Drava, ki ji grozi izpad iz prve lige, je med klubi, ki so na prvi stopnji ostali brez domače tekmovalne licence. Foto: Marko Madžarac
Drava, ki ji grozi izpad iz prve lige, je med klubi, ki so na prvi stopnji ostali brez domače tekmovalne licence. Foto: Marko Madžarac
Tudi prvaki iz Kopra še brez licence

Komisija za licenciranje nogometnih klubov je v Ljubljani predstavila rezultate licenciranja za 1. slovensko nogometno ligo in tekmovanja pod okriljem Evropske nogometne zveze v sezoni 2010/11. Brez domače tekmovalne licence so ostali štirje prvoligaši, ki imajo do 15. maja čas za pritožbe. Pri vseh zavrnjenih vlogah je skupna točka neizpolnjevanje finančnega kriterija.

Prvoligaši so imeli čas za oddajo vlog za licence do 31. marca. Vseh deset klubov je to pravočasno storilo. Vsi so tudi vložili vloge tako za licence 1. SNL kot za tekmovanja Uefe, le ptujska Drava je zaprosila le za domače tekmovanje. Obe licenci je prvostopenjska komisija potrdila Domžalam, Gorici, Nafti, Mariboru in Rudarju, Interblocku pa je potrdila licenco za slovensko prvenstvo, ne pa za Pokal Uefa.

Po mnenju Siniše Mitroviča, vodja področja pravnih in finančnih kriterijev in član licenčnega oddelka pri Nogometni zvezi Slovenije, gospodarska kriza nima nič s tem. "Nobene izmed teh težav ni mogoče pripisati krizi. Ta je sicer gotovo vplivala na klube, vendar iz teh postopkov in predložene dokumentacije je razvidno, da se je večina klubov pravočasno pripravila na krizo in je tudi temu primerno in pravočasno reagirala," je pojasnil Mitrovič.

V letu 2008 so klubi v celoti poravnali kar 96 odstotkov (leto prej 98 odstotkov) finančnih obveznosti do zaposlenih in odvisnih oseb, sedem primerov (leta 2007 štirje) je bilo nedokončanih, v 20 primerih (leta 2007 v štirih) pa so dosegli pisni dogovor o odlogu plačila obveznosti.

Tudi prvaki iz Kopra še brez licence