Kljub mladi reprezentanci je to najbrž ena zadnjih priložnosti za 30-letnega kapetana Lahma in 29-letnega Schweinsteigerja, da osvojita lovoriko tudi na reprezentančni ravni. Foto: Reuters
Kljub mladi reprezentanci je to najbrž ena zadnjih priložnosti za 30-letnega kapetana Lahma in 29-letnega Schweinsteigerja, da osvojita lovoriko tudi na reprezentančni ravni. Foto: Reuters
Nemčija četrtič ali Argentina tretjič?

Nemci so prišli vsaj do polfinala na vseh zadnjih petih velikih tekmovanjih, a ostajajo brez lovorike vse od Eura 1996. Njihova zadnja sega na prvenstvo v leto 1990. "Če izgubimo finale, bo seveda veliko razočaranje, o tem ni dvoma, a nemški nogomet ima veliko prihodnost pred sabo, tako da ne vidim problema. Vse bo povedal čas. Seveda je nekaj igralcev na vrhuncu v tem trenutku, a nekaj mladih, ki jih niti ni tukaj, ima pred sabo sijajno prihodnost, kot sta poškodovana Gündogan in Reus. Özil, Götze, Schürrle, Khedira in Neuer lahko igrajo še mnogo let," poudarja Löw.

"Imamo možnosti, da ostanemo še nekaj let na vrhu, saj se bo reprezentanci pridružilo še več mladih igralcev. A za zdaj smo osredotočeni le na današnjo tekmo, nato pa bomo videli, kdo je na voljo in kdo ni," še dodaja Löw.

Low: Nadaljevali bomo po tej poti
Znano je, da je nemški nogomet v zadnjem desetletju v shemo razvoja mladinskega nogometa vložil okoli 900 milijonov evrov, uspehi pa se seveda že kažejo. "V zadnjih letih smo sledili določeni poti, trend le še narašča. To se bo nadaljevalo," je odločen Löw. Eden bolj izkušenih pri elfu, Bastian Schweinsteiger, je miren: "Smo neizmerno srečni. Mislim, da ne čutimo prav nobenega pritiska. Imamo veliko igralcev, ki so v zadnjih letih igrali v največjih finalih, vemo, kako se spopasti s položajem, čeprav je res, da imamo le enega igralca, ki je igral v finalu svetovnega prvenstva."

"Spet bo treba od začetka"
"Smo v dobri formi, tako kot proti Braziliji, a to je seveda druga tekma. Vemo, da lahko igramo dober nogomet, a moramo spet iti od začetka. Izgubili smo finale ali dva, a vemo, kaj je potrebno za zmago na tako visoki ravni. Morali bomo biti potrpežljivi. Argentina je zasluženo v finalu. V Messiju, Di Marii in AgÜeru imajo igralce najvišje kakovosti. Mascherano je pravi vodja, kot je pokazal pri izbijanju žoge ob strelu Robbna. Vidiš odnos, ki ga kaže do svoje dežele. Ne bo preprosto, a če bomo pokazali svoje odlike in bomo odigrali dovolj modro, jih lahko premagamo."

Sabella: Imamo drugačno moštvo kot pred štirimi leti
Argentinski selektor Alejandro Sabella pa zlasti svari Nemce, da to ni isto moštvo kot pred štirimi leti, ko so jih v četrtfinalu SP-ja raztrgali s 4:0: "Naše moštvo je drugačno od tistega, zmagati želimo po drugi poti. Ekipi sta različni, čeprav je veliko igralcev istih. Dali bomo vse od sebe, kot vedno. Žrtvovali se bomo, igrali ponižno, trdo delali, ščitili drug drugega, zato da bo Argentina znova svetovni prvak. Dali bomo vse od sebe. Več od tega ne zmoremo."

"Potrebovali bomo popolno tekmo"
"Igrati moramo sijajno, biti ves čas osredotočeni, dobro pokrivati prostor in ne izgubljati žoge tam, kjer je ne smemo. Tako iz fizičnega kot taktičnega pogleda so bili Nemci vedno izrazito močni. Zdaj pa imajo še izrazit način igranja, s podajami med linijami, diagonalnimi žogami v napad. Za zmago bomo potrebovali popolno tekmo."

Nemčija četrtič ali Argentina tretjič?