Otroci v Poznanu z veliko nestrpnostjo pričakujejo novice iz Walesa. Foto: EPA
Otroci v Poznanu z veliko nestrpnostjo pričakujejo novice iz Walesa. Foto: EPA
San Siro
Stadion San Siro v Milanu je bil zgrajen že leta 1926. Foto: RTV SLO
Zagrebški Maksimir še ni dograjen. Ko bo, bo sprejel 55.000 gledalcev. Foto: RTV SLO

Poljska in Ukrajina sta predstavili skupno kandidaturo, prav tako tudi Madžarska in Hrvaška. Čeprav jo je v zadnjem letu pretresala afera s podkupovanjem sodnikov in smrt policista ob divjanju navijačev, Italija vodi na stavnicah. Zahodni sosednje so sicer Euro že gostili leta 1968 in 1980.

"Euro 2012 ni le športni dogodek. Predstavlja priložnost, da si italijanski nogomet povrne kredibilnost. Kandidatura je priložnost za nov začetek, ki bi prinesel modernizacijo stadionov in tako manjše možnosti za ponovitev tragedije v Catanii," razmišlja Luca Pancalli, komisar zveze, ki se trudi italijanski nogomet pripeljati na stare tire.

Če bo prvenstvo Italija dobila, se bo odigralo v Bariju, Firencah, Milanu, Neaplju, Palermu, Rimu, Torinu in Vidmu. Stadioni v Neaplju, Palermu in Torinu naj bi bili popolnoma novi.

Kandidatura 100 milijonov
Poljska in Ukrajina zelo samozavestno pričakujeta odločitev v Cardiffu. "Smo 'velika država' s 100 milijoni prebivalcev, če štejemo še diasporo. To pomeni, da vsak osmi Evropejec živi pri nas. Osemdeset odstotkov prebivalstva podpira kandidaturo," slovanske adute razkriva Adam Olkowicz, vodja poljske delegacije. Tudi poljsko-ukrajinska kandidatura ni "brezmadežna". Senco na kandidaturo mečeta nameščanje izidov na Poljskem in nestabilna politična situacija v Ukrajini. Prvenstvo naj bi potekalo v Gdansku, Poznanu, Varšavi, Vroclavu (Poljska) in Kijevu, Donecku, Dnipropetrovsku ter Lvivu (Ukrajina).

Nova stadiona v Reki in Osijeku?
Hrvaška se drugič, Madžarska pa že tretjič poteguje za organizacijo prvenstva stare celine. "Prvenstvo bi pospešilo gospodarsko rast in omogočilo obnovo športne infrastrukture, da ne govorim o tem, kako bi izboljšalo našo podobo v svetu," napoveduje generalni sekretar Hrvaške nogometne zveze Zorislav Srebrić. Zagreb je leta 1976 že gostil dve tekmi prvenstva v nekdanji Jugoslaviji. Pomoč pri izvedbi prvenstva je že ponudila hrvaška vlada. Nekoliko drugačen je položaj na Madžarskem, kjer je zanimanje za ligaške tekme majhno, najuspešnejši klub Ferencvaros pa je pred stečajem. Prvenstvo naj bi potekalo v Zagrebu, Splitu, Osijeku in Reki, kjer je predvidena gradnja novih stadionov s kapaciteto 35.000 sedežev. Madžari kandidirajo z Budimpešto, Debrecenom, Györom in Szekesfehervarjom.

Za Euro se je prvotno potegovalo deset nacionalnih zvez, ki so vložile osem kandidatur. Izvršni komite je novembra 2005 število kandidatov zmanjšal na tri. Najprej so odpadli Azerbajdžanci, Romuni in Rusi, nato pa v naslednjem krogu še Grki in Turki.

Euro 2012 s 16 reprezentancami
Uefa se je na zasedanju še odločila, da bo na EP-ju v nogometu 2012 tako kot do zdaj nastopalo 16 reprezentanc in ne 24, kot so januarja predlagali na kongresu v Düsseldorfu.

A. V.