Lionel Messi je bil kot prvi na vseh treh tekmah skupinskega dela izbran za igralca tekme, s štirimi goli pa si je po skupinskem delu tudi delil prvo mesto na lestvici strelcev. Foto: EPA
Lionel Messi je bil kot prvi na vseh treh tekmah skupinskega dela izbran za igralca tekme, s štirimi goli pa si je po skupinskem delu tudi delil prvo mesto na lestvici strelcev. Foto: EPA
Lionel Messi, Angel di Maria, Ezequiel Lavezzi
Messi in Angel di Maria sta ključna argentinska moža, ob njiju in Gonzalu Higuainu pa bo v napadu začel še Ezequiel Lavezzi. Foto: EPA
Xerdan Shaqiri, Admir Mehmedi
Xerdan Shaqiri in Admir Mehmedi na treningu pred obračunom z Argentino. Foto: EPA
Romelu Lukaku, Marc Wilmots
Romelu Lukaku je po poškodbi Christiana Bentekeja prva "špica" Belgije, a mladi napadalec v Braziliji še ni navdušil. Foto: EPA
Clint Dempsey
Kapetan Clint Dempsey je pravi vodja Američanov in najnevarnejši mož ZDA pred vrati. Foto: EPA

Xerdana Shaqirija, ki je na zadnji tekmi zabil hat-trick, so zaradi podobnega načina igre, prav tako nizkega težišča ter odlične tehnične podkovanosti večkrat primerjali z Lionelom Messijem in ga celo poimenovali kar za "alpsko" različico argentinskega superzvezdnika. Jasno je, da bo Shaqiri pomenil eno glavnih nevarnosti za argentinska vrata, saj je član Bayerna v odlični formi.

Gavči vse upe polagajo v Messija
"Švica je zelo disciplinirana ekipa. Igra dober nogomet in ima vrhunske igralce. Zelo bomo morali biti previdni, Shaqiri in Seferović sta v zelo dobri formi,"
je pred tekmo dejal Javier Mascherano. Toda še težje delo čaka obrambo Švice, kajti tudi Messi, ki je seveda še kakovostnejši igralec od Shaqirija, je v vrhunski formi. Na treh tekmah je zabil štiri gole ter odigral ključno vlogo pri vseh treh zmagah dvakratnih svetovnih prvakov. Zdaj ga še 14 golov loči od dosežka Gabriela Batistute, da bi postal najboljši argentinski strelec.

Gavči vse upe polagajo v napadalca Barcelone, kar pričajo tudi besede vratarja Sergia Romera: "Kot sem že rekel, Messi je nekajkrat na prvenstvu že podrgnil po čudežni svetilki. Vedno naredi nekaj drugače. Veseli smo, da ga imamo. Težko je najti besede, ki opišejo Messijevo izjemnost. Verjamemo vanj, da bomo še naprej uspešno igrali."

Hitzfeld vlogo favorita prepušča Argentini
Messi je prvi hat-trick v dresu albicelesteja dosegel prav proti Švici pred dvema letoma. To je bil tudi zadnji medsebojni obračun, Argentina pa je slavila s 3:1. Posebne priprave Švicarji kljub odlični formi Messija ne bodo imeli, je razkril vratar Diego Benaglio: "Zagotovo bomo imeli na stadionu podporo brazilskih navijačev. Čuti se rivalstvo Brazilcev in Argentincev. Pripravljamo se kot na vsako drugo tekmo. Jasno je, da bo zelo težko Messija povsem odrezati od igre. Lahko vidimo toliko posnetkov, kjer Messi v odločilnih trenutkih naredi nekaj posebnega."

V šestih medsebojnih tekmah Argentina, pri kateri bo v napadu namesto poškodovanega Sergia Agüera začel Ezequiel Lavezzi, proti Švici še ni izgubila, dobila pa je štiri dvoboje. "Jasno, da je vloga favorita na strani Argentine. Mi smo na tej tekmi avtsajderji, vendar pa nimamo česa izgubiti, samo veliko lahko pridobimo. V torek imamo priložnost, da spišemo zgodovino. V eni tekmi je vse mogoče," je dodal Hitzfeld in še pristavil: "Ne bomo uporabili posebnega nogometaša, da bo pokrival Messija. Uporabili bomo tako obrambno mrežo. Vsak mora odigrati svojo vlogo in ostati zbran, da bomo lahko igrali v visokem ritmu in preprečili napake. Tako lahko ustavimo Messija. Ne sanjam o njem, se pa navdušujem, ko ga gledam igrati, tako kot vsak, ki ima rad nogomet."

