Igralec Bayerna Xherdan Shaqiri je v šesti minuti z izjemnim strelom poskrbel za hitro švicarsko vodstvo. Foto: Reuters
Igralec Bayerna Xherdan Shaqiri je v šesti minuti z izjemnim strelom poskrbel za hitro švicarsko vodstvo. Foto: Reuters
Josip Drmić
Josip Drmić se je izkazal z dvema podajama. Foto: Reuters
Švica
Švicarji na prejšnjem prvenstvu v Južni Afriki v zadnjem krogu predtekmovanja niso uspeli premagati Hondurasa (0:0) in zaradi tega ostali brez osmine finala. Tokrat so se bolje odrezali. Foto: Reuters

Junak srečanja je bil Xherdan Shaqiri, ki je dosegel vse tri zadetke. Napadalec Bayerna je poskrbel za drugi hat-trick na letošnjem svetovnem prvenstvu in jubilejnega petdesetega v 84-letni zgodovini mundialov. Pod prvega v Braziliji se je podpisal Thomas Müller na tekmi Nemčija - Portugalska (4:0).

Mojstrovina za 1:0
Mrežo Srednjeameričanov je načel v 6. minuti z izjemnim strelom od daleč z levico. Žoga se je, preden je končala v golu, malce odbila od prečke. Švica je prvič na tem prvenstvu povedla, prvič pa je tudi spravila žogo v mrežo v prvem polčasu. Ob zmagi nad Ekvadorjem (2:1) in porazu proti Franciji (2:5) se je prebudila v drugih 45 minutah.

Na 2:0 je Shaqiri povišal v 31. minuti po hitrem protinapadu. Z leve strani mu je podal "Hrvat" Josip Drmić, nogometaš, rojen na Kosovu, pa je zadel iz sredine kazenskega prostora. Zadnji gol je bil podoben drugemu, v 71. minuti je znova podal Drmić, ki je preigral neprepričljivega Victorja Bernardeza. S tem so Švicarji tudi lažje zadihali, saj bi jih do tedaj Ekvador lahko že z enim zadetkom na tekmi v Riu de Janeiru (končala se je z 0:0) in minimalno zmago nad Francijo izločil s SP-ja.
Benaglio se ni pustil premagati
Honduras, ki je kvalifikacije za SP končal s štirimi točkami več kot Mehika, je imel nekaj priložnosti, nevarna sta bila zlasti Jerry Bengtson in Jerry Palacios, toda vratar Diego Benaglio se ni pustil premagati. Po tekmi je selektor Hondurasa Luis Fernando Suarez odstopil.

Skupina E, 3. krog, Manaus:

HONDURAS - ŠVICA 0:3 (0:2)
40.000; Shaqiri 6., 31., 71.

Honduras: Valladares, Beckeles, Bernardez, Figueroa, J. C. Garcia, Claros, O. B. Garcia ( 77./Najar), Palacios , Espinoza ( 46./Chavez), Bengtson, Costly ( 40./Palacios).
Švica: Benaglio, Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodriguez, Behrami, Inler, Shaqiri ( 87./Džemaili), Xhaka ( 77./Lang), Mehmedi, Drmić ( 73./Seferović).
Sodnik: Nestor Pitana (Argentina)


Rio de Janeiro:
EKVADOR - FRANCIJA 0:0
74.545 gledalcev
RK: A. Valencia 50./Ekvador

 
Lestvica:                            
FRANCIJA        3  2 1 0  8:2  7 točk
ŠVICA           3  2 0 1  7:6  6     
--------------------------------     
EKVADOR         3  1 1 1  3:3  4     
HONDURAS        3  0 0 3  1:8  0

Shaqiri po podaji Drmića še tretjič v polno
Shaqiri še enkrat zatresel mrežo Hondurasa
Shaqiri z izjemnim strelom poskrbel za vodstvo Švice
Shaqiri po podaji Drmića še tretjič v polno
Shaqiri še enkrat zatresel mrežo Hondurasa
Shaqiri z izjemnim strelom poskrbel za vodstvo Švice