Leon Benko (v sredini, v objemu Blessinga Elekeja) je odločil derbi v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Leon Benko (v sredini, v objemu Blessinga Elekeja) je odločil derbi v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija
Igralci Olimpije skupaj z navijači proslavljajo prvo zmago v spomladanskem delu. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Zahović in Blessing Eleke
Dvoboj Luke Zahovića in Blessinga Elekeja. Foto: BoBo
Blaž Vrhovec in Julius Wobay
Blaž Vrhovec skuša ustaviti Juliusa Wobaya. Foto: BoBo
Maribor
V Stožicah se je zbralo približno 4.500 gledalcev. Foto: BoBo

Vijoličasti so povedli v 48. minuti, ko je s strelom pod prečko zadel spomladi odličen Dare Vršič. Mariborčani so nato rutinirano nadzirali položaj na zelenici.

Nato pa preobrat Olimpije. Leon Benko je v 81. minuti kaznoval neodločenost gostujočih branilcev in s škarjicami izenačil na 1:1. Štiri minute pozneje pa je Benko po slabem posredovanju Obradovića zabil še za 2:1. Končna statistika: posest žoge 55:45, streli 13:4 in streli v okvir vrat 5:3 - vse v korist Olimpije.

Povratna tekma bo 12. aprila ob 17.15 v Ljudskem vrtu.

Obradović preprečil vodstvo Olimpije
Po začetnem otipavanju je Olimpija prva zapretila. V 14. minuti je Denis Klinar z roba kazenskega prostora meril v spodnji desni kot vratarja Matka Obradovića, a se je ta izkazal s parado. Žoga se je nato odbila do Leona Benka, ki je poskusil z glavo, vendar je bil Obradović zopet na mestu.

Vodišek ustavil Zahovića
Na drugi strani je na začetku nekoliko "podrejeni" Maribor prvič zapretil v 21. minuti, ko je po lepo odigrani akciji Luka Zahović sprožil z desne strani kazenskega prostora, a je Rok Vodišek žogo z nogo ubranil.

Jalove akcije Olimpije
Olimpija je bila tudi v nadaljevanju dejavnejša, skušala je izpeljati akcijo za vodilni zadetek, vendar je manjkala dobra podaja ali dve, da bi resno ogrozili Obradovića. Polčas se je končal z 0:0.

Zahović podal, Vršič zadel za vodstvo
Na začetku drugega polčasa pa vodstvo Maribora. V 48. minuti je Zahović v protinapadu na levi strani lepo našel vtekajočega Dareta Vršiča, ki je nato z diagonalnim strelom pod prečko matiral Vodiška. Vršič je tako potrdil izjemno spomladansko formo. Malo pozneje je imel Zahović podobno priložnost, a je ni izkoristil, žogo je poslal čez vrata. Maribor je v nadaljevanju pobudo (spet) prepustil Olimpiji, ki pa je jalovo napadala.

Dva gola Benka za preobrat Olimpije
In ko je kazalo, da bodo vijoličasti srečanje rutinirano pripeljali do konca, se je zgodil preobrat Olimpije z dvema goloma Leona Benka v štirih minutah. Najprej je hrvaški napadalec v 81. minuti ob neodločnih branilcih Maribora (Matej Palčič, Marko Šuler) vtekel na podajo Blessinga Elekeja z glavo, nato pa atraktivno, s t. i. škarjicami, matiral Obradovića. V 85. minuti pa je Daniel Avramovski z leve strani poslal predložek v kazenski prostor. Obradović je slabo posredoval, tako da se je do žoge dokopal Benko in jo pospravil v mrežo.

Zmaji so do konca ubranili minimalno prednost in se - po vseh udarcih v zadnjih tednih - veselili prve zmage nad Mariborom na četrti medsebojni tekmi v letošnji sezoni.


Darko Milanič: "Imeli smo vse pod nadzorom. Pri rezultatu 1:0 smo imeli še odlično priložnost za povišanje vodstva. A potem smo si sami otežili delo. Nasprotnik je pokazal več energije. Dogovor je bil, da imamo dober nadzor, da imamo posest žoge, da čakamo na trenutek, ko bo nasprotnik odprt. Tako smo si ustvarili odlično priložnost z Luko Zahovićem. V drugem polčasu smo se po zadetku malce ustavili. Z menjavami sem želel dvigniti ritem, vendar se je na hitro zgodilo, da smo dobili dva gola. Definitivno bomo na povratni tekmi lovili zmago in finale."

Safet Hadžić: "Veseli smo zmage, ki smo jo res potrebovali. Pomembno je, da smo presekali črni niz. Poskušali bomo nadaljevati tako tudi v prvenstvu. Seveda pa nas čaka še povratna tekma v Mariboru, kjer bomo tudi poskušali zmagati in iti naprej. Odločili sta velika želja in pozitivnost. Vedeli smo, da bomo dobili tekmo, ker smo si to res močno želeli."


POKAL SLOVENIJE, polfinale, prvi tekmi

OLIMPIJA - MARIBOR 2:1 (0:0)
4.500; Benko 81., 85.; Vršič 48.

Olimpija: Vodišek, Klinar, Bajrić, Jurčević (77./Štiglec), Mitrović, Zarifović (75./Cretu), Kirm, Kapun, Wobay (63./Avramovski), Eleke , Benko.
Maribor: Obradović, Palčič, Šuler , Defendi, Viler, Pihler, Vrhovec (66./Mertelj), Ogrinec (82./Novaković), Vršič (80./Bohar), Tavares, Zahović.
Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


Povratna tekma bo 12. aprila ob 17.15.


DOMŽALE - KRKA 2:0 (0:0)
500; Firer 57., Batrović 83.
Povratna tekma bo 11. aprila ob 16.30.
Finale bo 31. maja v Kopru.

Olimpija proti Mariboru do prve zmage pomladi
Analiza 2. polčasa derbija Olimpija – Maribor
Izjavi Dareta Milaniča in Safeta Hadžića po derbiju
Benko z dvema goloma zrežiral preobrat
Vršič po podaji Zahovića popeljal Maribor v vodstvo
Analiza 1. polčasa tekme Olimpija – Maribor
Olimpija proti Mariboru do prve zmage pomladi
Analiza 2. polčasa derbija Olimpija – Maribor
Izjavi Dareta Milaniča in Safeta Hadžića po derbiju
Benko z dvema goloma zrežiral preobrat
Vršič po podaji Zahovića popeljal Maribor v vodstvo
Analiza 1. polčasa tekme Olimpija – Maribor