Kolo Toure (desno) je takole v 41. minuti poslal žogo v mrežo. Foto: EPA
Kolo Toure (desno) je takole v 41. minuti poslal žogo v mrežo. Foto: EPA
Thierry Henry
Thierry Henry je zapravil lepo priložnost v 57. minuti. Foto: EPA
Diego Forlan
Diego Forlan na Highburyju ni bil v pravi formi. V središču pozornosti je bila tudi veverica, ki je v prvih minutah tekme poskakovala v kazenskem prostoru Arsenala. Foto: EPA

Edini zadetek je v 41. minuti po izjemni akciji zabil Kolo Toure. Thierry Henry je imenitno podal do Aleksandra Hleba, ta pa je v sredini našel nogometaša iz Slonokoščene obale, ki je žogo v padcu poslal v mrežo.

Henry zadel iz prepovedanega položaja
Topničarji so od začetka igrali odločno. Takoj so zapretili Toure, Gilberto Silva in Philippe Senderos. V 12. minuti je Henry zadel mrežo gostov, a je bil v prepovedanem položaju. Odločitev stranskega sodnika je bila sporna. Nevaren je bil tudi poskus Roberta Piresa po pol ure igre. Londončani so v prvem delu na vrata Barbose sprožili devet strelov. Pritisk gostiteljev se je le še stopnjeval, žogo so imeli v posesti kar 60 odstotkov igralnega časa. Tik pred odmorom je imel edino polpriložnost za Špance Juan Roman Riquelme, a je njegov prosti strel vratar Jens Lehmann obranil.

Topničarji tudi v 2. polčasu boljši
Tudi v nadaljevanju je Arsenal začel bolje. Na začetku nadaljevanja je od daleč poskusil Gilberto Silva, a je za dober meter zgrešil vrata. V 57. minuti je Henry po podaji Emmanuela Eboueja ustrelil na gol, a je branilec Cesar Arzo žogo pred golovo črto z glavo odbil v polje. Na drugi strani je Marcos Senna s strelom z razdalje ogrel Lehmannove dlani . V sodnikovem podaljšku je Henry z glavo podaljšal do rezervista Dennisa Bergkampa, a je pred Nizozemcem nogo podstavil branilec Javi Venta.

Gostje so prejeli kar pet rumenih kartonov, Alessio Tacchinardi na torkovi povratni tekmi ne bo smel igrati. Odlična obramba topničarjev je zdržala tudi tokrat, skupaj je nepremagana že 829 minut. Gostitelji v Ligi prvakov že devetič zapored niso prejeli zadetka.

Zadnja evropska tekma na legendarnem Highburyju se je razpletla po okusu domačih navijačev, prvi finale elitnega klubskega tekmovanja je blizu, a Španci še niso rekli zadnje besede.

Pellegrini zadovoljen z minimalnim porazom
"Izid je ugoden. V Španiji bomo morali zadeti. Če se bomo samo branili, ne bomo videli finala. Moji varovanci so bili zelo živčni in niso tvegali dovolj. Villarreal je igral zelo dobro na sredini igrišča," je tekmo ocenil trener Arsenala Arsene Wenger.

"Tokrat nismo igrali dobro, z izidom smo lahko zadovoljni. Prepričan sem, da na El Madrigalu lahko nadomestimo zaostanek in se uvrstimo v finale," je bil optimističen strateg Villarreala Manuel Pellegrini.

POLFINALE, prvi tekmi:

ARSENAL           1 - 0      VILLARREAL
Toure 41.                              
-----------------------------------------
Lehmann               Barbosa          
Eboue                 Venta            
Toure                 Alvarez          
Senderos              Arzo             
Flamini               Arruabarrena     
Hleb *                Senna            
Gilberto              Tacchinardi      
Fabregas              Riquelme         
Pires                 Sorin **         
Ljungberg **          Jose Mari *      
Henry                 Forlan ***       
-----------------------------------------
* 80./Bergkamp        * 55./ Franco    
** 81./van Persie     ** 73./Josico    
                      *** 95./Calleja  
35.438; Sodnik: Konrad Plautz (Avstrija)            
MILAN - BARCELONA 0:1 (0:0)
76.858; Giuly 57.

Povratni tekmi bosta 25. in 26. aprila. Finale bo 17. maja v Parizu.