Ko je bil Milan tik pred izpadom, je bil Filippo Inzaghi znova na pravem mestu. Nogometaši Lyona se držijo za glave, saj bo bili zares blizu polfinalu. Foto: EPA
Ko je bil Milan tik pred izpadom, je bil Filippo Inzaghi znova na pravem mestu. Nogometaši Lyona se držijo za glave, saj bo bili zares blizu polfinalu. Foto: EPA
Nelson Dida
Vratar Milana Nelson Dida ni imel svojega dne, a igralci Lyona njegovih napak niso znali izkoristiti. Foto: EPA
Mahamadou Diarra
Mahamadou Diarra se je veselil izenačenja. Foto: EPA
Andrej Ševčenko
Andrej Ševčenko je z 52. golom postal novi rekorder Lige prvakov. Foto: EPA
Rodolfo Arruabarrena
Rodolfo Arruabarrena je poskrbel za navečji uspeh Villarreala v klubski zgodovini. Foto: EPA
Igralci Villarreala
Igralci Villarreala se veselijo prve uvrstitve v polfinale Lige prvakov. Foto: EPA

V Milanu je vse kazalo na napredovanje Lyona, ki je do 88. minute držal ugodnih 1:1, nato pa je vzniknil "Super Pippo". Žogo, ki se je po strelu Ševčenka odbila od dveh vratnic, je, kako tipično
zanj, pospravil v mrežo iz neposredne bližine in rdeče-črne popeljal do tretje polfinale v štirih letih. Za končnih 3:1 je zabil Andrej Ševčenko.

Villareal je z zadetkom Rodolfa Arraubarrene z glavo zasluženo (streli 21:9) premagal Inter in že v prvi sezoni v Ligi prvakov prišel vse do polfinala.

Nespretni Dida bi jo lahko še slabše odnesel
Milan ni najbolje začel tekme na San Siru. V 18. minuti je Alessandro Nesta podal nazaj do vratarja Dide, ki žoge ni pravilno zadel, vendar njegove napake ni izkoristil Sylvain Wiltord. Brazilski vratar je nato stekel iz svojih vrat in Florent Malouda bi ga skoraj ukanil z lobom, a je žoga zletela za las prek vrat. Juninho je zapretil s prostega strela, vendar se je Dida le zbral in žogo odbil.

Milan povedel ob prvi priložnosti
Evropski podprvaki so delovali zelo izgubljeno, potem pa so izkoristili že svojo prvo pravo priložnost. Napadalec Fred je izgubil žogo pred svojim kazenskim prostorom. Ševčenko je podal do Clarenca Seedorfa, ki je z leve strani našel Inzaghija. Pippo je v svojem slogu žogo z glavo poslal v mrežo.

Lyon si je zaslužil izenačenje
Lyon je odgovoril v 31. minuti, ko je po prostem strelu Juninha z leve strani najprej Cris ustrelil z glavo, v gneči pa se je najbolje odzval Senegalec Mahamadou Diarra. Juninho je bil v glavni vlogi tudi 5 minut pred odmorom. S prostega strela je znova ogrozil vrata Milana, a je Didu žogo uspelo odbiti v kot. Brazilski virtuoz je iz kota našel Freda, ki je povsem neoviran z glavo zadel vratnico.

Francozi niso zdržali do konca, rekord Ševčenka
V drugem delu je Milan zaigral še bolj odprto. Po prodoru Serginha po levi strani je Seedorf streljal mimo gola. Po strelu Kaheja Kaladzeja z glavo je z golove črte rešil Wiltord. Vse je že kazalo, da bo gostiteljem zmanjkalo časa. Gostje so zelo disciplinirano igrali v obrambi. Dve minuti pred koncem je Ševčenko zadel vratnico, žoga se je po golovi črti odkotalila do druge vratnice, Inzaghi pa jo je pospravil v mrežo. Ševčenko je v sodnikovem podaljšku izkoristil napako Francoisa Clerca, preigral je vratarja Gregoryja Coupeta in potrdil zmago rdeče-črnih. Ukrajinski zvezdnik je dosegel že 52. gol v Ligi prvakov in s tem na večni lestvici strelcev najelitnejšega evropskega tekmovanja prehitel Raula, ki je zabil 51 golov.

Inzaghi je na podoben način zablestel v četrtfinalu že pred tremi leti, ko je Milan s 3:2 ugnal Ajax. Takrat je tudi zadnjič osvojil Ligo prvakov.

