskega prostora Argentine. Kar je sledilo v naslednje 2,11 sekunde, se je zapisalo v anale. Žogo je z izjemnim občutkom z desno nogo ustavil Dennis Bergkamp, mojstrsko preigral Roberta Ayalo in jo z zunanjim delom čevlja spravil mimo vratarja Carlosa Roe. "Nikoli ne odigraš vse tekme izjemno, toda ta trenutek je bil res izjemen," se je zadetka, ki je popeljal tulipane v polfinale spominjal Bergkamp.

Dolga predigra pred eksplozivnim vrhuncem
Sam vrhunec tekme je imel zanimivo predigro. Nizozemce je v vodstvo popeljal zdajšnji pomočnik selektorja Luisa van Gaala Patrick Kluivert, a je zaostanek že v 17. minuti izničil Claudio Lopez. V 76. minuti pod žgočim soncem na stadionu v Marseillu je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen Arthur Numan in tehtnica se je nagnila na stran gavčev. A le do 87. minute. Takrat je v kazenskem prostoru padel do tistega trenutka najboljši igralec Argentine na prvenstvu Ariel Ortega. Sodnik ni zapiskal, pa čeprav je šele počasni posnetek razkril, da je šlo za gledališki vložek. Ko je vratar Edwin Van der Sar prišel do Ortege in ga okaral, se je mali Argentinec dvignil in prislonil glavo na brado Nizozemca. Sodnik mu je pokazal rdeči karton. 53 sekund pozneje je Bergkamp poskrbel za eksplozijo nizozemskih navijačev, ki so zasedli stadion na Azurni obali.

V finalu 1978 krajšo potegnili tulipani
To je bila prva medsebojna tekma Argentine in Nizozemske na svetovnih prvenstvih po finalu leta 1978, ki ni minil brez kontroverze. Tekma v Buenos Airesu se namreč začela z zamudo, saj so Argentinci protestirali zaradi plastične opore, ki jo je imel na roki Rene van der Kerkhof, pa čeprav je krilni napadalec z njo igral vse prvenstvo. Z dodatno bandažo se je v tekma na s trakovi prekriti zelenici le začela. Peklensko vzdušje je še podžgal gol Maria Kempesa. Gavči so bili po seriji odličnih obramb Ubalda Fillola le osem minut oddaljeni od naslova, ko je podaljške izsilil Dick Nanninga. V podaljšku je spet zadel Kempes (šesti gol na prvenstvu), dokončno pa je finale odločil Daniel Bertoni.

1974: Argentinci prejeli štiri zadetke
Reprezentanci sta prvič na svetovnih prvenstvih srečali štiri leta prej, ko so tulipani pod vodstvom Johana Cruyffa s totalnim nogometom razbili Argentince 4:0. Tudi takrat je Nizozemska izgubila v finalu proti gostiteljem prvenstva. Z 2:1 je bila boljša Zahodna Nemčija.

2006: Miroljubni remi
Najmanj odmeven medsebojni dvoboj je bil pred osmimi leti, ko sta se moštvi v zadnji tekmi skupinskega dela razšli z neodločenim izidom 0:0.