V ligi B so številne kakovostne reprezentance, Slovenci pa so dobili zares močne tekmece. Foto: Reuters
V ligi B so številne kakovostne reprezentance, Slovenci pa so dobili zares močne tekmece. Foto: Reuters

Kroglice sta žrebala Robert Pires in Gaizka Mendieta. 55 evropskih reprezentanc je bilo razdeljenih v štiri kakovostne lige. V ligah A, B in C bo igralo po 16 ekip, ki so razdeljene v štiri skupine s po štirimi moštvi. Preostalih sedem reprezentanc v ligi D je razdeljenih v dve skupini.

Nekdanja sijajna nogometaša Gaizka Mendieta in Robert Pires sta žrebala kroglice v Nyonu. Foto: Reuters
Nekdanja sijajna nogometaša Gaizka Mendieta in Robert Pires sta žrebala kroglice v Nyonu. Foto: Reuters

V posamezni skupini bo vsak igral z vsakim. Štirje krogi bodo junija, dva septembra.
Zmagovalci lige A se bodo uvrstili na zaključni turnir junija leta 2023. V višjo ligo se bodo uvrstili zmagovalci skupin preostalih lig. Zadnje ekipe skupin v ligah A in B bodo nazadovale za eno stopnjo.

Srbija že ima vstopnico za svetovno prvenstvo v Katarju
Srbi so se že uvrstili na svetovno prvenstvo, ki se bo novembra 2022 začelo v Katarju. Na odločilni tekmi za prvo mesto v kvalifikacijski skupini A so premagali Portugalsko v Lizboni z golom Aleksandra Mitrovića v sodnikovem dodatku.

Švedi bodo igrali v dodatnih kvalifikacijah
Švedska je zasedla drugo mesto v kvalifikacijski skupini B. Dolgo časa je zelo dobro kazalo v boju za prvo mesto s Španci, v zadnjih dveh krogih pa so Švedi izgubili proti Gruziji z 0:2 in v Sevilli še proti Španiji z 0:1. Marca jih čakajo dodatne kvalifikacije proti Češki. Če bodo uspešni, se bodo pomerili z zmagovalcem obračuna med Rusijo in Poljsko.

Pokal za zmago v Ligi narodov so do zdaj dvignili Portugalci in Francozi. Foto: Reuters
Pokal za zmago v Ligi narodov so do zdaj dvignili Portugalci in Francozi. Foto: Reuters

Norvežani niso izpolnili cilja
Norveška ne bo igrala na svetovnem prvenstvu. V skupini G je končala na tretjem mestu. Zaostala je za Nizozemsko in Turčijo. Ključen je bil spodrsljaj proti Latviji v predzadnjem krogu (0:0).

Kek: To je skoraj mini evropsko prvenstvo
"Ni kaj dosti za komentirati. Šele zdaj bo mogoče kdo videl, kaj je pomenilo, da smo zmagali v ligi C. To je skoraj mini evropsko prvenstvo. Meni je skupina super, bolj idealne si niti ne bi mogel želeti. Nasprotniki, ki imajo težo. To so prave reprezentance in prave tekme za Slovenijo," je dejal slovenski selektor Matjaž Kek.

"To so res top reprezentance v terminu, ki bo zopet nekaj novega. Štiri tekme v junijskem terminu, to je nekaj neverjetnega. To je tako velik izziv, zame kot rečeno evropsko prvenstvo v malem. Upam, da bo Slovenija konkurenčna, dobra in kakovostna. Prepričan sem, da bomo gledali dobre tekme," je še dodal Kek, ki je podaljšal pogodbo z NZS-jem tudi za naslednji kvalifikacijski ciklus.

Mijatović računa na solidne izide v težki skupini

Mijatović si ni želel Skandinavcev
Predsednik NZS-ja Radenko Mijatović je bil prav tako zadovoljen z atraktivnimi tekmeci. "Moram reči, da smo dobili izjemno težko, pa vendar atraktivno skupino, v kateri se bo dalo zelo dobro tekmovati. Igralci bodo proti nasprotnikom zelo motivirani, igre po sistemu toplo-hladno ta skupina ne dovoljuje. Nadejam se dobrih tekem in solidnega izida," je poudaril Mijatović.

"Nisem si želel dveh Skandinavcev v skupini, glede na to, da je slovenska reprezentanca proti njim vedno težko igrala. Vendar moram reči, da gre za zelo atraktivne nasprotnike, ki bi po kakovosti sodili v ligo A. Vsekakor bolje reprezentance te kakovosti kot potovanja nekam daleč na vzhod," je še dodal Mijatović.

Kek po žrebu: To je mini evropsko prvenstvo

Ali bo Liga narodov dala tudi kakega udeleženca evropskega prvenstva leta 2024, še ni znano. Format kvalifikacij za Euro 2024 bo znan junija.

Slovenija je v drugi izdaji tega tekmovanja leta 2020 iz lige C napredovala ligo višje, potem ko je bila najboljša v skupini z reprezentancami Grčije, Kosova in Moldavije.

Prvo izdajo lige narodov je dobila Portugalska po zmagi nad Nizozemsko z 1:0, zadnjo pa Francija, ki je v finalu 10. oktobra letos premagala Španijo z 2:1.


Liga A, skupina 1:
FRANCIJA
DANSKA
HRVAŠKA
AVSTRIJA

Skupina 2:
ŠPANIJA
PORTUGALSKA
ŠVICA
ČEŠKA

Skupina 3:
ITALIJA
NEMČIJA
ANGLIJA
MADŽARSKA

Skupina 4:
BELGIJA
NIZOZEMSKA
POLJSKA
WALES


Liga B, skupina 1:
UKRAJINA
ŠKOTSKA
IRSKA
ARMENIJA

Skupina 2:
ISLANDIJA
RUSIJA
IZRAEL
ALBANIJA

Skupina 3:
BiH
FINSKA
ROMUNIJA
ČRNA GORA

Skupina 4:
ŠVEDSKA
NORVEŠKA
SRBIJA
SLOVENIJA


Liga C, skupina 1:
TURČIJA
LUKSEMBURG
LITVA
FERSKI OTOKI

Skupina 2:
SEVERNA IRSKA
GRČIJA
KOSOVO
CIPER/ESTONIJA (zmagovalec)

Skupina 3:
SLOVAŠKA
BELORUSIJA
AZERBAJDŽAN
KAZAHSTAN/MOLDAVIJA (zmagovalec)

Skupina 4:
BOLGARIJA
SEVERNA MAKEDONIJA
GRUZIJA
GIBRALTAR


Liga D, skupina 1:
LIHTENŠTAJN
KAZAHSTAN/MOLDAVIJA (poraženec)
ANDORA
LATVIJA

Skupina 2:
MALTA
CIPER/ESTONIJA (poraženec)
SAN MARINO