Prvotni prebivalci Brazilije Indijanci med nedavnimi protesti v glavnem mestu Brasilii. Indijanci so se policistov lotili z lokom in puščicami. Foto: Reuters
Prvotni prebivalci Brazilije Indijanci med nedavnimi protesti v glavnem mestu Brasilii. Indijanci so se policistov lotili z lokom in puščicami. Foto: Reuters
Corinthians Arena
Corinthians Arena (levo montažne tribune) bo gostila slovesnost ob odprtju in uvodno tekmo med Brazilijo in Hrvaško. Foto: Reuters

Corinthians Arena v Sao Paulu, ki bo gostila uvodno tekmo med Brazilijo in Hrvaško, tako še nima varnostnega potrdila za 20.000 sedežev na montažnih tribunah. Dela še vedno potekajo tudi na stadionih v Curitibi, Cuaiabi, Natalu in Portu Alegreju.

Predsednica Brazilije Dilma Rousseff je kljub očitnim zamudam dejala, da je Brazilija pripravljena za največji športni spektakel na svetu. "Vemo, da smo pripravljeni. Navijači vedo, da so stadioni moderni, udobni in varni."

Ronaldo: Končanih le 30 odstotkov načrtovanih projektov
Organizatorji, ki so v prvenstvo vložili kar 11 milijard ameriških dolarjev, so opustili gradnjo pred prvenstvom načrtovane infrastrukture, kot so ceste, železniške proge za hitre vlake in podzemne železnice. Nogometna legenda Ronaldo, član organizacijskega odbora, je pred kratkim priznal, da bo končanih samo 30 odstotkov predvidenih projektov.

Se lahko ponovijo množični protesti?
Pred letom dni je v času Pokala konfederacij približno milijon Brazilcev na ulicah protestiralo in zahtevalo, naj vlada nameni manj za prvenstvo, več pa za socialne programe, zdravstvo in šolstvo. Tokrat takšnega izraza nezadovoljstva ni pričakovati, čeprav je v majski raziskavi javnega mnenja prvenstvo podprlo le 51 odstotkov vprašanih, medtem ko mu 42 odstotkov nasprotuje.

Paes: Mi ne skrivamo najrevnejših prebivalcev
Za varnost na prvenstvu bo sicer skrbelo 157.000 policistov in vojakov. A nedavna stavka policistov in napoved novih med prvenstvom ni najboljša popotnica za svetovno prvenstvo v deželi z eno največjih stopenj kriminala na svetu. Župan Ria de Janeira Eduardo Paes je tako turiste že opozoril, da naj ne pričakujejo, da bodo kot doma: "Brazilija ni Anglija, Rio ni London. Kdor misli tako, bo ob prihodu doživel frustracije. Rio je mesto, ki ne skriva svojih najrevnejših prebivalcev, tako kot to počnejo drugje."