Nogometaši Tottenhama so opravili zadnji trening na stadionu Westfalen. Foto: Reuters
Nogometaši Tottenhama so opravili zadnji trening na stadionu Westfalen. Foto: Reuters

Črno-rumeni so bili pravi hit jesenskega dela. V Bundesligi so si nabrali devet točk naskoka pred Bayernom, v Ligi prvakov pa so gladko odpravili madridski Atletico (4:0) in zasedli prvo mesto v skupini. Tudi spomladanski del so začeli dobro in na začetku februarja so imeli sedem točk naskoka pred Bavarci.

Pokalni poraz proti Werderju začel črni niz
Vse se je obrnilo 5. februarja na tekmi osmine finala nemškega pokala proti Werderju iz Bremna, ko so v podaljšku dvakrat zapravili vodstvo, prejeli zadetek za 3:3 v 119. minuti in izgubili po streljanju enajstmetrovk, ko je dva strela obranil vratar Jiri Pavlenka. Od takrat so izbranci Luciena Favreja neprepoznavni. Na domači zelenici so zapravili vodstvo s 3:0 proti Hoffenheimu (3:3), zadnjeuvrščeni Nürnberg je senzacionalno izvlekel točko (0:0), v petek pa jih je potopil Dong-Von Dži z dvema goloma v Augsburgu (2:1). Bayern jih je s predstavo sezone v Mönchengladbachu (1:5) ujel na vrhu lestvice.

Marco Reus je poudaril, da je pripravljen tudi za 120 minut igre. Brez njega je bila Borussia v veliki krizi v zadnjem mesecu. Foto: Reuters
Marco Reus je poudaril, da je pripravljen tudi za 120 minut igre. Brez njega je bila Borussia v veliki krizi v zadnjem mesecu. Foto: Reuters

Tottenham je v drugem polčasu prišel do visoke prednosti pred tremi tedni in v trenutni formi ima Borussia zares minimalne možnosti za preobrat. Številni navijači so obupali in ponujajo vstopnice za tekmo na spletni prodaji.

Reus: Na Westfalnu se je že večkrat spisala zgodovina
Zelo se je poznalo, da je v zadnjem mesecu manjkal Marco Reus. Kapetan napoveduje nov magični večer na Westfalnu. "Na našem stadionu se je že večkrat spisala zgodovina. Pod žarometi nam lahko na takem evropskem večeru uspe tudi nemogoče. Pomembno je, da ne prejmemo zadetka. V napadu lahko vedno zabijemo nekaj golov. Ne smemo si privoščiti nobene napake, saj bo res težko doseči pet zadetkov," je povedal Reus.

Dva gola v sodnikovem dodatku proti Malagi
Spomnil se je na četrtfinale Lige prvakov aprila 2013, ko je Borussia v zadnji minuti zaostajala proti Malagi z 1:2, potrebovala pa je zmago. Reus je v 91. minuti izenačil, v 93. minuti pa je Felipe Santana zadel za 3:2.

Obramba je popolnoma odpovedala na zadnjih tekmah. Dan-Axel Zagadou in Achraf Hakimi sta naredila dve katastrofalni napaki v Augsburgu. "Tekma proti Atleticu je že skoraj pol leta nazaj. Po visokem porazu na prvi tekmi v Londonu moramo prikazati vrhunsko predstavo, če želimo imeti kakšno možnost za napredovanje. Treba je igrati zelo pametno, saj ne smemo prejeti zadetka," je pojasnil Favre.

Pochettino: Igralci morajo pozabiti izid prve tekme
Tottenham je v soboto remiziral z Arsenalom (1:1) in ostaja na tretjem mestu v Premier ligi. Manjkal bo poškodovani Dele Alli. "Zares imamo lepo priložnost, da se prebijemo v četrtfinale Lige prvakov. Igralcem skušam dopovedati, da skušajo pozabiti na izid prve tekme. Ključen bo začetek tekme. Moramo začeti agresivno in ujeti visok ritem," je poudaril trener Mauricio Pochettino.

Santiago Solari stavi na izkušnje Reala v izločilnih bojih Lige prvakov. Kraljevi klub je osvojil to tekmovanje v zadnjih treh sezonah. Foto: Reuters
Santiago Solari stavi na izkušnje Reala v izločilnih bojih Lige prvakov. Kraljevi klub je osvojil to tekmovanje v zadnjih treh sezonah. Foto: Reuters

Tottenham že enajst let brez lovorike
Tottenham je zadnjo lovoriko osvojil februarja 2008, ko se je veselil zmage v ligaškem pokalu. V zadnjih sezonah je izgubil na vseh ključnih tekmah. "V zadnjih sezonah smo vedno izgubili ključne tekme. Ta tekma v Dortmundu je lahko prelomnica za nas," je dejal najboljši strelec lanskega svetovnega prvenstva Harry Kane.

Real bo zdaj vse stavil na Ligo prvakov
Prejšnji teden je Real doživel dva grenka poraza proti Barceloni (0:3 v kraljevem pokalu in 0:1 v prvenstvu) na stadionu Santiago Bernabeu. Zaostanek za Katalonci znaša ogromnih 12 točk, do konca pa je še 12 krogov in Liga prvakov ostaja edina možnost za lovoriko.

"Ekipa si zelo želi zmagati. Seveda nismo bili srečni po zadnjih dveh porazih. Zelo se nam bo poznalo, da Ramos nima pravice nastopa. On je naš vodja," je razmišljal trener Santiago Solari.

Matthijs de Ligt je pravi dragulj Ajaxa. Želijo si ga številni evropski velikani. Foto: Reuters
Matthijs de Ligt je pravi dragulj Ajaxa. Želijo si ga številni evropski velikani. Foto: Reuters

Ten Hag napovedal napadalno igro v Madridu
Erik ten Hag napoveduje odprto igro, saj morajo njegovi izbranci zadeti najmanj dvakrat: "Real ima možnost za lovoriko le še v Ligi prvakov in zelo težko bo priti do preobrata na njihovem stadionu. Mi imamo še vedno možnost v vseh treh tekmovanjih. Po porazu na prvi tekmi nam ne preostane drugega, kot da skušamo napadati. Navajeni smo igrati odprto tudi v prvenstvu, to je lahko tudi naša priložnost."

OSMINA FINALA, povratne tekme, torek ob 21.00:
BORUSSIA (D) - TOTTENHAM 0:3

Verjetni postavi:

Borussia Dortmund: Bürki, Wolf, Akanji, Zagadou, Diallo, Delaney, Witsel, Reus, Guerreiro, Sancho, Götze.

Tottenham: Lloris, Alderweireld, Sanchez, Vertonghen, Aurier, Davies, Sissoko, Rose, Eriksen, Son, Kane.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)


REAL MADRID - AJAX 2:1

Verjetni postavi:

Real Madrid: Courtois, Reguilon, Varane, Nacho, Carvajal, Casemiro, Kroos, Modrić, Vazquez, Benzema, Vinícius.

Ajax Amsterdam: Onana, Tagliafico, Blind, De Ligt, Mazraoui, De Jong, van de Beek, Schöne, Neres, Tadić, Ziyech.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)


Sreda ob 21.00:
PARIS SG - MANCHESTER UNITED 2:0
PORTO - ROMA 1:2

Torek, 12. marca, ob 21.00:
MANCHESTER CITY - SCHALKE 3:2
JUVENTUS - ATLETICO MADRID 0:2

Sreda, 13. marca, ob 21.00:
BARCELONA - LYON 0:0
BAYERN - LIVERPOOL 0:0

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.