Vezist iz Slonokošene obale Yaya Toure je bil mož odločitve na Wembleyju. Foto: EPA
Vezist iz Slonokošene obale Yaya Toure je bil mož odločitve na Wembleyju. Foto: EPA
Dimitar Berbatov
Dimitar Berbatov kar ni mogel verjeti, kaj je zgrešil. Foto: EPA
John O'Shea
John O'Shea in Dži Sung Park sta takole spremljala akcijo Davida Silve. Foto: EPA
Noel Gallagher
Na tribunah Wembleyja je bil tudi Noel Gallagher, član skupine Oasis, sicer pa velik navijač Manchester Cityja. Foto: EPA

Edini zadetek je padel v 52. minuti, ko je napako pri podaji napravil Michael Carrick, kar je na drugi strani Toure mojstrsko izkoristil za zadetek. United je od 72. minute igral brez Paula Scholesa, ki je zaradi grobega štarta na Pabla Zabaleto dobil rdeči karton. Rdeči vragi tako ne bodo mogli ponoviti dosežka iz leta 1999, ko so osvojili tako imenovani treble: angleško prvenstvo, FA-pokal in Ligo prvakov. Na drugi strani City lahko upa, da bo osvojil prvo lovoriko po letu 1976 (!), ko je zmagal v ligaškem pokalu.

Berbatov zgrešil dva "zicerja"
Po začetnem otipavanju se je Manchester Unitedu v 15. minuti ponudila izjemna priložnost, a je Dimitar Berbatov izgubil dvoboj na "štiri oči" z vratarjem Joejem Hartom. V istem napadu je Bolgar zapravil še eno "smrtno" priložnost, saj s kakšnega metra ni uspel v prazno mrežo poslati žoge po predložku Nanija z leve strani.

Balotelli ogrel dlani van der Sarja
Bledi Manchester City je prvič zapretil v 33. minuti, ko je iz obrata sprožil Gareth Barry in zadel zunanji del mreže. Malo pozneje je imel Edwin van der Sar precej dela po strelu Maria Balotellija z okoli 25 metrov. Nevaren je bil tudi poskus Vincenta Kompanyja, ki je vrata zgrešil za kakšen meter. City je po začetnem krču v nadaljevanju pokazal več, vendar je boljši vtis kljub temu pustil United (posest žoge - 57:43).

Toure kaznoval napako Carricka
Sinjemodri so v 52. minuti povedli. Michael Carrick je kakšnih 25 metrov od svojega gola podal žogo na nogo Yayi Toureju, ki je nato mimo Nemanje Vidića potegnil v kazenski prostor in s strelom po tleh matiral van der Sarja. Zadetek je dal krila "domačim", ki so izpeljali še nekaj nevarnih akcij.

Prečka Nanija, Scholes pordel
Rdeči vragi so se počasi pobirali. Nani je v 65. minuti s prostega strela zadel prečko. A v 72. minuti je United prejel še en udarec, saj je Paul Scholes zaradi grobega prekrška nad Zabaleto dobil rdeči karton. Varovanci Alexa Fergusona so do konca napadali za izenačenje, vendar je zasedba Roberta Mancinija gladko odbila vse napade. Po koncu tekme je prišlo še do verbalnega obračunavanja Balotellija in Ria Ferdinanda, ki ga je srboriti Italijan očitno sprovociral.

ANGLEŠKI FA-POKAL

POLFINALE, London, Wembley

MANCHESTER CITY - Manchester United 1:0 (0:0)
86.549; Toure 52.
RK: Scholes 72./Manchester United

Manchester City: Hart, Kompany , Zabaleta , Kolarov, Lescott, Johnson ( 79./Wright-Phillips), Barry, Silva ( 87./Vieira), De Jong , Toure, Balotelli .

Manchester United: Van der Sar, Evra, Ferdinand, Vidić, O'Shea ( 84./Fabio), Park, Carrick, Nani, Scholes , Valencia ( 65./Hernandez), Berbatov ( 74./Anderson).

Nedelja ob 17.00:
BOLTON - STOKE CITY

Finale bo 14. maja na Wembleyju.