Vahid Halilhodžić je nov alžirski junak. Foto: Reuters
Vahid Halilhodžić je nov alžirski junak. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo ni bil v Braziliji v pravi formi. Na svetovnem prvenstvu je sprožil največ strelov, a dosegel le en gol. Foto: Reuters

Odločitev smo sprejeli dan pred tekmo. Včasih je treba sprejeti odločitve, ki so dobre za vso ekipo. V pismu smo jima objasnili, da gre le za suspenz, in lahko se bosta vrnila v reprezentanco.

Akwasi Appiah
Fabio Capello se na ruski klopi ni proslavil. Foto: Reuters
Nemčija je v skupini G osvojila prvo mesto in jo v osmini finala čaka Alžirija. Foto: Reuters
Alžirci poslali Ruse domov

Enega najslabših vtisov so pustili Portugalci. Že na prvi tekmi so jih nadigrali Nemci (4:0), nato pa je sledil remi z ZDA, ko so zadeli v zadnjih trenutkih srečanja, in za konec zmaga nad razglašeno Gano (2:1), ko je prvi zadetek na prvenstvu dosegel Cristiano Ronaldo. "Če štejemo naše priložnosti, smo si zaslužili več," je dejal lani najboljši nogometaš sveta.

Kapetan Portugalske je blestel v minuli sezoni v Ligi prvakov, ko je Real desetič osvojil evropski naslov, v Braziliji pa prvi zvezdnik polfinalistov zadnjega evropskega prvenstva, tako kot vsi njegovi soigralci, ni navdušil: "Priigrali smo si številne priložnosti, a jih nismo izkoristili. Potrebovali smo tri gole in morali smo računati še na uslugo Nemčije. Ni bilo mogoče. Vedeli smo, da bo zapleteno, a to je nogomet. Odhajamo z dvignjenimi glavami, poskusili smo, dali vse od sebe, a ni nam uspelo."

Ganci odhajajo s porazom in sporom
Gana se klavrno poslavlja od Brazilije. Črne zvezde so v prvih dveh krogih prikazale dober nogomet, predvsem remi proti Nemčiji in odlična igra sta vlili veliko upanja četrtfinalistom zadnjega SP-ja, toda pred tretjim krogom je v reprezentanci izbruhnil spor, potem ko je selektor Akwasi Appiah suspendiral Suleya Muntarija in Kevina Princea Boatenga.

"Zelo smo razočarani. Odhajamo domov, a se moramo vrniti močnejši," je povedal kapetan Asamoah Gyan, ki je prvi afriški nogometaš, ki je zadel na treh različnih svetovnih prvenstvih. Boateng je zanikal žaljenje selektorja in je dejal, da je Appiah žalil njega ter da sta se z Muntarijem na treningu le šalila.

Ameriško napredovanje velik dosežek
Nemci so z zmago nad ZDA (1:0) potrdili prvo mesto v skupini G, a so tudi Američani po porazu lahko zadovoljni, saj so si prislužili napredovanje. "Da smo se kvalificirali iz tako težke skupine, je velik dosežek za nas. Vedeli smo, da nas proti Nemčiji čaka težko delo, in težko se je bilo pripraviti na Nemce. Na začetku smo jih kar preveč spoštovali," je razmišljal selektor Jürgen Klinsmann.

Američani so si napredovanje prislužili s čvrsto in požrtvovalno igro v obrambi ter nepopustljivo in borbeno igro v napadu. Klinsmann pa je spregovoril tudi o stvareh, ki jih mora njegova ekipa v osmini finala spremeniti: "Dalj časa moramo imeti žogo v posesti, moramo biti mirnejši in žoga mora bolj krožiti. Vsakič, ko smo speljali več podaj, je bilo dobro. To moramo spremeniti in prisiliti nasprotnike, da veliko tečejo."

Nemci imajo še prostor za napredek
"Vedno smo lahko še boljši in vedno je prostor za napredek. Organizacija igre je bila boljša kot na prejšnjih tekmah. Bili smo tudi bolj agresivni. Radi bi le, da bi bili še bolj aktivni, čeprav so nas Američani globoko pokrivali,"
je povedal Joachim Löw, ki je bil Klinsmannov pomočnik, ko je nekdanji odlični napadalec vodil svojo reprezentanco svoje domovine.

