Samir Handanović bo spet v slovenskih vratih, potem ko ga je na prijateljski tekmi proti Turčiji odlično nadomestil mladi Jan Oblak. Foto: Aleš Fevžer
Samir Handanović bo spet v slovenskih vratih, potem ko ga je na prijateljski tekmi proti Turčiji odlično nadomestil mladi Jan Oblak. Foto: Aleš Fevžer
Kevin Kampl
Kevin Kampl dobiva vedno večjo vlogo v Katančevi enajsterici. Foto: Aleš Fevžer
Birsa pred tekmo na Islandiji
Slovenski nogometaši trenirali v Reykjaviku

Slovenska nogometna reprezentanca je dopotovala v Reykjavik, kjer bo v petek ob 21. uri po slovenskem času proti Islandiji igrala šesto tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. Vzdušje v izbrani vrsti je dobro, sproščeno, a hkrati so izbranci Srečka Katanca odločeni, da se s severa Evrope vrnejo s polnim izkupičkom.

Kevin Kampl bo skoraj zanesljivo začel v prvi enajsterici. Na prijateljski tekmi proti Turčiji je dokazal, zakaj ga tako cenijo v Salzburgu, kjer igra. Če ga je bilo v letalu strah, bo na igrišču gotovo znal pokazati pogum. Kakšen je njegov recept?

"Moramo dobro stati v obrambi, se dobro premikati vsi skupaj na igrišču. Da lahko dosežemo gol, vemo, ampak bolj pomembno je, da ga ne dobimo. Mislim, da smo zelo dobro pripravljeni, po zmagi nad Turčijo pa je še samozavest večja. Vzdušje je tudi dobro, tako da lahko gremo res pozitivno na tekmo."

Pozor na prekinitve
S tremi točkami bi lahko še posvetil žarek upanja za Slovenijo, ki je v petih tekmah kvalifikacij le enkrat zmagala. Pričakujemo lahko trd boj, Islandci pa bodo poskušali predvsem iz prekinitev ogrožati vrata Samirja Handanovića, ki se po poškodbi vrača v reprezentanco.

Katanec: Islandci so favoriti
Slovenska reprezentanca je zvečer na stadionu Laugardalsvöllur, ki ima približno 9800 sedišč, opravila še zadnji trening. Selektor ga je po 15 minutah zaprl za javnost, a pred tem na novinarski konferenci dal vedeti, da bo v petek tekmo dejansko začela podobna sestava kot proti Turčiji.

"Kar se tekme tiče, pričakujem težko tekmo. Islandija je pred nami na lestvici, torej je ona favoritinja. Gostitelji menijo, da so lahko tudi drugi na koncu. Mi pa vemo, v kakšnem položaju smo. Prišli smo odigrat tekmo, na kateri lovimo zadnji vlak za priključek za drugo mesto," je povedal Katanec, ki je še pohvalil zelenico.

"Na začetku moramo biti pametni. Islandci imajo kakovost tudi brez Sigurdssona. Nosi jih entuziazem, ne smemo pa govoriti o tem, da niso kvalitetni. Oni niso slučajno drugi v skupini. Njihovi nogometaši igrajo v Ajaxu, v Serie A, v Angliji. Izkoristili so takšno skupino, kakršna je. Tako kot smo jo mi trikrat. Imajo kakovostne igralce, igrajo dolgo skupaj in jim je lažje. Mi pa delamo. Kakor sem rekel, jutri bo tekma za pametne, tudi oni morajo zmagati in vidijo možnost proti nam," je še dejal Katanec in še enkrat poudaril, da bodo morali biti njegovi fantje zelo zbrani pri prekinitvah: "Oni so doslej praktično vse delo v kvalifikacijah opravili na prekinitvah. Upajmo, da jutri ne bo tako."

Čvrsta Islandija bo brez Gylfija Sigurdssona, ki je odločil marčevski dvoboj v Stožicah (1:2). Petkov obračun, ki ga bo sodil Nemec Felix Zwayer, se bo začel ob 21. uri, prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Kvalifikacije za SP 2014, skupina E,

Petek ob 21.00 (Reykjavik):

ISLANDIJA - SLOVENIJA

Verjetna začetna postava Slovenije: S. Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Jokić, Kurtić, Krhin, Kampl, Birsa, Kirm, Novaković.

Ob 20.30:
ALBANIJA - NORVEŠKA

Sobota ob 17.30:
ŠVICA - CIPER

Lestvica:                          
ŠVICA             5  3 2 0  7:1 11 
ALBANIJA          5  3 0 2  6:5  9 
ISLANDIJA         5  3 0 2  6:5  9 
NORVEŠKA          5  2 1 2  6:6  7 
CIPER             5  1 1 3  4:8  4 
SLOVENIJA         5  1 0 4  4:8  3 
                                   
Birsa pred tekmo na Islandiji
Slovenski nogometaši trenirali v Reykjaviku