Arjen Robben, Robin van Persie sta bili vodji izjemne nizozemske ekipe na tem prvenstvu. Foto: EPA
Arjen Robben, Robin van Persie sta bili vodji izjemne nizozemske ekipe na tem prvenstvu. Foto: EPA
Podelitev medalj in analiza drugega polčasa tekme Brazilija - Nizozemska
Wijnaldum postavil piko na i nizozemski zmagi
Daley Blind v 16. minuti povišal na 2:0
Van Persie že v 3. minuti izkoristil 11-m

Uspeh Nizozemske na tekmi za tretje mesto je bil zaslužen in ne gre spregledati, da na SP-ju letos Nizozemci niso doživeli poraza.

Utihnili tudi večni brazilski navijači
Najboljši del Brazilije so bili navijači, ki so na stadionu še enkrat slavili nogomet, se zabavali s pesmijo, vzkliki pentacampenao (petkratni prvaki) in z navijaškim valom, a tudi oni so v končnici tekme, ko je za 3:0 zadel Georginio Wijnaldum, utihnili in po tretjem golu izžvižgali svojo reprezentanco. Po tekmi pa so izžvižgali še predsednika Mednarodne nogometne zvez Sepaa Blatterja, ki je Nizozemcem podelil medalje. Na hitro je odreagirala žirija TV-prenosa, saj so ljudje pred televizijskimi zasloni videli Blatterja pri podeljevanju, na stadionskem zaslonu pa so posredovali drugačno sliko.

Oscar: Občutki so strašni
Nizozemci so po tekmi slavili, Brazilci pa so prav na hitro odšli v slačilnice. "Saj ne vem, kaj naj rečem. Občutki so strašni," je menil Oscar, eden najboljših in najnevarnejših domačih igralcev na tekmi za tretje mesto. "Frustrirani smo. Nismo si zaslužili takšnega konca. Navijačem se moramo opravičiti," pa je dejal kapetan Thiago Silva, eden izmed krivcev za poraz. V drugi minuti je namreč s prekrškom ustavil Arjena Robbna, alžirski sodnik je pokazal na belo točko, kamere pa so pokazale, da je bil prekršek zunaj 16-metrskega prostora. A po golu Robina van Persieja se je tekma prelomila. "Odhajamo zelo žalostni in Brazilci so žalostni z nami," pa je menil Hulk.

Brazilska nočna mora: novo trpljenje, drugi del
Porazu primerni so bili tudi zapisi v časnikih. "Novo trpljenje, drugi del" so zapisali pri športnem časniku Lance. A razočaranje je bilo vidno tudi v številnih navijaških conah po vsej državi, ki jih je spet obiskalo več milijonov ljudi. Coapacabana v Rio de Janeriu se je izpraznila rekordno hitro. Vsaj trenutno je Brazilija v nogometnem šoku. Selektor Luiz Felipe Scolari se še ni odločil, kako naprej, javnost pa ni na njegovi strani. "O tem odloča predsednik zveze," je novinarjem po tekmi dejal Scolari in dodal: "Dogovorjeni smo, da po koncu prvenstva oddam poročilo. Naš položaj ni rožnat, a predsednik in vodstvo zveze bosta analizirala dosežke. Kot selektor sem Brazilijo vodil na treh svetovnih prvenstvih in vedno prišel vsaj do polfinala."

Neymar prišel izreči podporo po tekmi
Brazilija je s četrtim mestom na SP-ju razočarala in bolj kot četrto mesto izstopata slaba igra in najvišja poraza v zgodovini Brazilije na SP-ja v obeh odločilnih tekmah pred domačim občinstvom. Predsednik brazilske zveze Marco Polo Del Nero je bil doslej zagovornik Scolarija, ki mu je pogodba z zvezo s prvenstvom potekla, in zanimivo bo videti, kako se bo odločil za naprej. Tega je podprl tudi poškodovani brazilski zvezdnik Neymar, ki je nenapovedano prišel na novinarsko konferenco po tekmi, nato pa podal roko tudi tehničnemu direktorju Carlosu Albertu Parreiri in jima izrekel podporo.

Van Gaal še enkrat javno povabil Robbna v Manchester
Bolj zadovoljen je bil nizozemski selektor Louis van Gaal, ki je presodil, da je tokrat vodil najboljšo reprezentanco doslej. "Tukaj smo dosegli več kot dva gola na tekmo, na celotnem turnirju smo prejeli le štiri. Tudi danes ni bilo lahko, Brazilci so imeli dan odmora več od nas, a zelo dobro smo začeli. Sodniških napak na tekmi je bilo preveč," je po tekmi dejal Nizozemec (zdaj se seli na menedžersko mesto pri Manchester Unitedu) in svojemu prvemu zvezdniku Robbnu še enkrat javno dejal, da je dobrodošel v Manchestru.

Van Gaal zaigral z vsemi 23 igralci
Zanimivo je, da je van Gaal edini trener, ki je dal na turnirju priložnost prav vsem 23 igralcem. Zadnji jo je v končnici tekme za tretje mesto dobil še vratar Michel Vorm. In to je bilo sploh prvič v zgodovini SP, da je na enem turnirju zaigralo vseh 23 nogometašev. Danes se bosta za naziv najboljšega udarili še Nemčija in Argentina. Brazilija bo naslednji velik športni izziv iskala čez dve leti, ko bo Rio de Janeiro gostil olimpijske igre.

Zmaga proti Braziliji je vendarle lep obliž
Robben je bil na svetovnem prvenstvu v Braziliji največji zvezdnik nizozemske ekipe: "Ponosen sem na celotno ekipo, a obenem razočaran, saj smo bili blizu finalu in tekmi za prvo mesto. Tokrat smo res imeli priložnost za nov finale. Po drugi strani je bilo zelo težko, dvakrat smo igrali 120 minut in nato morali izvajati enajstmetrovke, a zmaga z Brazilijo je vendarle lep obliž po polfinalnem porazu."

Po izgubljenem polfinalu si želiš le domov
A kljub zmagi je Bayernov zvezdnik proti tekmam za tretje mesto: "Mislim, da gre tukaj le za komercialne interese Fife. Na SP-ju gre samo za zmago. Ko izgubiš polfinale, si želiš le še domov. Seveda smo profesionalci, nastopimo na tekmi in seveda si spet želimo zmage. Na koncu se je izšlo dobro, osvojili smo tretje mesto, ki ga pred prvenstvom ni pričakoval nihče. Mnogi so bili mnenja, da se bomo poslovili že po predtekmovanju."

"Brazilci so še vedno odlična ekipa"
Namenil je tudi nekaj tolažilnih besed gostiteljem prvenstva: "Še vedno so odlična ekipa. Ne gre spregledati, da so izgubili proti tokrat res fantastičnim Nemcem, po drugi strani jim je šlo na tej tekmi res vse narobe. Tega ne želiš nobeni ekipi. Te tekme se bodo še dolgo spominjali, in to boli. Vesel sem, da sem bil lahko tukaj in doživel prav poseben turnir."

Podelitev medalj in analiza drugega polčasa tekme Brazilija - Nizozemska
Wijnaldum postavil piko na i nizozemski zmagi
Daley Blind v 16. minuti povišal na 2:0
Van Persie že v 3. minuti izkoristil 11-m