V garderobi sta se s svetovnimi prvaki veselila tudi predsednik Joachim Gauck in kanclerka Angela Merkel. Foto: EPA
V garderobi sta se s svetovnimi prvaki veselila tudi predsednik Joachim Gauck in kanclerka Angela Merkel. Foto: EPA
Joachim Löw
Jogi je "Weltmeister", pred njim so na nemški klopi ta občutek doživeli le Sepp Herberger (1954), Helmut Schön (1974) in "Kaiser" Franz Beckenbauer leta 1990 v Rimu. Foto: EPA
Joachim Löw in Hansi Flick
Pomočnik Hansi Flick bo v novem ciklusu prevzel vlogo športnega direktorja. Foto: EPA
Bastian Schweinsteiger
Izmučeni Bastian Schweinsteiger po koncu tekme ni mogel skriti solz. Foto: EPA
Götze veliki junak finala na Maracani
Veliko slavje Nemcev, razočaranje v Argentini
Nogomet igra, v kateri na koncu zmagajo Nemci
Slavje v Nemčiji, žalost v Argentini
Rezervist Götze po podaji Schürrleja odrešil Nemce

"Fussball" je pač več kot le šport, 24 let čakanja na ta trenutek pa je še bolj podžgalo vzdušje po koncu napete finalne tekme proti Argentini (1:0 po podaljšku). Navijaško miljo v Berlinu so morali kljub dežju zapreti, saj se je nagnetlo preveč ljudi. Slavje med Slavolokom zmage in Brandenburškimi vrati je trajalo do jutranjih ur.

Želite podoživeti finalno tekmo? Oglejte si posnetek prvega in drugega polčasa, podaljšek, slavje in podelitev.


Nogometaši že česti
tali kanclerki za jubilej
Tri prejšnje naslove (1954, 1974 in 1990) je dosegla Zahodna Nemčija, v Rio de Janeiru je bil to prvi naslov svetovnih prvakov za združeno Nemčijo. Predsednik Joachim Gauck in kanclerka Angela Merkel sta prišla tudi v garderobo. Gauck se je objemal z nogometaši in dejal, da je leta 1954 na radiu poslušal prenos "čudeža v Bernu", ko so Nemci v finalu premagali Madžarsko s 3:2, potem ko so zaostajali že z 0:2.
Merklova se je znova slikala z Lukasom Podolskim, kar je storila že po zmagi nad Portugalsko (4:0) v Salvadorju na uvodni tekmi "elfa" na tem SP-ju. Takrat je obljubila, da se bo ob morebitnem preboju v finale znova vrnila v Brazilijo. Nogometaši so ji na najlepši mogoč način čestitali za 60. rojstni dan, ki ga bo praznovala v četrtek.
"Schweini" se je zahvalil Hoenessu
Nemci so vse štiri naslove osvojili v napetih obračunih. Tudi na Maracani jih je odlikovala izjemna borbenost, skupaj so pretekli kar 112 kilometrov. Vsi še vedno govorijo o neverjetni zmagi nad Brazilijo v polfinalu (7:1), a ta ne bi bila veliko vredna, če je v nedeljo ne bi zaokrožili z uspehom v finalu.
Bastian Schweinsteiger je bil po koncu tekme videti kot boksar po 12 rundah boja za naslov svetovnega prvaka. Sodnik Nicola Rizzoli se je popolnoma izgubil v podaljšku, dopustil je neverjetno grobo igro Argentincev. Sergio Agüero je "Schweinija" v 109. minuti udaril z roko v obraz, vezist Bayerna je krvavel pod desnim očesom, a to ni bilo dovolj, da bi italijanski delivec pravice napadalcu Manchester Cityja pokazal drugi rumeni karton.
Po koncu tekme so Nemci slavili, nihče se seveda ni več ukvarjal z Rizzolijem. "Rad bi pozdravil Ulija Hoenessa, brez njega ne bi bili tukaj. Vsi mislimo nate in upamo, da se bo vse skupaj dobro izšlo," se je Schweinsteiger najprej spomnil nekdanjega predsednika in menedžerja Bayerna, ki prestaja zaporno kazen zaradi utaje davkov.
Večna poraženca imata zdaj najbolj prestižni lovoriki
"V Braziliji smo ves čas čutili veliko podporo iz domovine. Na tej tekmi smo vsi iztisnili zadnje atome moči. Še nikoli nisem doživel, da bi bilo tako vzdušje na klopi za rezervne igralce. Ves čas so nas držali pokonci, kar pokali smo od energije," je še dodal Schweinsteiger, ki je 19. maja 2012 zapravil odločilno enajstmetrovko v finalu Lige prvakov proti Chelseaju na Allianz Areni. Po tisti tekmi so ga številni kritiki označili za večnega poraženca velikih tekem. Bayern je izgubil finale Lige prvakov v letih 2010 in 2012, Nemci pa so na zadnjih štirih velikih tekmovanjih izgubili na ključnih tekmah. Lani je Bayern osvojil Ligo prvakov, zdaj pa sta "Schweini" in kapetan Philipp Lahm kronala izjemni karieri še z naslovom svetovnega prvaka.
"Na tem turnirju smo se dvigovali iz tekme v tekmo. Tudi kakšna kritika nas ni vrgla iz tira. Prav neverjeten občutek je, ko imaš v rokah ta prestižni pokal. V finalu je bilo ključno, da smo ostali popolnoma mirni in zbrani. Vedel sem, da imamo več moči v podaljšku," je dodal Lahm.
Löw ostaja, Flick po novem športni direktor
Pred dvema letoma so Nemci v polfinalu evropskega prvenstva izgubili proti Italiji z 1:2, selektor Joachim Löw se je naposlušal kritik. Osem let že opravlja delo selektorja, oktobra lani pa je podaljšal pogodbo do leta 2016. Tudi na EP-ju v Franciji bodo Nemci med glavnimi favoriti.
"Igralci so šli čez prag bolečine. Na takih tekmah se ne varčuje z močmi. Delo smo začeli pred desetimi leti, ko sem bil še pomočnik Jürgena Klinsmanna. Ves čas smo delali, da bi doživeli ta nepozaben dan. Jasno je bilo, da ne moremo le z bojem osvajati lovorik. Igralci so taktično in tehnično neverjetno dozoreli. V ekipi so številni mladi igralci, ki imajo veliko prihodnost. Vsekakor nismo na koncu poti," je pojasnil 54-letni strokovnjak, ki si bo moral izbrati novega pomočnika. Hansi Flick bo postal športni direktor elfa.
Tudi selektor po koncu nima več besede
"Ves čas sem čutil, da moram dati Götzeja v igro, saj bi lahko naredil kakšno odločilno potezo. To je zgodovinski naslov, saj je prvič evropska reprezentanca slavila na prvenstvu v Južni Ameriki. Raje vam ne povem, kaj se dogaja v garderobi. Zdaj nimam več nadzora, vse je dovoljeno," se je še nasmehnil Löw, ki je v Braziliji deloval zelo sproščeno, taktiko pa je koval med tekom na plaži v Campo Bahii.
"Dedek Miro" se še ni odločil
Miroslav Klose je na tem SP-ju zadel dvakrat in s 16 goli prehitel Ronalda na večni lestvici strelcev SP-jev: "To je največji dan v moji karieri, prav nič se ne more primerjati s tem uspehom. Je češnja na torti. Vedno sem si želel stati tam zgoraj in od tam gledati vso to norijo in veselje. Zdaj ni čas za odločitev o nadaljevanju kariere, prespati moram nekaj noči," je poudaril "dedek Miro", kot ga kličejo nekateri precej mlajši soigralci.

