Brazilska predsednica zagotavlja, da nas čaka nepozabno svetovno prvenstvo, o čemer pa njeni državljani močno dvomijo, saj so ostali brez ključnih infrastrukturnih projektov za modernizacijo javnega prometa, ki so bili ob kandidaturi ključni upravičevanja SP-ja. Foto: Reuters
Brazilska predsednica zagotavlja, da nas čaka nepozabno svetovno prvenstvo, o čemer pa njeni državljani močno dvomijo, saj so ostali brez ključnih infrastrukturnih projektov za modernizacijo javnega prometa, ki so bili ob kandidaturi ključni upravičevanja SP-ja. Foto: Reuters
SP v Braziliji
Brazilija drugič gosti svetovno prvenstvo v nogometu. Prvič ga je leta 1950, ko je imela država štirikrat manj prebivalcev. A kljub izredni rasti ene izmed novih gospodarskih velesil sveta, značilnost države ostajajo gromozanske razlike pri razdelitvi dohodkov in imetja. Foto: Reuters
Sepp Blatter, predsednik Fife
Predsednik Fife Sepp Blatter je v zadnjih 16 letih utrdil nogometni SP kot največji športni dogodek na svetu, a zadnje afere so načele tudi njegovo podobo, zaradi česar mu najvplivnejše članice odkrito svetujejo, naj ne kandidira več za predsednika. Foto: Reuters

Svetovna nogometna zveza je na kongresu, ki poteka v Sao Paulu tik pred začetkom SP-ja, potrdila radodarnost z denarnimi nagradami. Novi svetovni prvak bo bogatejši kar za 25,7 milijona evrov, poražence v finalu pa čaka tolažba v vrednosti 18,3 milijona evrov. Tretje mesto prinaša 16,1 milijona evrov, četrto pa 14,6 milijona evrov.

Skupno bo Fifa med udeleženke svetovnega prvenstva razdelila 422 milijonov evrov, kar je največji nagradni sklad do zdaj. Pred štirimi leti v Južnoafriški republiki je bilo na voljo 420 milijonov evrov.

Milijoni evrov za vse
Reprezentance, ki bodo SP končale po predtekmovanju, domov ne bodo odšle praznih rok. Zanje je predvidenih po 5,8 milijona evrov, uspešno nadaljevanje pa nato povečuje nagradni sklad. Ekipe v osmini finala bodo dodale še po 6,6 milijona evrov, vstop v četrtfinale pa prinaša še po 10,2 milijona evrov.

V odškodninski sklad za klube, ki so dali svoje igralce za reprezentančne nastope, je Fifa namenila 52 milijonov evrov, še 74 milijonov evrov pa je namenjenih odškodninskemu programu za klube za celotno kvalifikacijsko obdobje od leta 2012.

Pripravljeni na in ob igrišču
"Braziliji je uspelo premagati mnogo ovir in je zdaj dobro pripravljena na prvenstvo, tako na kot ob igriščih," je dejala brazilska predsednica Dilma Rousseff v nagovoru za nacionalno televizijo. "Pesimiste smo premagali s trdim delom in odločnostjo brazilskega naroda, ki nikoli ne vrže puške v koruzo," je še dejala Rousseffova in dodala, da bo imel SP dolgoročno zapuščino sploh glede infrastrukture.

Rousseffova je priznala, da je bilo težko in naporno organizirati prvenstvo, vendar vztraja, da je vseh 12 stadionov povsem pripravljenih za nogometni spektakel, četudi fotografije s prizorišč manj kot 48 ur pred začetkom prvenstva kažejo drugačno sliko. Brazilska predsednica je povedala tujim navijačem, da jih bo Brazilija "sprejela z odprtimi rokami".

Razsipnost in neučinkovitost razjezili Brazilce
Gradnjo stadionov in transportnih povezav za SP so zaznamovale velike zamude in prekoračenje načrtovanih stroškov, ki so Braziliji zapustili račun v znesku 8 milijard evrov. Delavci še te dni hitijo na vse pretege, da bi pravočasno končali stadion Corinthians Arena v Sao Paulu, kjer bo uvodna tekma SP-ja Brazilija - Hrvaška, kar je dokumentiral tudi Arnold Marko v videoblogu za MMC.

Namenjanje denarja za SP je po vsej državi lani sicer sprožilo več, tudi nasilnih, protestov, ljudje pa so zahtevali, naj vlada denar raje nameni za izboljšanje izobraževanja, zdravstva in socialne varnosti. Zadnje mesece pred SP-jem je bilo sicer demonstracij manj, a grožnje o nadaljevanju protestov na ulicah tudi v času SP-ja še naprej visijo v zraku.

Vse je vredno zaradi proslave uspeha
"Za vsako državo je organiziranje SP-ja kot igranje nogometa, s potenjem in velikokrat trpljenjem ter mogočimi podaljški in kazenskimi streli. A končni rezultat in proslava uspeha sta vredna napora," je v nagovoru pred težko pričakovanim svetovnim prvenstvom še dejala Rousseffova.

Utrip v Braziliji dan pred začetkom