Zaskrbljeni igralci Nacionala in Sao Paula ob zdravniški pomoči Juanu Izquierdu, ki se je zgrudil proti koncu povratne tekme Cope Libertadores. Po petih dneh je 27-letni Urugvajec umrl zaradi posledic srčnega zastoja. Foto: Reuters
Zaskrbljeni igralci Nacionala in Sao Paula ob zdravniški pomoči Juanu Izquierdu, ki se je zgrudil proti koncu povratne tekme Cope Libertadores. Po petih dneh je 27-letni Urugvajec umrl zaradi posledic srčnega zastoja. Foto: Reuters

27-letni osrednji branilec se je prejšnji četrtek zgrudil v 84. minuti povratne tekme osmine finala osrednjega južnoameriškega klubskega tekmovanja. Juan Izquierdo je vstopil v igro na začetku drugega polčasa zaradi poškodbe Sebastiana Coatesa.

Tekma je bila prekinjena za 15 minut, pri čemer so nogometašu nudili prvo pomoč in ga nato z rešilnim avtomobilom odpeljali v bolnišnico Albert Einstein, kjer je po večdnevnem boju za življenje tudi umrl.

"Z najglobljo bolečino in pretresom v srcu Club Nacional de Football sporoča smrt našega ljubljenega igralca Juana Izquierda. Njegovi družini, prijateljem, sodelavcem in bližnjim izrekamo iskreno sožalje. Celoten Nacional žaluje zaradi njegove nepopravljive izgube. Počivaj v miru. Juan, za vedno boš z nami,“ je tragično novico objavil Nacional, ki je potrdil vzrok smrti –kardiorespiratorni zastoj, povezan s srčno aritmijo.

V zadnjih dveh letih dvakrat prvak Urugvaja

Predsednik južnoameriške nogometne zveze Conmebol Alejandro Dominguez je Izquierdovemu klubu in njegovi družini izrazil sožalje. "Južnoameriški nogomet žaluje," je dejal predsednik celinske zveze.

Izquierdo je leta 2018 debitiral v urugvajski prvi ligi s klubom Atletico Cerro, pozneje je igral za Penarol in Wanderers. Pol leta je igral v Mehiki za San Luis, nato pa se je z letom 2022 preselil v Nacional, s katerim je postal državni prvak. Leta 2023 je igral za Liverpool iz Montevidea, s katerim je prav tako osvojil naslov prvaka Urugvaja, nakar se je z letom 2024 vrnil k Nacionalu. Za urugvajskega velikana je odigral 27 tekem in dosegel en gol.

V četrtfinalu pet brazilskih klubov

Urugvajski klub je dvoboj s Sao Paulom izgubil z 0:2, potem ko so Brazilci oba gola dosegli na povratni tekmi, še preden se je Izquierdo zgrudil. V četrtfinalu južnoameriške različice Lige prvakov bo Sao Paulo zaigral z Botafogom, preostali pari so Flamengo – Penarol, Colo Colo – River Plate in Fluminense – Atletico Mineiro. Zmagovalca prvih dveh in zadnjih dveh parov se bosta pomerila med seboj v polfinalu.