Matjaž Kek je bil zadovoljen z igro Mihe Zajca, kot pravi, pa ima vezist še veliko rezerv pri izvajanju obrambnih nalog. Foto: Reuters
Matjaž Kek je bil zadovoljen z igro Mihe Zajca, kot pravi, pa ima vezist še veliko rezerv pri izvajanju obrambnih nalog. Foto: Reuters

Slovenski nogometaši so že pred zadnjima tekmama kvalifikacij za svetovno prvenstvo ostali brez možnosti za uvrstitev v Katar. Prvi mesti sta v skupini oddani, je pa odprt še boj za tretje, za katero sta v igri prav Slovaška in Slovenija, ki sta se v Trnavi razšli z 2:2. "Glede na potek tekme moramo biti na koncu s točko zadovoljni. V nekaterih fazah igre smo reagirali zelo dobro, se tudi držali dogovora, da pustimo njihovi zadnji liniji, da igra, in da naredimo pritisk na vezo. V prvem polčasu smo imeli po odvzetih žogah tudi tri ali štiri situacije, ko bi lahko kakovostneje prišli za njihovo zadnjo linijo. Izključitev je seveda spremenila potek tekme in na koncu moramo biti zadovoljni s točko. Želja je bila seveda zmaga, porabili smo ogromno energije, bom pa mogoče glede na sodniške odločitve pozneje reagiral. Pred nami je še ena tekma in zdaj je fokus na Cipru," je povedal Kek.

"Če ne bi bilo izključitve, bi šla tekma v drugo smer"

Sorodna novica Slovenci z igralcem manj zelo trpeli, a izvlekli točko v Trnavi

Slovenija je povedla v 18. minuti, ko sta lepo akcijo izpeljala Andraž Šporar in Miha Zajc. Vezist Fenerbahčeja je z glavo zadel, kar je bil njegov prvi reprezentančni gol po več kot dveh letih. "Vedeli smo, da nas čaka težka in trda tekma, ki je bila odprta z obeh strani. Do izključitve smo igrali dobro. Mislim, da smo si zaslužili mogoče več. Lahko bi dali še kakšen gol. Nismo zadovoljni, saj smo prišli po tri točke, čeprav ne igra vloge za naprej. Nekaj stvari smo delali dobro, marsikaj pa lahko in moramo popraviti. Zagotovo je po izključitvi težko igrati. Treba se je povleči nazaj. Mislim, da bi šla tekma, če ne bi bilo te izključitve, v drugo smer. Se pa ne smemo obremenjevati s sodniškimi odločitvami, ampak moramo biti osredotočeni nase, na svojo igro in stvari, ki jih moramo popraviti, oziroma na tiste, ki smo jih delali dobro in na katerih moramo graditi," je po tekmi razmišljal strelec prvega slovenskega gola.

Pri njem sem videl kar nekaj zelo dobrih stvar. Vidi se, da igra v Fenerju in da je formo po poškodbi dvignil. Pred dvema dnevoma sva imela na Brdu res dober pogovor. Seveda ima igralec tudi vizijo, kje in na kakšen način bi moral igrati. Jasno je, da je vse podrejeno ekipi. Dejstvo je, da je večkrat igral na njemu neprimernem mestu. Za Miho se ve, kakšne so njegove kakovosti. Ko ima žogo v nogah, je nevaren za gol, točno tako je bilo tudi tokrat. V defenzivni ni ravno 'top'. Po izključitvi se je bilo treba prilagoditi. Sem pa zadovoljen z njegovim pristopom, mimiko in izrazom telesa.

Matjaž Kek o Mihi Zajcu

Po izključitvi Mihe Blažiča, ki je po igri z roko v kazenskem prostoru v 57. minuti prejel drugi rumeni karton, so gostitelji povedli z enajstmetrovko, ki jo je uspešno izvedel Ondrej Duda. Štiri minute pozneje je Slovenija prek Mihe Mevlje, ki je mrežo zatresel z glavo, znova povedla, končni rezultat pa je v 74. minuti postavil David Strelec. "Začeli smo dobro, povedli in imeli še nekaj obetavnih protinapadov oziroma polprotinapadov. Žal se nam ni izšlo. V drugem polčasu smo hitro ostali z igralcem manj. Slovaki so izenačili, pa smo hitro znova povedli, na koncu pa prejeli malce nesrečen gol. Lahko bi odnesli več, a takšen je nogomet. Po izključitvi se je bilo treba prilagoditi. Mislim, da nam je to dobro uspelo. Četudi so Slovaki dominirali, si izrazitih priložnosti niso priigrali," je dodal Mevlja.

Tvorita se pozitivno jedro in vzdušje

"Še vedno vidim ogromno prostora za napredek v igri. Na trenutke smo videti zelo dobro. Po tisti tekmi na Hrvaškem, ko smo bili s tega vidika upravičeno deležni kritik, smo vse skupaj dvignili na primerno raven reprezentanci. Nisem hotel govoriti, koliko igralcev nam manjka, a res ne vem, ali sem bil v karieri kdaj v takem položaju, da igralci dejansko odpadajo iz dneva v dan. Še en dokaz mogoče, da smo v zadnjem času naredili nekaj dobrega, ko smo skušali razširiti kader in smo iskali igralce. Zdaj smo lahko reagirali. Nekaj igralcev je proti Slovaški odigralo res dobro, nas pa drago stanejo te individualne napake, ki so "neforsirane", ki niso pod pritiskom. To me prav žre, ko sami sebe spravljamo v težek položaj. Kakšno situacijo bi lahko preprostejše rešili," je glavne težave izpostavil selektor.

Slovenci z deseterico do točke v Trnavi

"Za kvalifikacije potrebuješ konstanto. Mi smo ves čas menjavali ekipo, igralci so odpadali, prihajali so novi in smo iskali rešitve. Mislim, da se v slačilnici tvorita pozitivno jedro in klima. Starejši igralci so za sabo potegnili to srednjo generacijo, ki je v slovenskem nogometu tako vprašljiva, glede česar si ne bomo zatiskali oči, sem se tudi z igralci pogovarjal o tem. Novi igralci prihajajo. Veliko je novih imen, mogoče celo preveč, da bi lahko imeli avtomatizme in ekipo, ki je uigrana, toda takšna je situacija in poskušali smo iz danega narediti najboljše. Pokazali smo, da lahko igramo na visoki ravni. Vemo pa, kakšne so bile naše želje v kvalifikacijah, tako smo tudi proti Slovaški odigrali toplo-hladno. Borili smo se do konca, a te napake, ko jim sami dajemo žoge in smo potem hitro kaznovani, nas drago stanejo. Sreča nam tudi ni bila naklonjena, kot tokrat s temi odločitvami, ki pa jih raje ne komentiram. Vseeno moramo biti objektivni in samokritični, da pa smo za večino stvari sami krivi, z mano na čelu," je sklenil Kek.

Kek želel zmago v Trnavi, a z igralcem manj zadovoljen tudi s točko