Belgija pripravljena kar na vojno
V zadnji tekmi osmine finala se bosta v Salvadorju pomerili Belgija in ZDA. Od Belgije so pred prvenstvom številni veliko pričakovali, čeprav rdeči vragi igrajo na SP-ju prvič po letu 2002. Belgijci so dosegli tri zmage, vendar pa z igro do zdaj niso navdušili, s čimer pa se selektor Marc Wilmots ne strinja: "Kaj sploh pomeni igrati lepo? Vsaka tekma je zgodba zase in jo zaznamujeta fizična in taktična priprava. Na koncu je ključen rezultat in ne način, na katerega si zmagal oziroma igra, s katero si zmagal."

Američani in Belgijci so se do zdaj pomerili petkrat, štirikrat so bili uspešnejši Evropejci, edina ameriška zmaga pa sega na svetovno prvenstvo leta 1930, ko so v skupinskem delu slavili s 3:0. Zadnji dvoboj so v ZDA lani Belgijci dobili s 4:2. Jenkiji so v Braziliji prikazali čvrsto igro, so dobro organizirani in telesno pripravljeni. "Fizično so zelo močni. Pripravljamo se na vojno," je o nasprotnikih dejal Wilmots.

Američani samozavestni po dobrih igrah
Tudi Belgijci so fizično odlično pripravljeni, kar dokazujejo vsi štirje goli na SP-ju, ki so jih rdeči vragi dosegli po 70. minuti. ZDA je napredovala iz težke skupine, ko je premagala Gano in remizirala s Portugalsko, dobre predstave pa Američanom vlivajo samozavest, kar pravi tudi Jürgen Klinsmann: "Smo samozavestni in prepričani, da jih lahko premagamo. S to miselnostjo gremo v tekmo. Zavedamo pa se, da bomo morali dati vse od sebe."

"Zaslužili smo si napredovanje in veseli nas, da smo znova v izločilnih bojih. Da smo napredovali iz tako težke skupine, dokazuje, da verjamemo vase," je dodal ameriški kapetan Clint Dempsey, ki bo znova glavni adut Američanov, kakor tudi vratar Tim Howard, ki je soigralec belgijskega napadalca Kevina Mirallasa: "S Timom se dobro razumeva. Je zares prijetna oseba in izvrsten vratar, eden najboljših na svetu. Slišala se bova pred tekmo, se malo pogovorila in pošalila. Komaj čakamo to tekmo, bolj smo nestrpni kot nervozni. Prvič je ta generacija tako daleč in dobro se počutimo, saj se zavedamo, da za nami stoji vsa država." Tudi Belgija ima svojega aduta v vratih Thibauta Courtoisa, Vincent Kompany in morda tudi Thomas Vermaelen bosta verjetno nared, zagotovo pa bo manjkal kaznovani Steven Defour, pri ZDA se vrača Jozy Altidore, vendar bo na klopi.


Osmina finala, Sao Paulo, torek ob 18.00:
ARGENTINA - ŠVICA

Verjetni postavi:

Argentina: Romero, Zabaleta, F. Fernandez, Garay, Rojo, Mascherano, Gago, di Maria, Messi, Higuain, Lavezzi.

Švica: Benaglio, Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodriguez, Behrami, Inler, G. Xhaka, Shaqiri, Mehmedi, Drmić.

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)


Salvador, torek ob 22.00:
BELGIJA - ZDA

Verjetni postavi:

Belgija: Courtois, Alderweireld, van Buyten, Kompany, Vertonghen, Witsel, de Bruyne, Fellaini, Mertens, Mirallas, Hazard.

ZDA: Howard, F. Johnson, Gonzalez, Besler, Beasley, Beckerman, J. Jones, Zusi, Bradley, Bedoya, Dempsey.

Sodnik: Djamel Haimoudi (Alžirija)