Kevin-Prince Boateng je podražil Nemce in jih (nehote) še bolj motiviral za obračun z Gano. Foto: Reuters
Kevin-Prince Boateng je podražil Nemce in jih (nehote) še bolj motiviral za obračun z Gano. Foto: Reuters

Kot kaže, sem marsikoga razburil z razkritjem resnice. V preteklosti v nemški ekipi ni bilo nikogar, ki bi vzel vajeti v svoje roke in ekipo popeljal na višjo raven. 'Jogi' si lahko to obesi na steno. To ni le mnenje enega igralca, to je fundamentalna resnica.

Kevin-Prince Boateng
Nemci
Nemci so bili po veličastni zmagi nad Portugalci na treningih pred sobotno tekmo dobre volje. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi bo proti Iranu zaigral povsem neobremenjeno. Foto: Reuters

Nemci so se z Gano že pomerili na zadnjem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, ko so obračun tudi dobili z 1:0. Tedaj sta brata Boateng (Jerome Boateng nastopa za Nemčijo, Kevin-Prince Boateng za Gano) poskrbela za prvovrsten rekord, saj sta postala prva brata, ki sta na zaključnem turnirju za svetovno prvenstvo igrala drug proti drugemu. Predtem sta se ekipi udarili še v Bochumu leta 1993. Tudi tedaj je slavila Nemčija (6:1).

Po veličastni zmagi nad Portugalsko so pričakovanja v Nemčiji skokovito narasla. Nemci vse od leta 1990 niso osvojili naslova svetovnega prvaka, zdaj si prizadevajo, da se uvrstijo v finale prvič po letu 2002, ko so boj za naslov izgubili z Ronaldom in Brazilijo. "Moštveno igro, samozavest in entuziazem moramo s tekme proti Portugalski prenesti na tekmo z Gano," je dejal nemški kapetan Philipp Lahm, ki si želi prvo mesto v skupini in osmino finala zagotoviti še pred obračunom z ZDA.
Löw bo najbrž ohranil sistem 4-3-3
Kljub visoki zmagi v 1. krogu tekmovanja pa Nemci ostajajo previdni, saj se zavedajo, da "uničenje" Portugalske ne bo pomenilo prav nič, če izgubijo proti Gancem. Tudi leta 2010 so prvo tekmo proti Avstraliji dobili s 4:0, nato pa jih je na naslednjem obračunu pokopal Milan Jovanović, ki je Srbiji prinesel zmago z 1:0. "V skupinskem delu smo za zdaj zmagali le na eni tekmi. To ni nič v primerjavi s tem, po kar smo prišli," je poudaril Toni Kroos, ki se je na prvi tekmi proti Portugalski izkazal z dvema podajama za zadetek. Selektor Joachim Löw bo najverjetneje obdržal sistem 4-3-3, s katerim je porazil Portugalce in v katerem je Thomas Müller dosegel tri zadetke. Edino težavo mu povzroča poškodba branilca Mattsa Hummelsa, ki je odšepal z igrišča v končnici tekme v Salvadorju.
Kevin-Prince dvignil veliko prahu
Če Nemci morda ne bi bili motivirani za obračun z Ganci, bi in je za motivacijo zagotovo poskrbel Kevin-Prince Boateng, ki je z izjavo, da "Nemci v reprezentanci nimajo 'grobijana', ki bi ekipo popeljal do zmage v težkih tekmah", razburil nemško nogometno javnost. "Kot kaže, sem marsikoga razburil z razkritjem resnice. V preteklosti v nemški ekipi ni bilo nikogar, ki bi vzel vajeti v svoje roke in ekipo popeljal na višjo raven. Jogi (Löw) si lahko to obesi na steno. To ni le mnenje enega igralca, to je fundamentalna resnica," je bil oster Boateng, ki je izpostavil nemški poraz proti Italiji na EP-ju leta 2012 in lanski remi s Švedsko (4:4). Vezist Schalkeja bo zaradi omenjenega komentarja na zelenici zagotovo prejel kakšen "nenameren" udarec več.
Vse drugo kot zmaga Argentine bi bilo veliko presenečenje
Argentinski navijači pričakujejo gladko zmago nad Iranom, še posebej pa veliko pričakujejo od Lionela Messija, ki je z zadetkom proti Bosni in Hercegovini prebil led in bo najverjetneje proti Iranu zaigral precej bolj sproščeno. Proti Bosni so Argentinci igrali s petimi branilci, tokrat bo selektor Alejandro Sabella najverjetneje poskusil s formacijo 4-3-3. "Zaigrati moramo tako, kot smo igrali v drugem polčasu proti Bosni," je dejal Messi. "Ustvarili smo si več prostora za podaje, v napadu smo imeli delo precej olajšano," je sklenil.

Sobota ob 18.00, skupina F:
ARGENTINA - IRAN (Belo Horizonte)

Verjetni postavi:
Argentina: Romero, Zabaleta, Garay, Rojo, Fernandez, Gago, Di Maria, Mascherano, Higuain, Messi, Agüero.

Iran: Haghighi, Montazeri, Hosseini, Sadeghi, Pooladi, Hajsafi, Nekounam, Teymourian, Dejagah, Ghoochannejhad, Heydari.

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)


Sobota ob 21.00, skupina G:
NEMČIJA - GANA (Fortaleza)

Verjetni postavi:
Nemčija: Neuer, Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes, Khedira, Lahm, Kroos, Özil, Götze, Müller.

Gana: Kwarasey, Opare, Asamoah, Boye, Mensha, Essien, Muntari, Aywe, Atsu, Boateng, Gyan.

Sodnik: Sandro Ricci (Brazilija)


Nedelja ob 0.00, skupina F:
NIGERIJA - BiH (Cuiaba)

Verjetni postavi:
Nigerija: Enyeama, Ambrose, Oshaniwa, Omeruo, Yobo, Mikel, Onazi, Moses, Musa, Odemwingie, Emenike.

BiH: Begović, Mujdža, Spahić, Bičakčić, Kolašinac, Pjanić, Bešić, Mišimović, Lulić, Ibišević, Džeko.

Sodnik: Peter O'Leary (Nova Zelandija)

Kot kaže, sem marsikoga razburil z razkritjem resnice. V preteklosti v nemški ekipi ni bilo nikogar, ki bi vzel vajeti v svoje roke in ekipo popeljal na višjo raven. 'Jogi' si lahko to obesi na steno. To ni le mnenje enega igralca, to je fundamentalna resnica.

Kevin-Prince Boateng