Kylian Mbappe je okrepil že tako izvrstno zasedbo Madrida. Foto: EPA
Kylian Mbappe je okrepil že tako izvrstno zasedbo Madrida. Foto: EPA

Španska reprezentanca je letos postala evropski in olimpijski prvak. Pod Pireneji tudi v tej sezoni od slovenskih nogometašev igra le kapetan izbrane vrste, Jan Oblak, ki je že deset let član madridskega Atletica. Colchonerosi so se okrepili, a vseeno so skupaj z Barcelono le izzivalci kraljevega kluba, aktualnega evropskega in španskega prvaka, ki je še močnejši kot lani.

Zasedba Real Madrida je v minuli sezoni zanesljivo osvojila 36. naslov, z novo okrepitvijo Kylianom Mbappejem pa se zdi še kakovostnejša kot v minuli sezoni. Napad Los blancos z Mbappejem, Viniciusom in Judom Bellinghamom bo strah in trepet za nasprotne obrambe in vratarje. Za začetek sezone so Madridčani z zmago nad Atalanto osvojili evropski superpokal. Klub sta sicer zapustila Toni Kroos, ki je končal kariero, in Nacho Fernandez, ki je odšel v Savdsko Arabijo.

Barca pripeljala le Danija Olma

Barca upe polaga v 17-letnega Lamina Yamala. Foto: Reuters
Barca upe polaga v 17-letnega Lamina Yamala. Foto: Reuters

Barcelona vstopa v novo zgodbo s Hansijem Flickom. Kljub napovedim vodstva kluba pa se bistveno ni okrepila. V svoje vrste je vrnila Danija Olma, ki je na evropskem prvenstvu v dresu Španije odigral eno ključnih vlog do naslova prvaka, po neuspešnih pogovorih z Nickom Williamsom, ki je ostal v Bilbau, pa Katalonci še iščejo okrepitev v napadu.

Tam upe polagajo v Roberta Lewandoskega in mladega zvezdnika Lamina Yamala. Portugalca Joao Felix in Joao Cancelo sta zapustila Barcelona, saj klub ni bil pripravljen plačati odkupnih klavzul, pomemben faktor pa bo fizično stanje igralcev na sredini igrišča, saj so imeli Gavi, Pedri, Frankie De Jong in Ilkay Gundogan v minuli sezoni veliko težav s poškodbami.

Alvarez odmevna okrepitev Atletica

Atletico Madrid je bil v zadnjem desetletju tretji klub v Španiji. 2020/21 je bil tudi prvak, zato ga četrto mesto v minuli sezoni ni zadovoljilo. Diego Simeone, ki je na klopi že od 2011, je dobil nekaj odmevnih okrepitev. V prvi vrsti argentinskega napadalca Juliana Alvareza, ki je za 75 milijonov evrov prišel iz Manchester Cityja.

To je druga najdražja okrepitev Atletico Madrida v zgodovini po Joau Felixu, za katerega so 2019 odšteli 127 milijonov evrov. Zaradi še dveh prihodov, evropskega prvaka s Španijo Robina Le Normanda in norveškega napadalca Alexandra Sorlotha, je moralo Madrid zapustiti kar nekaj posameznikov – Stefan Savić, Mario Hermoso, Alvaro Morata in Memphis Depay.

Med zasledovalci omenjene trojice so Real Sociedad, Atletico Bilbao, Valencia in Villarreal, morda tudi Sevilla, ki prvič po 2012 ne bo sodelovala v evropskih tekmovanjih, medtem ko je Girona izgubila ključne igralce, tudi prvega strelca minule sezone Artema Dovbika, tako da je strokovnjaki ne uvrščajo med kandidate za evropske pozicije. V drugo špansko ligo so se preselili Cadiz, Almeria in Granada, napredovali pa so Leganes, Espanyol in Real Valladolid.

1. krog:
ATHLETIC BILBAO – GETAFE 1:1 (1:0)
Sancet 27.; Uche 64.

BETIS – GIRONA 1:1 (1:0)
Bartra 6.; Misehouy 72.

Petek ob 19.00:
CELTA VIGO – ALAVES

Ob 21.30:
LAS PALMAS – SEVILLA

Sobota ob 19.00:
OSASUNALEGANES

Ob 21.30:
VALENCIA – BARCELONA

Nedelja ob 19.00:
REAL SOCIEDADRAYO VALLECANO

Ob 21.30:
MALLORCA – REAL MADRID

Ponedeljek ob 19.00:
VALLADOLID – ESPANYOL

Ob 21.30:
VILLARREAL – ATLETICO MADRID