Ne povsem zdravi Lionel Messi je takole nemočno obsedel na klopi Barcelone. Trener Vilanova ga je nameraval ob najmanjši možnosti za preobrat ali pa vsaj za zmago na povratni tekmi poslati v igro v drugem polčasu, a je bil Bayern preveč suveren. Foto: EPA
Ne povsem zdravi Lionel Messi je takole nemočno obsedel na klopi Barcelone. Trener Vilanova ga je nameraval ob najmanjši možnosti za preobrat ali pa vsaj za zmago na povratni tekmi poslati v igro v drugem polčasu, a je bil Bayern preveč suveren. Foto: EPA
Thomas Müller
Praznik nemškega nogometa na Camp Nouu so Bavarci znali proslaviti. Foto: EPA

"V drugem polčasu so si Bayernovi igralci ob vodstvu z 2:0, in to na večer, ko so skupno slavili z osupljivih 7:0, podajali žogo ob vzklikih "Ole, ole, ole" gostujočih navijačev. Pravzaprav so se norčevali. Na Camp Nouu. Proti moštvu, ki je vladalo v svetovnem klubskem nogometu zadnjih pet let. Kot da bi Bastian Schweinsteiger, Javi Martinez, Franck Ribery hoteli sporočiti igralcem Barcelone: 'Zdaj veste, kako je, ko loviš, loviš in loviš žogo, a se ji ne približaš. Ni tako lepo, kajne?' Bayern je bil kot Barcelona v najboljši izvedbi, le še boljši. Po prvem zadetku se je z igrišča poslovil Xavi Hernandez, devet minut pozneje še njegov kolega v vezni liniji Andres Iniesta - oba šokirana nad Bayernovo nogometno lekcijo," pišejo pri Guardianu.

Bild: Bayern je uničil Barcelono
Duška si je dal tudi Bild: "Bayern je uničil Barcelono, ki je brez Messija nemočna. Uresničile so se nam sanje, Nemčija z nestrpnostjo pričakuje dvoboj Borussie in Bayerna v Londonu." Kicker: "Čeprav so pri Barceloni napovedovali vrnitev, jih je Bayern pokopal še globlje. Pred nami je nemški finale, postavlja pa se samo vprašanje, kdo bo zmagovalec. Generalka je že v soboto v Dortmundu (32. krog nemškega prvenstva, op. a.)"

Prihaja še dvojec Götze-Guardiola
Ob tem je srhljivo, da bi bili Bavarci v naslednji sezoni lahko še uspešnejši. Iz Dortmunda prihaja sijajni mladi organizator igre Mario Götze, na bavarsko klop se bo usedel veliki Pep Guardiola. Človek, ki je ustvaril to veliko Barcelono leta 2008 in jo med drugim popeljal tudi do dveh naslovov evropskega prvaka. Zdaj je to isto moštvo doživelo rekorden poraz v zgodovini polfinalov Lige prvakov ali, kot ugotavlja Marca ...

Zaključek sezone se je spremenil v kalvarijo
"Po ponižanju proti Bayernu je čas, da Barcelona odpre novo poglavje," pišejo in dodajajo: "Najhujši poraz v Evropi v zgodovini kluba nas je pripeljal do razmišljanja: Kaj je še ostalo od Pepove ekipe? Prav danes minevajo štiri leta od 2:6 na Bernabeuu. Stvari so se zelo spremenile. Tisto moštvo, ki je kraljevalo svetu z Guardiolo na klopi in osvojilo 14 od 19 lovorik, potrebuje manjšo revolucijo. Moštvo ima kratko klop in težave Puyola, Mascherana, Adriana, Busquetsa in Messija, skupaj z boleznijo Vilanove in Abidala, so zaključek sezone spremenile v kalvarijo. Prvič po mnogo letih mora iti Barcelona na tržnico in se nujno okrepiti z igralci najvišje kakovosti. Imena so znana: Guaita, Hummels, Marquinhos, Neymar ... Napočil je čas za nakupe!"

Pique: Delati več in načrtovati okrepitve
Tudi katalonski branilec Gerard Pique je po tekmi takoj povedal, da je čas za spremembe: "Nismo več najboljši. Treba bo sprejeti odločitve, delati več in načrtovati okrepitve." Trener Vilanova, ki naj bi zagotovo ostal na klopi, pa poudarja, da so krive poškodbe, in zavrača revolucionarne spremembe: "Vsako moštvo se mora do neke mere spreminjati, ampak imamo dobro moštvo. Ne potrebujemo velikih sprememb."

Barca nemočna, nadigrana, ponižana
El Mundo Deportivo je zapisal: "Zares bi bilo treba preveriti, kdaj nazadnje so navijači zapuščali Camp Nou pred koncem tekme. Njih ne moti, da je Barca izpadla iz Lige prvakov, moti pa jih, da je bila pri tem nemočna, nadigrana in ponižana."