Foto:
Foto:
Paul Scholes in Rio Ferdinand
Paul Scholes si je takšen super zadetek ob svojem 101. nastopu med nogometno elito in na tako pomembni tekmi lahko le želel. Levji delež zaslug, da je domača obramba še drugič zapored delovala zelo zanesljivo in ostala nepremagana, gre nezmotljivemu kapetanu Riu Ferdinandu. Foto: EPA
Wesley Brown in Lionel Messi
Lionel Messi je prikazal nekaj spektakularnega nogometa, a Barcelona še na četrti tekmi zapored ni uspela zadeti. Foto: Reuters
Gianluca Zambrotta
Gianluca Zambrotta se je po zadnjem sodnikovem žvižgu pošteno zamislil. Take napake, kot si jo je privoščil v 14. minuti si ne bo oprostil niti sam, kaj šele navijači. Foto: Reuters

Povratni obračun polfinala Lige prvakov na Old Traffordu je pričakovano poskrbel s precej bolj razburljivo in napadalno predstavo, ki jo je odločil en zadetek. In to kakšen. Tekmo je v 14. minuti s svojim prvim golom v letošnji evropski sezoni odprl in zaprl Paul Scholes.

Zambrotta kar podal Scholesu
33-letni vezist je neubranljivo zadel levi zgornji kot vrat Victorja Valdesa, potem ko se je večina gostujočih igralcev ukvarjala s prodorom Cristiana Ronalda. Gianluca Zambrotta mu je resda vzel žogo, a jo podal le do samega Scholesa, ki se s približno 20 metrov ni pustil prositi dvakrat ...

Barca je znala odgovoriti
Blaugrana je imela v nadaljevanju prvega polčasa pripravljen odgovor. Strel Lionela Messija po prodoru je ustavil Edwin van der Sar (20. minuta), poskusa Deca (34., 37.) pa sta zletela mimo vrat. Na drugi strani je imel Nani "na glavi" 2:0, ko je po podaji Ji-Sung Parka preskočil Gabriela Milita in Erica Abidala, a je žoga šla mimo vrat.

Tudi v drugem polčasu odprta igra
Tudi v drugem polčasu so ton igri dajali gostje, a so bili prvi bližje povišanju vodstva rdeči vragi. V 57. minuti je zvit strel po dvojni podaji z Ronaldom sprožil Carlos Tevez, vendar se Valdes ni pustil ugnati.

Henry in Krkić nista prinesla preobrata
Barceloni je manjkal pravi zaključek, tudi zato sta vstopila Thierry Henry (namesto Andresa Inieste) in Bojan Krkić (namesto Samuela Eto'oja). V 78. minuti so gostje najresneje zapretili po odmoru, a je Henry po podaji iz kota z glavo medlo streljal naravnost v van der Sarja.

Manchester po tretjo evropsko krono
Gostitelji se po sezonah 1967/68 in 1998/99 podajajo v tretji finale glavnega evropskega tekmovanja, kjer bodo lovili tretji naslov. Zanj se bodo pomerili še z enim klubom z Otoka (Liverpool/Chelsea), kar bo po vsešpanskem (Real - Valencia/2000) in vseitalijanskem (Milan - Juventus/2003) še prvi vseangleški finale Lige prvakov.

Fergie vesel za vse
"Scholes je eden naših velikih igralcev. Že od malega je v klubu in ve, kako pomemben je. Vesel sem za vse. Bilo je čudovito. Klub si zaradi zgodovine in navijačev zasluži finale. Fantastično! Oni so morali tvegati, vendar so nas navijači ponesli," je po zmagi žarel domači menedžer Alex Ferguson, ki ni mogel računati na Nemanjo Vidića in Wayna Rooneyja.

Kataloncem v prid govori statistika, a ne izid
Kataloncem ni kaj prida pomagalo nekaj izvrstnega napadalnega nogometa, premoč v posesti žoge (58:42) in strelih na gol 14 (3):7 (2). Smrtne priložnosti si pač niso priigrali. Z edinim porazom v letošnji sezoni Lige prvakov se poslavljajo od Evrope, kjer je bil zanje še drugič zapored po Liverpoolu usoden angleški klub.

Liga prvakov, polfinale, povratni tekmi
MANCHESTER UNITED - Barcelona 1:0 (1:0) 0:0
75.061; Scholes 14.

---------------------------------------
van der Sar           Valdes           
Hargreaves            Zambrotta        
Ferdinand             Puyol            
Brown                 Milito           
Evra ***              Abidal           
Park                  Xavi             
Carrick               Toure ***        
Scholes **            Deco             
Nani *                Messi            
Tevez                 Eto'o **         
Ronaldo               Iniesta *        
---------------------------------------
* 77./Giggs           * 60./Henry      
** 77./Fletcher       ** 72./Krkić     
*** 93./Silvestre     *** Gudjohnsen   
Sodnik: Herbert FANDEL (Nemčija)       

Sreda ob 20.45:
CHELSEA - LIVERPOOL 1:1

V odebeljenem tisku sta izida prvih tekem.

Ž. K.