Dejan Mezga ravno danes praznuje 28. rojstni dan. Ravno Mezga pa je pred 6 leti že zaigral proti Birkirkari in na povratni tekmi v Ljudskem vrtu dosegel gol za skupno zmago s 5:1. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejan Mezga ravno danes praznuje 28. rojstni dan. Ravno Mezga pa je pred 6 leti že zaigral proti Birkirkari in na povratni tekmi v Ljudskem vrtu dosegel gol za skupno zmago s 5:1. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vijoličasti evropsko pot začenjajo na Malti

Ob 19.30 se bo začela prva tekma 1. predkroga Lige prvakov med Birkirkaro in Mariborom. Televizijskega prenosa sicer ni, a so se "vijoličasti" močno potrudili in bodo na klubski strani prenašali tekmo z Nacionalnega stadiona Ta'Qali. Za zvočni komentar bosta poskrbela tudi radijska prenosa na Valu 202 in Radiu Maribor.

“To je trenutek, ki se ga vedno pričakuje z nestrpnostjo: čas je za prvo evropsko preizkušnjo. O tem obračunu smo se veliko pogovarjali in razmišljamo tako kot naš trener, veliko bo odvisno od naše predstave. Pristop in motivacija morata biti na visoki ravni," je na novinarski konferenci pred tekmo razmišljal kapetan in prvi napadalec Maribora Marcos Tavares.

V petek že znan nasprotnik v 3. predkrogu
Cilj slovenskih prvakov je več kot jasen - upravičiti vlogo izrazitega favorita, zmagati že v gosteh, si z eno nogo že priigrati napredovanje ter štiri nove evropske tekme, kar je tudi osnovni cilj "vijoličastih". Ob tem bi bila zmaga, po možnosti brez prejetega gola, tudi odlična popotnica za petkov žreb v Nyonu, ko bodo izžrebani pari 3. predkroga Lige prvakov.

Prav z Birkirkaro so "vijoličasti" že igrali v zdaj pokojnem pokalu Intertoto: v sezoni 2007/08 je Maribor v 1. krogu z dvema zmagama (2:1 in 0:3) gladko izločil malteški klub z vzdevkom "črte". Takratni dvoboj sta izmed zdajšnjih 24 izbrancev trenerja Anteja Čačića odigrala le dva Mariborčana: drugi vratar Marko Pridigar in nosilec igre na sredini Dejan Mezga, ki se je med drugim tudi vpisal med strelce.

Okrepljene "črte" upaja na presenečenje
Birkirkara se je za letošnjo evropsko avanturo (od 14 dvobojev je v svoji zgodovini dobila le dva) okrepila s kar štirimi novimi tujci, zaradi česar se na sredozemskem otoku še zdaleč ne predajajo. "Čutim metuljčke v trebuhu, saj samo ime Liga prvakov govori zase," je pred tekmo nestrpen vratar Justin Haber. "Okrepili smo se in smo še močnejši kot lani. Nočem govoriti o nasprotnikih, temveč o nas samih. Mislim, da lahko z našim trenerjem Paulom Zammitom v torek iztržimo zelo dober izid," je prepričan eden ključnih mož 4-kratnih malteških prvakov.

Svarilo: doma premagali Žillino
Ko je Birkirkara pred tremi leti nazadnje igrala v kvalifikacijah za Ligo prvakov so Maltežani izločili prvaka Andore Santo Colomo, nato pa kar dobro namučili Žilino (skupno 1:3), katero so doma celo premaglai z 1:0. Mimogrede: slovaški klub se bo v četrtek v 2. predkrogu Evropske lige pomeril z Olimpijo.

LIGA PRVAKOV, 1. PREDKROG, prva tekma

Danes ob 19.30:
BIRKIRKARA (MLT) - MARIBOR

Verjetni postavi:

Birkirkara: Haber, Herrera, Moreno, Vukanac, Richard; Sciberras, Fenech, Z. Muscat, Tamile; Toure, Jhonnattann.

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević,Arghus, Mejač; Filipović, Mertelj, Mezga; Cvijanović, Ibraimi; Tavares.

Sodnik: Radu PETRESCU (ROM)

Povratna tekma bo v sredo, 24. julija, v Ljudskem vrtu, Maribor.

Vijoličasti evropsko pot začenjajo na Malti