Nogomet v zadnjem času pretresajo številne afere, žal pa tudi Slovenci niso imuni nečedna dejanja. Foto: EPA
Nogomet v zadnjem času pretresajo številne afere, žal pa tudi Slovenci niso imuni nečedna dejanja. Foto: EPA

Slovenska državljana, proti katerima je vložena obtožnica v "akciji Offside", sta 36-letni Dino Lalič in 29-letni Admir Suljić. Skupaj z 49-letnim hrvaškim državljanom Vinkom Šakom so osumljeni kaznivega dejanja podkupovanja in nezakonitega posredovanja.

Skupina je obtožena, da je več nogometašem, trenerjem in športnim direktorjem iz klubov prve hrvaške nogometne lige plačala ali obljubljala denar za nameščanje izidov in potekov nogometnih tekem, so zapisali na spletni strani protikorupcijskega urada.

Omenjena trojica je na podlagi predhodnih dogovorov vplačala v različnih stavnicah večje denarne zneske ter potem na podlagi nameščenih izidov in poteka tekem prevzela dobiček.

Hrvaški policisti so akcijo Offside sprožili konec lanskega leta na podlagi informacij, ki so jih dobili od nemških kolegov. Preiskovalci sumijo, da je bilo nameščenih osem prvoligaških nogometnih tekem na Hrvaškem med koncem letošnjega marca do začetka maja, v enakem obdobju pa nameščanje ni uspelo na štirih tekmah.

Največ nameščanj je bilo na tekmah moštva Croatia Sesvete, ko je bilo jasno, da si ne bodo zagotovili še ene sezone v elitnem hrvaškem nogometnem tekmovanju. Sporne so tekme z Zadrom, Slavenom Belupom, Rijeko, Varteksom, Zagrebom in Cibalio, medtem ko sta pod drobnogledom sodišča tudi tekmi Slaven Belupa in Zadra ter Hajduka in Medjimurja.