Aritz Aduriz se je avgusta 2015 takole veselil zmage nad Barcelono v španskem superpokalu. Foto: EPA
Aritz Aduriz se je avgusta 2015 takole veselil zmage nad Barcelono v španskem superpokalu. Foto: EPA

39-letni Aduriz, čigar vzdevek je Zorro, je kar 12 sezon preživel pri Athleticu iz Bilbaa, za katerega je dosegel 172 golov. Igral je tudi za Burgos, Valladolid, Mallorco in Valencio.

"Zdravniki so mi za nadaljevanje sezone prižgali rdečo luč. Moram na zamenjavo kolka, igrati ne smem več. Na žalost je telo reklo, da je bilo dovolj," je na Twitterju zapisal Aduriz, ki se je že avgusta odločil, da bo to njegova zadnja sezona.

Za špansko reprezentanco je odigral 13 tekem in dosegel dva gola, novembra 2016 je s 35 leti in 275 dnevi postal najstarejši strelec španske reprezentance v zgodovini, ko je zatresel mrežo na obračunu z Makedonijo (4:0).

Napadalec iz San Sebastiana trdi, da so najpomembnejši goli v njegovi karieri tisti iz finala španskega superpokala leta 2015, ko je Athletic s 4:0 premagal Barcelono in osvojil svojo prvo lovoriko po letu 1984. Aduriz je za Athletic odigral več kot 400 tekem.

Prejšnji mesec mu je vodstvo kluba ponudilo podaljšanje pogodbe, da bi lahko pomagal moštvu do zmage v finalu španskega kraljevega pokala proti baskovskemu sosedu Real Sociedadu. Finale, ki bi moral biti odigran 18. aprila, je namreč zaradi pandemije novega koronavirusa preložen.

V uvodnem krogu letošnje sezone španskega prvenstva se je izkazal z izjemnimi škarjicami proti Barceloni, ko je z evrogolom potopil Katalonce tri minute pred koncem tekme (1:0). To je bil njegov zadnji zadetek v karieri.

Dvakrat je bil tudi najboljši strelec Evropske lige.