Villarreal dosegel največji uspeh v zgodovini kluba
Nogometaši Villarreala so se povsem zasluženo prvič uvrstili v polfinale Lige prvakov. Inter je prvo tekmo dobil z 2:1, v prvem polčasu pa je uspešno držal prednost. Najlepši priložnosti za "rumeno podmornico" sta zapravila Marcos Senna in Juan Pablo Sorin.

Gostitelji so v nadaljevanju vse moči usmerili v napad. Alessio Tacchinardi je z glavo ustrelil mimo gola. V 58. minuti je za navdušenje na stadionu El Madrigal poskrbel Rodolfo Arruabarrena, ki je z glavo s petih metrov premagal Francesca Tolda. S prostega strela je podal Juan Roman Riquelme, nad katerim je Luis Figo storil prekršek. Tri minute pozneje je strel Diega Forlana z izvrstno parado ustavil Toldo. Grški sodnik Kiros Vasaras ni videl namernega udarca Marca Materazzija s komolcem v obraz Sorina, ki je močno krvavel. Forlan je zapretil še v 82. minuti, ko je njegov strel zletel za las mimo desne vratnice. Riquelme je takoj zatem znova ogrel dlani Tolda. Inter do konca tekme ni več resneje ogrozil vratarja Sebastiana Viere. Španci se bodo v polfinalu pomerili z boljšim iz srečanja med Juventusom in Arsenalom.

Pellegrini ima še večje apetite
"Ne mislim, da se je zgodil čudež ali da smo že izpolnili svoje sanje. V zadnjih letih smo s trdim delom zgradili odlično ekipo in ves trud se je poplačal. Morda nimamo toliko zvezdnikov kot Inter ali Manchester United, vendar imamo enotno moštvo," je veliki uspeh svojie ekipe pojasnil trener Villarreala Manuel Pellegrini in dodal: "Na prvi tekmi sem bil razočaran, saj bi si zaslužili vsaj remi. Moji varovanci niso bili zadovoljni s prikazano igro v Milanu. Tokrat so zaigrali odlično in povsem nadigrali Italijane. Vseskozi smo nadzorovali potek igre, v drugem polčasu bi lahko zabili še kakšen gol."

"Na prvi tekmi bi si morali priigrati večjo prednost. Zares škoda, da nam znova ni uspelo doseči zastavljenih ciljev. Nismo imeli svojega dne, tudi v obrambi nismo bili dovolj osredotočeni," je poraz športno priznal trener Interja Roberto Mancini.

Četrtfinale, povratne tekme:
VILLARREAL      1 - 0             Inter
Arruabarrena 58.                       
----------- prva tekma: 1:2 -----------
Viera               Toldo              
Venta               Cordoba            
Alvarez             Materazzi          
Pena                Samuel             
Arruabarrena        J. Zanetti         
Senna               Figo **            
Tacchinardi         Veron ***          
Riquelme            Cambiasso          
Sorin **            Stanković          
Forlan ***          Recoba *           
Jose Mari *         Adriano            
---------------------------------------
* 78./Franco        * 56./ Martins     
** 78./Josico       ** 75./Mihajlović  
*** 90./Calleja     *** 85./Cruz       
24.000; Sodnik: Vassaras (Grčija)
MILAN           3 - 1              Lyon
Inzaghi 25., 88.    Diarra 31.         
Ševčenko 93.                           
----------- prva tekma 0:0 ------------
Dida                Coupet             
Stam *              Clerc              
Nesta               Cris               
Kaladze             Cacapa             
Serginho            Abidal             
Gattuso ***         Juninho            
Pirlo **            Diarra             
Seedorf             Malouda            
Kaka                Wiltord            
Ševčenko            Fred *             
Inzaghi             Govou **           
---------------------------------------
* 24./Costacurta    * 71./Carew        
** 72./Ambrosini    ** 83./Reveillere  
*** 78./ Maldini 
79.000; Sodnik: Hauge (Norveška)
Sreda ob 20.45:
BARCELONA - BENFICA (4) 0:0
JUVENTUS - ARSENAL (1) 0:2

Izidi prvih tekem so v odebeljenem tisku.

Polfinale:
ZMAGOVALEC 1 - VILLARREAL
MIALN - ZMAGOVALEC 4

Prve tekme bodo 18. in 19. aprila, povratne pa 25. in 26. aprila. Finale bo 17. maja v Parizu.