"Bili smo dominantni na sredini. Izvajali smo velik pritisk na nasprotnike in nismo jim pustili, da bi nas prebijali. Niso imeli veliko priložnosti za dosego zadetka. Schweinstegier je name naredil dober vtis. V njegovi igri je bilo veliko energije in odigral je zelo dobro tekmo," je dodal Löw in spregovoril tudi o varovancih svojega velikega prijatelja. "Vprašal sem ga za izid druge tekme in dejal je, da gredo tudi oni naprej. Čestital sem mu in vesel sem zanje. ZDA so bili avtsajderji, a jim je uspelo. Naredili so velik preskok in imajo kakovost, so borbeni ter veliko tečejo. Če premagaš Gano in remiziraš s Portugalsko, si zaslužiš napredovanje."

Capello ne razmišlja o odstopu
Brez napredovanja so ostali tudi gostitelji naslednjega svetovnega prvenstva Rusi, ki so poleg končnega izida razočarali tudi s predstavami na zelenici. Na zadnji tekmi so remizirali z Alžirijo (1:1). "To je bil pomemben korak za nas, da razumemo, kam sodi ruski nogomet in kaj moramo še narediti pred prihodnjim prvenstvom," je dejal italijanski strokovnjak na ruski klopi Fabio Capello, ki je daleč najbolje plačani selektor.

Rusom se je poznala odsotnost kapetana Romana Širokova, ki se je pred prvenstvom poškodoval, Alan Dzagojev, ki je bil odličen na zadnjem evropskem prvenstvu, pa je imel v Braziliji le vlogo rezervista. Capello se je odzval na kritike: "Mislim, da igranje v tujini pomaga vsem, da napredujejo in dozorijo. Težje je napredovati, če se igra le v domačem prvenstvu in se ne pride v stik z drugim okoljem."

Ob tem je 68-letni Italijan dodal, da o slovesu ne razmišlja, v zagovoru pa je stopil tudi v bran vratarja Igorja Akinfejeva, ki je slabo posredoval pri alžirskem golu. Capello je zatrdil, da so ga zaslepili z laserjem: "Anglijo sem popeljal na EP in SP. Rusi so se prvič po 12 letih sploh uvrstili na prvenstvo. Sodnik nam ni dosodil enajstmetrovke, oškodovali so nas tudi na tekmi proti Belgiji. Vratarja Igorja Akinfejeva pa so z laserjem zaslepili tik pred zadetkom."

Darilo Alžircem, ki so si ga z igrami zaslužili
Alžirci so se z remijem proti zbornaji komandi prvič prebili v osmino finala, med najbolj zasluženimi pa je bosanski strokovnjak Vahid Halilhodižić: "Ponosni smo na to, kar nam je uspelo. Odigrali smo herojsko tekmo in zaslužili smo si to napredovanje. Dobili smo veliko darilo, ki pa smo si ga z igro in predstavami tudi zaslužili."

Alžirski navijači so med tistimi, ki najbolj strastno spremljajo tekme na stadionih. Nekateri so ves drugi polčas molili, drugi prejokali … Halilhodžić je prepričan, da bodo nevtralni nogometni privrženci proti Nemčiji v osmini finala pesti stiskali za njegove puščavske lisice. "Zdaj nas čaka odlična Nemčija, a navijači v Braziliji bodo na naši strani. Predstavljamo arabske države – ponujamo nov obraz. Alžirska reprezentanca je pridobila veliko privržencev v moji domovini, Bosni in Hercegovini, tudi na Hrvaškem in preostalih republikah nekdanje Jugoslavije ter povsod po svetu."

Belgija je z zmago nad Južno Korejo potrdila prvo mesto (1:0), vse azijske ekipe pa se od Brazilije poslavljajo že po skupinskem delu. "Mislim, da so vse azijske ekipe dale vse od sebe, a enostavno je zelo težko napredovati. Igralci so dali vse od sebe, drago nas je stalo tudi to, da sem premalo časa trener," je povedal selektor in nekdanji južnokorejski kapetan Mjung Bo Hong.

Odločitev smo sprejeli dan pred tekmo. Včasih je treba sprejeti odločitve, ki so dobre za vso ekipo. V pismu smo jima objasnili, da gre le za suspenz, in lahko se bosta vrnila v reprezentanco.

Akwasi Appiah
Alžirci poslali Ruse domov