Neymar je skupaj z Messijem in Müllerjem s štirimi zadetki prvi strelec SP-ja v Braziliji. Foto: EPA
Neymar je skupaj z Messijem in Müllerjem s štirimi zadetki prvi strelec SP-ja v Braziliji. Foto: EPA
Arturo Vidal
Arturo Vidal je pripravljen za veliki obračun. Foto: Reuters
Kolumbijci so poleg Nizozemske, Argentine in Belgije edini, ki so v predtekmovanju dosegli vse tri zmage. Foto: Reuters
Diego Forlan
Diego Forlan bo v napadu zamenjal Luisa Suareza. Foto: Reuters
Brazilija in Čile za četrtfinale

Brazilci v prvem delu turnirja niso prepričali, toda na stavnicah so še vedno favoriti številka ena. Razpoloženje v taboru gostiteljev SP-ja je dvignila zadnja tekma, ko so Kameruncem zabili štiri gole in prikazali všečno igro. Toda Čilenci niso Kamerunci. In tega se zavedajo tako brazilski igralci kot navijači.

Čilenci se tokrat Brazilcev ne bojijo
To ni Čile, ki ga je Brazilija dokaj gladko izločila v osmini finala na zadnjih dveh medsebojnih srečanjih svetovnih prvenstev 1998 in 2010. Hitrost, izjemen presing in napadalno nagnjenost so na tem prvenstvu občutili predvsem Španci, ki so bili povsem nebogljeni. Proti Nizozemski so sicer izgubili, a je trener Jorge Sampaoli za osmino finala že čuval enega svojih glavnih igralcev, vezista Juventusa Arthura Vidala.

V nasprotju s prejšnjimi medsebojnimi dvoboji (Brazilci so jih dobili devet od desetih) Čilenci v dvoboj vstopajo neustrašno in Brazilcem ne priznavajo vloge favorita. "Brazilija je bila vrsto let trn v peti Čila, toda nogomet se spreminja, prihajajo nove generacije in novi igralci. Tu smo že premagali svetovne prvake, zakaj ne bi še Brazilcev," je odločen "kralj Arthur", ki je popolnoma okreval po poškodbi kolena. Veliko bo odvisno od napadalnega dvojca Vargas-Sanchez, ki igra v izvrstni formi.

Obeta se atomski nogomet
Tako kot drugi Južnoameričani je tudi na desettisoče Čilencev preplavilo Brazilijo v upanju, da bodo še izboljšali najboljšo uvrstitev na SP-jih, ko so bili leta 1962 tretji. Tudi takrat so jih izločili Brazilci. Kljub ogromnemu vložku se obeta visokooktanski nogomet s presingom na obeh straneh in bliskovitimi prehodi v napad.

Brazilija je zdaj povsem v znamenju nogometa, potem ko so v ozadje padli politični protesti in skrbi o nedokončanih stadionih. Zabave, ognjemeti in rumeno-zelena barva so na vsakem koraku in tudi v mirnem Belo Horizonteju, nekakšnem finančnem središču, se napetost pred velikim obračunom čuti v zraku.

Brazilski selektor Luiz Felipe Scolari bo najbrž posegel v začetno enajsterico in namesto Paulinha vanjo uvrstil Fernandinha. Neymar opozarja svoje branilce: "Posebej bo treba paziti na Sancheza. On je zvezdnik. Občudujem ga. Ne smemo mu pustiti niti malo prostora."

Vsiljivec na nebu
Čilenci so prekinili zadnji trening, ker so nad stadionom opazili helikopter brazilske TV-postaje O Globo. Prosili so, da posnetke uničijo, ker bi lahko razkrili taktiko, s katero se bodo zoperstavili Brazilcem. O Globo se je Čilencem opravičil. Branilec Isla je ob tem hudomušno pripomnil: "Hoteli smo sklatiti helikopter z žogo, a ga nismo zadeli."

Tudi brez Falcaa Kolumbijci zabili devetkrat
Urugvajci bodo morali hitro pozabiti šok ob izgubi Luisa Suareza, če bodo hoteli zaustaviti potentno Kolumbijo, ki je v predtekmovanju dobila vse tri tekme in zabila kar devet golov. Učinkovitejši so bili le Nizozemci (10).

Kofetarjem se prav nič ne pozna odsotnost njihovega najboljšega strelca Radamela Falcaa, saj ga izvrstno nadomeščata James Rodriguez in Jackson Martinez. Kolumbijci so z igro navdušili in v dvoboj z Urugvajem vstopajo kot favoriti.

Po znamenitem letu 1950 Urugvaj spet na Maracani
Urugvajci prihajajo na Maracano prvič po znameniti zmagi proti Braziliji leta 1950, ko so osvojili naslov. Suareza bo v začetni enajsterici zamenjal Diego Furlan, najboljši igralec SP-ja 2010. Kazen Suarezu je le še podžgala strasti v urugvajskem taboru. "Nič nas ne bo zaustavilo. Igrali bomo odločno, s ponosom in z dvignjeno glavo, zavedajoč se napak, ki smo jih storili na prejšnjih tekmah," je tekmo napovedal kapetan Diego Lugano.

V Riu de Janeiru pričakujejo veliko število navijačev obeh ekip, zato so zelo poostrili varnost.


Osmina finala, sobota ob 18.00, Belo Horizonte:
BRAZILIJA - ČILE

Verjetni postavi:

Brazilija:
Julio Cesar, Alves, Thiago Silva, Luiz, Marcelo, Fernandinho, Oscar, Luiz Gustavo, Hulk, Fred, Neymar

Čile: Bravo, Isla, Medel, Jara, Mena, Aranguiz, Diaz, Silva, Vidal, Sanchez, Vargas.

Sodnik: Howard Webb (Anglija)


Sobota ob 22.00, Rio de Janeiro:
KOLUMBIJA - URUGVAJ

Verjetni postavi:

Kolumbija:
Ospina, Zapata, Yepes, Sanchez, Zuniga, Armero, Aguilar, Cuadrado, Rodriguez, Gutierrez, Martinez.

Urugvaj: Muslera, Caceres, Lugano, Godin, Pereira, Gonzalez, Rios, Rodriguez, Lodeiro, Forlan, Cavani.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)

Brazilija in Čile za četrtfinale