Malokrat videna poteza, da se prvega vratarja zamenja z rezervnim samo za izvajanje 11-m, toda Louis van Gaal je znova zadel s taktiko. Foto: Reuters
Malokrat videna poteza, da se prvega vratarja zamenja z rezervnim samo za izvajanje 11-m, toda Louis van Gaal je znova zadel s taktiko. Foto: Reuters
Kostarika je pripravila v Braziliji res lepo presenečenje. Foto: Reuters
Van Gaal zadel z menjavo vratarja
Streljanje 11-m na tekmi Nizozemska - Kostarika

d štirimi najboljšimi, potem ko so po enajstmetrovkah odpravili Kostariko (4:3).

Nepričakovano je bil junak vratar Tim Krul. Jasno je, da odločilno vlogo pri strelih z bele točke odigrata vratarja, toda Krul je nizozemski rezervni vratar. Jasper Cillessen je dobro branil, toda ob koncu podaljška je Louis van Gaal, ki mu je uspelo privarčevati še eno menjavo, na igrišče poslal Krula, za katerega je menil, da je boljši pri enajstmetrovkah kot čuvaj mreže Ajaxa. In nizozemski strokovnjak je znova potegnil pravo potezo ter zadel z menjavo.

"O tem smo že vnaprej razmišljali. Vsak igralec v mojem moštvu ima določene odlike in spretnosti. Mislili smo, da je Krul najprimernejši za branjenje enajstmetrovk, ker ima daljši doseg in boljše reference ustavljanja strelov z bele točke. Tega sicer nismo povedali Cillessenu, da ne bi bil zaradi te informacije razočaran in posledično ne tako zbran. O tem smo se pogovorili s Krulom, ki je analiziral enajstmetrovke Kostarike. Videli ste, da se je praktično vsakič vrgel v pravo smer. Smo ponosni, da nam je ta poteza pomagala pri napredovanju," je o svoji nameri spregovoril van Gaal. Krul je ubranil dva strela, tulipani pa so bili zelo natančni pri izvajanju in so zadeli vse štiri poskuse.

Van Gaal s taktiko veliko tvegal
To taktično zamisel je spremljalo tudi precej tveganja, kajti s tem je izgubil eno menjavo, igralci pa so bili že pošteno izmučeni: "O menjavi sem bil odločen že pred koncem rednega dela. Dobro smo igrali in imeli smo veliko priložnosti. Tako mi ni bilo treba narediti toliko menjav, ob tem pa je bila možnost enajstmetrovk. Depay po mojem mnenju ni igral tako dobro, zato sem ga zamenjal z Lensom, v podaljšku pa sem že začel računati na to, da bom privarčeval menjavo za Krula. Imeli smo nekaj težav s poškodbami in van Persie ter Wijnaldum sta bila izmučena. S prihodom Huntelaarja na igrišče smo tudi veliko tvegali, saj smo ostali le s štirimi branilci. Na srečo je delovalo, kajti če ne bi, bi bila moja odločitev napačna."

Nad svojimi varovanci je izkušeni strateg navdušen. Dejal je celo, da so, kar zadeva sprejemanje odgovornosti in psihološke pripravljenosti, najboljši od vseh ekip, ki jih je v bogati karieri vodil: "Igralci so bili bolj mirni od strokovnega štaba. Moji sodelavci so ves čas skakali v zrak, igralci pa so se vedli odlično kljub taktiki zavlačevanja, ki jo je sodnik pustil nekaznovano. O sodniških odločitvah pri prekrških pa sploh ne bom razpredal. Kapo dol mojim igralcem. Bilo je težko, kajti vemo, kakšno je nepisano pravilo, če ne izkoristiš takih priložnosti, te po navadi nasprotnik kaznuje in premaga. Vendar pa sem videl, kako odločni so bili moji varovanci. Vedeli so, kdaj je treba prevzeti odgovornost, in to je ključno. Vsa zasluge gredo njim."

Robbnu gredo očitki o simuliranju že na živce
Znova je bil eden najbolj razpoloženih pri Nizozemski Arjen Robben, ki je povzročal Kostaričanom ogromno težav, vendar zadetka ni mogel doseči: "V garderobi je bila prava zabava. Odlični smo bili pri enajstmetrovkah. Krul je izvrstno branil. To le dokazuje, da delujemo kot prava ekipa. Zaslužili smo si zmago, edini problem je bil, da nismo mogli zadeti."

Napadalec Bayerna je na SP-ju deležen številnih kritik zaradi simuliranja prekrška na tekmi proti Mehiki, s posledično enajstmetrovko pa so si tulipani tudi izborili napredovanje. "Veliko je bilo govora o mojem simuliranju. Počasi mi gre že na živce. Brcajo me z vseh strani, a na srečo sem ostal cel. Verjel sem, da lahko naredim razliko, a sem dobil premalo žog. Ne želim se hvaliti, ampak igral sem v visokem ritmu in mislim, da tudi zelo dobro," je bil s svojo igro zadovoljen Robben.

Kostaričani ponosni na svoj dosežek
Kostarika je pripravila v Braziliji največje presenečenje. Na petem svetovnem prvenstvu se je prvič prebila med osem najboljših. Do zdaj so los ticosi le enkrat nastopili v izločilnih bojih. Pred letošnjim prvenstvom so veljali za popolne avtsajderje, kvota za morebitni naslov prvaka pa je bila najnižja možna. Nato so Kostaričani celo osvojili prvo mesto v skupini, ki so jo mnogi poimenovali skupina smrti, saj so bili v njej trije nekdanji svetovni prvaki.

Blestel je vratar Keylor Navas, za katerega je selektor Jorge Luis Pinto dejal, da je zagotovo najboljši med vsemi čuvaji mrež 20. svetovnega prvenstva. Nogometno majhna Kostarika se je uspešno borila z velikani in upravičeno je lahko ponosna nase: "Smo veseli in zelo ponosni. Seveda je težko izgubiti po enajstmetrovkah, toda to je treba sprejeti. Dejal sem igralcem, da sem zelo ponosen in da je na njih ponosna celotna država. Na igrišču smo dali vse od sebe."

Tudi Pinto kritičen do sodnikov
"
V Braziliji smo se srečali z velikani svetovnega nogometa, kot so Italija, Anglija in Nizozemska. Igrali smo na enaki ravni kot oni, na kar moramo biti ponosni," je dodal Pinto. Nekaj kritik je namenil tudi sojenju: "Niso nam dosodili očitne enajstmetrovke proti Italiji, enako je bilo proti Grčiji in tudi proti Nizozemski bi morali dobiti dve. Sodnik ni bil najboljši. Mislim, da se številni strinjajo z nami. Na prvenstvu so bile narejene številne napake, napake, ki se ne bi smele zgoditi. Fifa bi morala to dobro analizirati. Spoštujem vse sodnike, ampak tu pa so bile narejene velike napake. Žal je to treba reči."

Van Gaal zadel z menjavo vratarja
Streljanje 11-m na tekmi Nizozemska - Kostarika