Sir Bobby Charlton je bil reden obiskovalec tekem Manchester Uniteda. Bil je dolgoletni ambasador kluba. Foto: EPA
Sir Bobby Charlton je bil reden obiskovalec tekem Manchester Uniteda. Bil je dolgoletni ambasador kluba. Foto: EPA

Charlton, ki je pred desetimi dnevi praznoval 86. rojstni dan, je na 106 tekmah za angleško reprezentanco med letoma 1958 in 1970 dosegel 49 zadetkov, kar je bil dolgo rekord.

Na domačem SP-ju leta 1966 je dosegel tri gole. Najbolj se je izkazal v polfinalu, ko je z dvema zadetkoma zrežiral zmago nad Portugalsko z 2:1 pred 95.000 gledalci na Wembleyju. V finalu je Anglija premagala Zahodno Nemčijo s 4:2 po podaljšku. Od takrat naprej ni dobila nobenega velikega tekmovanja več. V istem letu je prejel zlato žogo za najboljšega nogometaša v Evropi.

Rdečim vragom zagotovil evropski naslov
Za rdeče vrage je igral med letoma 1956 in 1973 v generaciji, znani pod vzdevkom Busby Babes. Trikrat se je veselil naslova angleškega prvaka, leta 1968 pa tudi naslova evropskega prvaka. V finalu je bil United boljši od Benfice s 4:1 po podaljšku. Charlton je zatresel mrežo v 53. in 99. minuti.

29. maja 1968 je Manchester United postal evropski prvak na Wembleyju. Bobby Charlton je bil junak finala proti Benfici z dvema zadetkoma. Foto: EPA
29. maja 1968 je Manchester United postal evropski prvak na Wembleyju. Bobby Charlton je bil junak finala proti Benfici z dvema zadetkoma. Foto: EPA

"Manchester United žaluje zaradi smrti sira Bobbyja Charltona, enega največjih in najbolj priljubljenih igralcev v zgodovini našega kluba. Sir Bobby je bil junak milijonov ljudi, ne le v Manchestru ali v Veliki Britaniji, temveč povsod na svetu, kjer so igrali nogomet," so zapisali pri Unitedu.

Preživel letalsko nesrečo
6. februarja 1958 je preživel letalsko nesrečo v Münchnu, ko se je Manchester vračal s tekme proti Crveni zvezdi v Beogradu. Od 44 potnikov jih je 23 umrlo, od tega osem nogometašev Manchester Uniteda. Charlton jo je odnesel z manjšimi poškodbami, rešil ga je soigralec Harry Gregg.

"Imel sem srečo in sedel na pravem sedežu," je pozneje to pokomentiral nogometaš.

Le Rooney je dosegel več zadetkov za rdeče vrage
Še vedno je z 249 goli na drugem mestu večne lestvice strelcev v Manchester Unitedu, kjer je pred njim le Wayne Rooney, po številu nastopov (758) je na drugem mestu za Ryanom Giggsom. Med letoma 1970 in 2015 je bil tudi rekorder po številu reprezentančnih zadetkov, nato je njegov dosežek izenačil in izboljšal Rooney, novi rekorder pa je Harry Kane (61).

Športno pot je sklenil leta 1973, nekajkrat se je preizkusil tudi v trenerski vlogi, vseskozi pa je bil član predsedstva pri Unitedu. "Najboljše pri vsem skupaj je, da si lahko vse tekme ogledam brezplačno," se je pozneje pošalil v povezavi s to funkcijo.

Njegov uspeh so prepoznali tudi v angleških visokih krogih in kraljica mu je leta 1994 podelila viteški naziv. Morda tudi zato, ker je presegel športno okolje in ustanovil sklad Find A Better Way, ki se je ostro boril proti uporabi min v vojnah, obenem pa je sklad finančno podpiral raziskave pri razvoju protez.

"Bil je čudovit nogometaš in človek. Ni ga več med nami, a nogometno bo ostal nesmrten," je na družbenem omrežju X zapisal legendarni angleški reprezentant Gary Lineker.

Novembra 2020 so mu zdravniki diagnosticirali demenco. Po njegovi smrti je Geoff Hurst edini še živeči svetovni prvak iz leta 1966. V finalu je dosegel hat-trick.

Umrl eden najboljših angleških nogometašev Bobby Charlton