Bayern v Barcelono ni prišel z najboljšo popotnico. V pokalu jih je izločila Borussia, v prvenstvu so izgubili proti Bayerju. Foto: EPA
Bayern v Barcelono ni prišel z najboljšo popotnico. V pokalu jih je izločila Borussia, v prvenstvu so izgubili proti Bayerju. Foto: EPA
Lionel Messi in Luis Suarez
Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar so v tej sezoni dosegli že 108 zadetkov. Foto: Reuters
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski bo s posebno masko igral najverjetneje od prve minute. Foto: EPA
Luis Enrique
Luisa Enriqueja čaka najtežji trenerski izpit v karieri. Foto: EPA

Pred evropskima velikanoma sta v razmiku šestih dni obračuna sezone, ki bosta v veliki meri odločala, ali je bila sezona uspešna ali ne. Prvi veliki dvoboj polfinala Lige prvakov se bo v katalonski prestolnici začel v sredo ob 20.45.

Katalonci tresejo mreže kot za stavo
Barcelona je v formi in razigrana, napadalni trojec Messi-Suarez-Neymar pa neusmiljen. Južnoameričani so na zadnjih dveh tekmah dosegli 11 zadetkov od 14 Kataloncev, skupno pa že 108 v sezoni ob 50 podajah. Blaugrana je dobila zadnjih šest tekem ob razliki v golih 23:1. Statistično gledano ima trener Luis Enrique najboljšo sezono v zgodovini kluba.

Pred dvema letoma 7:0 za Bayern
A zdaj bo na drugi strani trener, ki pozna Barcelono do obisti. Guardiola je Katalonce med letoma 2008 in 2012 popeljal do 14 lovorik, vključno z dvema naslovoma v Ligi prvakov. Bavarci so pred dvema letoma popolnoma nadigrali Barcelono in jo v polfinalu izločili s skupnim izidom 7:0. "Tisto je bila izjemna izkušnja, ves nogometni svet se nam je čudil. Vsekakor bom v sredo na stadion stopil s pozitivnimi občutki," pravi Müller, trikratni takratni strelec.

Lewandowski naj bi le igral
Tokrat na stavnicah bolje kotirajo Messi in druščina, tudi zaradi manjkajočih ključnih igralcev pri Nemcih. Bayern bo igral brez poškodovanih Arjena Robbna, Francka Riberyja, Davida Alabe in Holgerja Badstuberja. Nos in ličnico ima zlomljeno Robert Lewandowski, ki pa je z ekipo odpotoval v Barcelono in bi lahko nastopil z zaščitno masko. Poljak je na zadnjih enajstih tekmah dosegel devet golov.

Müller verjame, da bo jeziček na tehtnici Guardiolovo poznavanje katalonskega moštva: "Trener pozna Barcelono bolj kot kdor koli. Dal nam bo formulo za uspeh. Drugo pa moramo opraviti igralci sami."

Neuer: Pokazati moram, kdo je "šef"
Po lanskem finalu svetovnega prvenstva si bosta prvič spet nasproti stala vratar Manuel Neuer in Messi. "Cenim ga, toda na zelenici je ključno, da nastopiš z avtoriteto in pokažeš, kdo je šef. Enako sem naredil lani na SP-ju in izkazalo se je za uspešno. Moramo si priboriti prevlado in si takoj pridobiti spoštovanje. Moramo pokazati karakter in določen odmerek neusmiljenosti," je odločen Neuer.

Optimist je tudi Javi Martinez, ki se je vrnil po dolgotrajni poškodbi. "Lačni smo uspeha. Res je, da nam manjka nekaj igralcev in imamo določene težave, toda mi smo Bayern in imamo najboljšega trenerja na svetu," pravi Martinez, za katerega je Barcelona močnejša od Reala.

Guardiola: Na Camp Nouu se je nemogoče le braniti
"Lepo se je vrniti v Barcelono. To je zelo posebna tekma zame, saj sem bil v tem klubu dolga leta. Zdaj sem trener Bayerna in naš cilj je preboj v finale v Berlinu. Zavedal sem se, da je velika možnost, da se bom enkrat srečal z Barco. Zdaj se bo to zgodilo prvič. Zelo težko je najti šibke točke v igri Barcelone, kii ima ogromno talentiranih igralcev. Potrebujemo vsaj en zadetek, brez gola bo zelo težko igrati na povratni tekmi v Münchnu. Na Camp Nouu se je skoraj nemogoče le braniti vseh 90 minut," je pojasnil Guardiola.

O številnih poškodbah ni želel govoriti: "Nikoli se nisem pritoževal zaradi številnih poškodb. Osvojili smo že nemško prvenstvo, v pokalu smo izpadli v polfinalu, v Ligi prvakov pa smo v polfinalu."

Če je Messi v najboljši formi, ga je nemogoče zaustaviti
"Imam idejo, kako bomo igrali od začetka tekme. Ogledal sem si veliko tekem Barcelone, zato sem spremenil nekaj stvari. Če je Messi v najboljši formi, ga je nemogoče zaustaviti. Nobenega sistema ni, ki bi ga lahko zaustavil. Preveč je dober. Treba ga je omejiti, ne sme dobiti preveč žog," je še dodal izjemno uspšeni trener, ki je neizbrisen pečat pustil v obeh klubih.

Messi: Poškodbe ne smejo biti opravičilo Bayerna
Messi se ne obremenjuje z dvobojem izpred dveh let: "Spominjam se teh tekem, toda to bo povsem drugačen obračun. Smo zdravi, lačni in motivirani, skratka v najboljši formi. Vem, da Bayern pestijo poškodbe, toda to ni opravičilo. Gre za velik klub in zaradi tega se ne smejo pritoževati. Guardiola nas pozna zelo dobro, analizira pav vse. Prepričan sem, da ga bodo gledalci na začetku pozdravili, potem pa navijali za nas."

Enrique: Obe ekipi hočeta imeti posest
Luis Enrique bo tokrat na nasprotni strani s svojim nekdanjim soigralcem. "Bayern igra pod Guardiolo drugače. Ohranil je dobre stvari od prej in dodal svoje. Ne bojimo se jih, samo spoštujemo njihove igralce in trenerja. V tej tekmi bo ogromno konceptov, odločale bodo podrobnosti. Težko bo, saj hočeta obe ekipi imeti posest. Favorita ni," je povedal Enrique. "Kakršen koli bo izid na prvi tekmi, odločitev bo padla v torek v Münchnu."

Polfinale, prva tekma, sreda ob 20.45:
BARCELONA - BAYERN

Verjetni postavi:
Barcelona: ter Stegen, Dani Alves, Pique, Mascherano, Jordi Alba, Busquets, Rakitić, Iniesta, Messi, Suarez, Neymar.

Bayern: Neuer, Rafinha, Benatia, Boateng, Juan Bernat, Xabi Alonso, Schweinsteiger, Lahm, Thiago, Müller, Lewandowski.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)