Kramer nepričakovano dobil priložnost
Prav posebna zgodba je nastop Christopherja Kramerja. Vezist Borussie iz Mönchengladbacha je odigral le 33 tekem v Bundesligi. Presenetljivo se je znašel med potniki v Brazilijo, doma je recimo ostal napadalec Mario Gomez, poškodovani so bili Sven in Lars Bender in seveda Marco Reus. Na prvenstvu je odigral le enajst minut v podaljšku proti Alžiriji in tri minute sodnikovega dodatka proti Franciji.

Sami Khedira, ki je blestel proti Braziliji v polfinalu, je začutil bolečine na ogrevanju pred finalom. Löw se je odločil za Kramerja, ki je prvih 17 minut odigral zelo dobro, potem pa ga je Ezequiel Garay v skoku zadel z desnim ramenom v obraz. Kramer je obležal na tleh, po lažjem pretresu možganov je celo nadaljeval srečanje, vendar je po pol ure moral z igrišča.
"Ne spomnim se dogodkov s tekme, a to zdaj sploh ni pomembno. Vsekakor se še zelo dobro spomnim, da smo dvignili pokal, to je tisto, kar šteje," je povedal Kramer, ki si niti v sanjah ni predstavljal, da bo zaigral v finalu svetovnega prvenstva.
Hummels še zbira vtise
Junak zmage nad Francijo v četrtfinalu Mats Hummels še ne more strniti vtisov. "Sem eden tistih, ki še zbira vse skupaj. Ne morem še prav praznovati. Še vedno sem v enem drugem svetu in nisem še popolnoma dojel, kaj se je zgodilo. Vedeli smo, da bo tekma enakovredna, imeli smo nekaj sreče, ampak ne vidim nobene težave pri tem," je povedal branilec Borussie iz Dortmunda.
Boateng: Praznovali bomo, dokler nam bodo dovolili
Jerome Boateng je odigral najboljšo tekmo v reprezentančnem dresu. Dobil je kar 73 odstotkov dvobojev, vedno je bil na prvem mestu. "Trenutno občutim samo popoln užitek. Vedeli smo, da ne bo šlo tako kot proti Braziliji, toda imeli smo malce več sape, tako da sem vedel, da lahko zmagamo. Danes bomo praznovali, dokler nam bodo dovolili."
Lukas Podolski v finalu ni igral, vseeno pa je bil navdušen: "Pred desetimi leti sva se s "Schweinijem" v avtomobilu skupaj peljala na reprezentančni zbor. Sploh ne morem verjeti, da imava zdaj v rokah ta pokal. Vem, da v mojem Kölnu vsi slavijo."

Götze veliki junak finala na Maracani
Veliko slavje Nemcev, razočaranje v Argentini
Nogomet igra, v kateri na koncu zmagajo Nemci
Slavje v Nemčiji, žalost v Argentini
Rezervist Götze po podaji Schürrleja odrešil Nemce