Kevin Kampl je zbral 21 nastopov v dresu slovenske izbrane vrste. Foto: www.alesfevzer.com
Kevin Kampl je zbral 21 nastopov v dresu slovenske izbrane vrste. Foto: www.alesfevzer.com
Javier Hernandez in Kevin Kampl
Javier Hernandez in Kevin Kampl sta se odlično ujela. Foto: EPA
Kevin Kampl
Slovenski nogometaši bodo prihodnji ponedeljek gostovali na Švedskem, 5. junija pa v Stožice prihajajo Turki. Foto: www.alesfevzer.com
Berić se vrača po poškodbi
Pogovor s Kevinom Kamplom

Z enim izmed najboljših slovenskih nogometašev se je na zboru slovenske reprezentance na Brdu pri Kranju za TV Slovenija pogovarjal Urban Laurenčič.
V letošnji sezoni je odigral 23 tekem v Bundesligi, dosegel tri zadetke in bil med najbolje ocenjenimi igralci priznane revije Kicker. V prihodnji sezoni bo s farmacevti znova zaigral v skupinskem delu Lige prvakov. Le nemška velikana Bayern in dortmundska Borussia sta bila premočna za izbrance Rogerja Schmidta. Po težkem obdobju v Dortmundu se je 25-letni vezist sijajno znašel v Leverkusnu.



Za vami sta uspešna sezona, uspešna vrnitev po poškodbi. Na koncu ste bili z Bayerjem tretji v Bundesligi ... Ali v Slovenijo prihajate z dobrimi občutki?

Z zelo dobrimi! Srečen sem, da smo proti koncu sezone prišli k sebi in imeli lepo serijo, tako da lahko igramo v Ligi prvakov. Tudi zase sem srečen, da sem se vrnil. Nihče si ni mislil, da se bom po takšni poškodbi tako hitro vrnil. Vse se je v redu zacelilo. Zelo sem srečen, da lahko že igram za Bayer in da sem se lahko udeležil tudi te reprezentančne akcije, potem ko sem na prejšnji manjkal.

V Sloveniji je odjeknila novica o vaši uspešni vrnitvi. 36 sekund po vrnitvi na igrišče ste že zadeli. To so nenavadne, posebne nogometne zgodbe, kajne?
Še dan pred tekmo sem bil na kontroli, naredili smo sliko in z nogo ni bilo tako, kot bi moralo biti. Zdravniki so svetovali, naj še ne igram na tekmi, da je še prehitro, a sva se s trenerjem dogovorila, da bi okoli deset minut šlo. Ko se je Chicharito (Javier Hernandez) poškodoval, sem moral zadnjih dvajset minut v igro. Dobro mi je šlo, dobil sem tudi udarec in prestal preizkus. Nisem si mislil, da bom prišel v igro in zadel že s prvim dotikom žoge. Videlo se je, kako sem bil vesel, kako sem tekel po igrišču. Trener je verjel vame, čeprav so zdravniki svarili, naj ne prehitevam. To je bil dan, ki ga gotovo ne bom nikoli pozabil.

Je bilo obdobje, ko ste bili poškodovani, težko? Športniki pogosto rečejo, da je takšen odmor naporen tudi po psihološki plati? Kako ste doživeli to dvomesečno obdobje, ko niste mogli igrati?
Seveda ni prijetno, da moraš biti na tribuni in soigralcem ne moreš pomagati na igrišču. Žalosten sem bil, ker v Evropski ligi nisem mogel pomagati in smo izpadli. Moral sem trenirati od šest do sedem ur dnevno, da sem se lahko tako hitro vrnil. Za glavo včasih ni prijetno, če ne moreš na igrišče. Nihče si ni mislil, da bi lahko odigral še kakšno tekmo v tej sezoni, a sem jih odigral še štiri ali pet. Srečen sem, da sem se lahko še to sezono vrnil.

Spet ste v Sloveniji - v terminu, za katerega številni pravijo, da ni najprijetnejši. V 14 dneh boste s kolegi odigrali dve prijateljski tekmi. Kako gledate na ta junijski reprezentančni termin?
Zelo sem srečen, da sem spet z reprezentanco, saj zadnjih dveh tekem nisem odigral. Vsak je imel dolgo sezono in seveda si utrujen in čakaš konec sezone, ampak pomembno je, da smo spet skupaj in da ta čas dobro izkoristimo. Veliko igralcev je novih, treba se bo še dobro spoznati in ta dva tedna sta dobrodošla. Dvoboja s Švedsko in Turčijo bosta odlični priložnosti, da naredimo korak naprej.

Bo to pokazatelj, kaj lahko Slovenija naredi v kvalifikacijah za SP?
Seveda. Pomembno je, da v teh dveh tednih nove igralce vključiš v reprezentanco. Vem, kako je, če si novinec. Tudi meni, ko sem bil prvič v reprezentanci, je bilo malo nerodno, saj nikogar ne poznaš dobro. Po dveh tednih se že veliko bolje spoznaš z novimi soigralci. Tudi tekmi, ki nas čakata, sta super, saj sta za obe reprezentanci zadnji pred evropskim prvenstvom. Po teh dveh tekmah bomo že videli, v katero smer gremo.

Prezgodaj je še govoriti o igri, a vseeno bi radi slišali vaš komentar na skupino, ki jo ima Slovenija v kvalifikacijah. Spet Anglija, pa Slovaška, tu so še Litva, Škotska in Malta. Je to težka skupina ali pa bi Slovenci realno lahko računali na uvrstitev na svetovno prvenstvo?
To je zelo težka skupina. Angleži so v dobri formi, imajo dobre igralce. Škotska in Slovaška sta tudi dobri ekipi. Zelo težko bo, ampak tudi na zadnjih kvalifikacijah za EP se je pokazalo, da imamo lepe možnosti. Veliko tekem je bilo, ko smo že skoraj zmagali, a nam je na koncu malce zmanjkalo. Moramo se naučiti, da do konca držimo koncentracijo. Je pa težko igrati proti velikim ekipam 90 minut na najvišji ravni. Čim dlje moramo zdržati, potem imamo dobre možnosti, da nekaj naredimo v tej skupini.

Berić se vrača po poškodbi
Pogovor s Kevinom Kamplom