Arena Amazonia v Manausu bo najzahtevnejše prizorišče na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Arena Amazonia v Manausu bo najzahtevnejše prizorišče na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Američani bodo v letalu preživeli kar precej ur. Foto: EPA

Medtem ko bodo Belgijci iz svoje baze v desetih dneh na tri prizorišča potovali le 1.784 km, bodo Američani prepotovali kar 14.326 km. Američani bodo imeli najdaljšo pot iz baze v Sao Paulu do Manausa v osrčju Amazonije, dolgo več kot 5.000 kilometrov.

Maratonska potovanja z več kot 10.000 km bodo imeli še Mehika (14.126 km), Japonska (11.512 km), Slonokoščena obala (11.240 km), Kamerun (11.028 km) in Kostarika (10.472 km). Imeli bi ga tudi Italijani, ki igrajo na istih prizoriščih kot Američani (Manaus, Recife, Natal), a so se v taboru azzurrov odločili, da med drugo in tretjo tekmo ostanejo na severovzhodu.
Predvsem je zanimiv izbor baze Američanov. Če bi se odločili za bazo v Maceiu, tako kot denimo nasprotnica v skupini Gana, bi potovanje skrajšali za več kot 5.000 kilometrov.

Kdo so poleg Belgijcev najmanjši nomadi? Manj kot 4.000 km iz svoje baze do treh prizorišč bodo potovali le še Argentinci (3.590 km) in Alžirci (3.992 km).

Vročina, vročina ... in vlaga
Še pomembnejše bodo vremenske razmere. Veliko tekem bo odigranih v severnih, tropskih mestih, kot so Fortaleza, Cuiaba, Salvador, Natal, Recife in Manaus. Tamkajšnje razmere bodo podobne prvenstvom v Mehiki (1970, 1986) in ZDA (1994), kjer je bilo izjemno vroče in vlažno. Morda bi bila vloga vremena manjša, če bi igrali zvečer, toda zaradi evropskih gledalcev bo kar 24 tekem odigranih ob 13. uri po tamkajšnjem času. Manaus, ki leži sredi amazonskega pragozda, ima v juniju in juliju povprečno najvišjo temperaturo 31 stopinj Celzija ob 82-odstotni vlažnosti.

Tu so najkrajšo potegnili Nemci in Italijani. Nemci, polfinalisti na zadnjih treh turnirjih, se bodo na dveh tekmah v Salvadorju in Recifeju kuhali ob 13. uri po tamkajšnjem času, imajo pa še tekmo v Fortalezi, ki bo ob 16. uri. Italija bo prav tako dve tekmi igrala ob 13. uri v tropih, potem ko jo čaka nič manj naporen uvod v Manausu proti Angliji.

Najlažje bo Argentincem. Imajo dokaj lahko skupino, ugodna potovanja in prav tako ugodnejše vremenske razmere, saj se bodo v popolnosti izognili peklu severovzhoda.