John O'Shea je po napaki Arsenalove obrambe v 17. minuti dosegel edini zadetek na srečanju. Foto: Reuters
John O'Shea je po napaki Arsenalove obrambe v 17. minuti dosegel edini zadetek na srečanju. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je dres Manchestra v Ligi prvakov oblekel že 50. v karieri. Foto: Reuters
Manuel Almunia
Če v vratih Arsenala ne bi bilo odličnega Manuela Almunie, bi Manchester United ob polčasu vodil z večjo razliko. Foto: Reuters
Emmanuel Adebayor
Emmanuel Adebayor je bil tokrat precej neviden na igrišču, saj ga je odlično zaustavil Nemanja Vidić. Foto: Reuters
Wayne Rooney
Wayne Rooney je bil znova zelo nevaren, saj je nekajkrat uspešno prodrl v kazenski prostor. Foto: Reuters
Carlos Tevez, Manuel Almunia
Takole je Carlos Tevez nevarno štartal proti Almunii in si prislužil edini rumeni karton na srečanju. Foto: Reuters
Ryan Giggs
Ryan Giggs je odigral 800. tekmo v dresu Manchestra, na kateri je tudi zadel, a mu je sodnik Claus Bo Larsen gol zaradi prepovedanega položaja razveljavil. Foto: EPA

Arsenal proti razigranemu Manchestru, ki je na vrata Manuela Almunie ustrelil kar 14-krat, ni imel nobenih možnosti za ugoden izid. Gostitelji so topničarje nadigrali v vseh elementih igre, premoč pa kronali le enkrat, ko je bil po napaki obrambe topničarjev uspešen John O'Shea. 27-letni Irec, ki dan po tekmi praznuje tudi rojstni dan, je izkoristil podajo Michaela Carricka, žoga se je odbila od enega izmed Arsenalovih branilcev in O'Shei ni bilo težko z neposredne bližine ugnati Almunie, ki je dvakrat pred tem izjemno ubranil dva strela Carlosa Teveza.

Odličen začetek Manchestra
Gostitelji so tekmo začeli veliko bolje, saj je že po slabi minuti in pol zapretil Wayne Rooney, ki je nevarno streljal z glavo, v naslednjem napadu pa je neuspešno v kazenski prostor podal Cristiano Ronaldo. Po začetnem naletu rdečih vragov so nekoliko več žoge v svojih nogah držali tudi varovanci Arsena Wengerja, ki so v kazenski prostor prvič prodrli v 12. minuti, ko je pred gol podal Theo Walcott, a je bil tam najbolj zbran Nemanja Vidić in žogo zbil daleč stran.

Almunia kralj polčasa
Edino večjo priložnost so si topničarji priigrali v 27. minuti, ko je z roba kazenskega prostora strel sprožil Cesc Fabregas, a je bil premalo natančen in ustrelil ravno v roke Edvina Van der Sarja. Minili sta le dve minuti, ko je po desni strani preigraval Tevez in izjemno lepo podal na glavo Ronalda, ki pa boja 'ena na ena' s španskim vratarjem ni dobil. Ta je lepo posredoval tudi tri minute pozneje, ko je po podaji poskušal priti do žoge, a se je pri tem z nogo zaletel v Almunio, z osmimi lepimi obrambami zagotovo junak Arsenala, in zasluženo prejel rumeni karton.

Če bi Walcott uspešno podal ...
V 42. minuti je z roba kazenskega prostora poskusil še Rooney, ki je desno vratnico zgrešil za kakšne tri metre, minuto pozneje pa se je v prepovedanem položaju znašel še Anderson. Domače navijače je v prvi minuti sodnikovega podaljška ustrašil Walcott, ki je na desni strani preigral dva nogometaša Manchestra, a mu ni uspelo podati do Adebayorja, ki bi se znašel sam pred nizozemskim vratarjem.

Začetek 2. polčasa bolj umirjen
V prvih desetih minutah nadaljevanja si nobena izmed ekip ni priigrala večje priložnosti, so pa gostitelji zadrževali žogo v svoji posesti in počasi prehajali v nasprotnikovo polovico. V 61. minuti je postalo znova vroče. Rooney je podal na levo proti Ronaldu, ta je žogo podaljšal do Andersona, ki je streljal visoko pod oblake. Tri minute pozneje je Alexandre Song lepo podal Adebayorju, katerega strel pa je zletel nekoliko nad prečko.

Giggsu 800. nastop za Manchester
Igra se je po tem razživela, sledile pa so tudi prve menjave. Na zelenico sta namesto Teveza in Andersona vstopila Dmitar Berbatov in Ryan Giggs, ki je tako dres Manchestra oblekel že 800., štiri minute pozneje pa je Wenger Walcotta zamenjal za Nicklasa Bendtnerja. V 69. minuti je s podobno zamislijo, ko je proti Portu dosegel zadetek, poskusil Ronaldo, strel z leve strani pa je ustavila prečka.

Sodniki razveljavili drugi zadetek
Napadi gostiteljev so se nadaljevali, Rooney je v kazenskem prostoru najprej preigral Abou Diabyja, zatem še Kola Toureja, a pri zadnji podaji ni uspel. V naslednjem napadu je s približno 30 metrov vrata za las zgrešil Carrick, na sceno pa je stopil Ryan Giggs. Najprej je v 75. minuti nevarno podal v kazenski prostor, kjer je bil Almunia že premagan, a je žogo v zadnjem trenutku zbil Mikael Silvestre, tri minute pozneje pa se je sam znašel pred Špancem, ga premagal in žogo poslal v mrežo. Sodnik je pozneje zadetek zaradi domnevnega prepovedanega položaja razveljavil.

Kje so bili napadalci Arsenala?
Branilci Manchestra so odlično od žoge odrezali Emmanuela Adebayorja, ki ni bil nevaren, zato ga je v 83. minuti francoski trener na klopi topničarjev tudi zamenjal s hrvaškim Brazilcem Eduardom. Štiri minute pred koncem redenega dela igre je nevaren predložek pred vrata poslal Fabregas, ki je v prvem polčasu poskrbel tudi za edini neposreden strel gostov na vrata rdečih vragov, Bendtner pa je bil tokrat izredno nenatančen z glavo. V gneči pred golom Van der Sarja je slednji tudi trčil z Riom Ferdinandom, ki mu je zdravniška služba kar nekaj časa nudila prvo pomoč, pozneje pa ga je Ferguson zamenjal z Johnnyjem Evansom. Povratni dvoboj bo na sporedu v torek, 5. maja na Emirates stadionu.

Liga prvakov, polfinale, 1. tekma:

                        
MANCHESTER UNITED    1 - 0      ARSENAL
O'Shea 17.
---------------------------------------
van der Sar Almunia
O'Shea Sagna
Ferdinand *** Toure
Vidić Silvestre
Evra Gibbs
Fletcher Diaby
Carrick Song
Anderson ** Walcott *
Ronaldo Fabregas
Rooney Nasri
Tevez * Adebayor **
---------------------------------------
* 67./Berbatov * 71./Bendtner
** 67./Giggs ** 83./Eduardo
*** 88./Evans
Sodnik: Claus Bo Larsen (Danska)
 
A. B.