Takole so bile v petek ponoči videti ulice v Catanii po spopadih med policijo in nogometnimi huligani. Foto: EPA
Takole so bile v petek ponoči videti ulice v Catanii po spopadih med policijo in nogometnimi huligani. Foto: EPA
Spopadi na ulicah Catanie so trajali več ur. Foto: EPA
Ko nogomet preraste športne okvire
Noč groze na Siciliji

Hudi spopadi med navijači in policisti so izbruhnili po sicilijanskem derbiju italijanske prve lige med Catanio in Palermom (1:2). 38-letni inšpektor je umrl malo po tem, ko je eden izmed izgrednikov v njegov avtomobil vrgel razstrelivo.

Ranjenih več kot 150 ljudi
V Catanii je vladalo pravo vojno stanje, saj so se huligani na policiste spravili z železnimi palicami in jih obmetavali z zažigalnimi predmeti. Ranjenih je bilo več kot 150 ljudi. To je drugi smrtni primer v Italiji, povezan z nogometom v zadnjem tednu.

Odpovedana tudi reprezentančna tekma
Italijanska nogometna zveza je do preklica odpovedala tekme v vseh ligah. Prav tako v sredo ne bo prijateljske tekme med Italijo in Romunijo.

Oster odziv Prodija in Amata
Italijanska vlada je za ponedeljek že napovedala krizni sestanek, v nedeljo pa se bo na izredni seji sestal tudi italijanski olimpijski komite. Italijanski premier Romano Prodi je napovedal stroge ukrepe za ustavitev nasilja, odločno pa se je na dogodke odzval tudi notranji minister Giuliano Amato, ki je dejal, da policistov v takih razmerah ne bo več pošiljal na tekme. "Nasilje je vsepovsod, toda tisto na stadionih je povsem nesprejemljivo," je še dodal. Neredi bi lahko zelo negativno vplivali tudi na kandidaturo Italije za prireditelja evropskega prvenstva leta 2012.

Tekma prekinjena za pol ure
Zaradi obračunavanj navijačev je policija že med tekmo uporabila solzivec, kar je povzročilo prekinitev tekme v 58. minuti, ko je gostujoči Palermo vodil z 1:0. Tekma se je po več kot polurni prekinitvi nadaljevala. Hujši spopadi so se vneli zunaj stadiona po tekmi. Na stotine huliganov se je pretepalo več ur, medtem ko so navijači iskali varna zavetišča.

V glavni vlogi mladoletniki
Aretirali so več kot dvajset "navijačev", med njimi devet mladoletnikov, vendar za zdaj ni znano, ali je med njimi tudi osumljenec za umor. V bolnišnice so zaradi poškodb prepeljali še več deset ljudi. Predsednik Catanie Antonio Pulvirenti se je zaradi vsega skupaj odločil, da odstopi.

C. R.

Ko nogomet preraste športne okvire
Noč groze na Siciliji