Giovanni Trapattoni je z različnimi klubi osvojil kar 19 lovorik. Foto: EPA
Giovanni Trapattoni je z različnimi klubi osvojil kar 19 lovorik. Foto: EPA
Lothar Matthäus
Lothar Matthäus svoje izjemne igralske kariere zaenkrat še ni nadgradil z večjimi trenerskimi uspehi. Foto: EPA

Športni direktor avstrijskega podprvaka je postal nekdanji italijanski selektor Giovanni Trapattoni, trener pa nekdanji nemški zvezdnik Lothar Matthäus. 67-letni "Trap" je nazadnje vodil Stuttgart, kjer so ga pozimi zaradi slabih izidov odstavili.

Matthäus je svojo trenersko pot začel prav v Avstriji. Leta 2002 je z Rapidom zasedel 8. mesto, kar je še vedno najslabša uvrstitev Dunajčanov v zgodovini. Kariero je nato nadaljeval v Partizanu, s katerim je osvojil naslov v prvenstvu SČG-ja in se uvrstil v Ligo prvakov.

45-letni Matthäus nato ni uspel pripeljati madžarske reprezentance na svetovno prvenstvo.

Zadnje trenersko delo je opravljal pri brazilskem Atleticu Paranenseju, vendar je po samo mesecu dni marca zaradi družinskih razlogov odstopil.

Beckenbauer posrednik
Posrednik v dogovoru med Avstrijci ter Trapatonnijem in Matthäusom je bil predsednik Bayerna Franz Beckenbauer, ki živi v bližini Salzburga. Trapattoni je bil trener Matthäusa pri Interju, ko je leta 1989 zadnjič osvojil italijansko prvenstvo.

"Veselim se sodelovanja z Giovannijem. Bil je eden izmed najboljših trenerjev, pod katerim sem igral. Že nekaj časa spremljam vključenost Red Bulla v nogomet in počaščen sem, da sta me Dietrich Mateschitz in Beckenbauer povabila k sodelovanju v tem velikem projektu," je dejal Matthäus.

Miljarder cilja na Ligo prvakov
Mateschitz je avstrijski miljarder, ki si je poleg moštva v formuli ena očitno zaželel tudi nastopanje v nogometni Ligi prvakov. To potrjujejo tudi besede Trapattonija: "V Salzburg prihajam narediti nekaj velikega." Z nakupi Trap zagotovo ne bo imel težav, saj Mateschitzevo premoženje cenijo na 2 milijardi evrov in je na listi bogatašev na 321. mestu.

Slavni dvojec bo na klopi nasledil Kurta Jaro, ki je v Salzburgu oddelal le eno leto od triletne pogodbe.