Nogometaši Kalcerja so na končni lestvici kar za 11 točk prehiteli drugouvrščene Dekane. Foto: Lado Vavpetič
Nogometaši Kalcerja so na končni lestvici kar za 11 točk prehiteli drugouvrščene Dekane. Foto: Lado Vavpetič
Rajko Jeršin, Darko Karapetrovič in Matjaž Marinšek
Tvorci zgodbe o uspehu v Radomljah - trener Rajko Jeršin, kapetan Darko Karapetrovič in predsednik Matjaž Marinšek. Foto: Lado Vavpetič
Kalcer Radomlje
Slavje po osvojenem prvem mestu v 3. SNL - Zahod se je zavleklo dolgo v noč. Foto: Lado Vavpetič
Niko Snoj
Niko Snoj je dosegel vodilni zadetek proti Ivančni Gorici štiri minute pred odmorom. Foto: Lado Vavpetič
Darko Čeferin
Tekmo je sodil priznani sodnik Darko Čeferin. Foto: Lado Vavpetič
Uroš Juračič
Prvi vratar Uroš Juračič je tudi na zadnji tekmi ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Foto: Lado Vavpetič
Kalcer Radomlje
V začetni enajsterici Kalcerja na zadnji tekmi sezone so bili: vratar Uroš Juračič, Gregor Mohar, Edin Avdić, Gregor Kosec (odigral je zadnjih 25 minut v karieri), Velimir Varga, Darko Karapetrovič, Jure Škafar, Tomaž Semprimožnik, Izudin Veladžič, Niko Snoj in Jan Bengez. Foto: Lado Vavpetič
Mlinarji
Navijaška skupina Mlinarji je vso sezono stala ob strani igralcem Kalcerja. Foto: Lado Vavpetič

Nafta je komaj dobila licenco za Prvo ligo, Triglav se mora seliti med drugoligaše, Primorje celo v četrto ligo. Drava nima licence za drugo ligo, Aluminij in Interblock se nista odločila za selitev med prvoligaše. Ta drzni korak je storila Mura, a tudi v Prekmurju ni vse rožnato, saj Odranci (prvak 3. SNL - Vzhod) ne bodo napredovali v drugo ligo. Namesto njih se bo med drugoligaše preselil Simer Šampion.

V celotni sezoni le dva poraza
Ob množici črnogledih napovedi pa vendarle obstaja tudi kakšna svetla zgodba v slovenskem nogometu. Nogometaši Kalcerja so po 26 krogih prepričljivo slavili v 3. SNL - Zahod. Osvojili so kar 62 od možnih 78 točk, izgubili so le dvakrat (jeseni v Ljubljani in spomladi v Ankaranu). V soboto so priredili veliko zabavo v Radomljah po zmagi v zadnjem krogu nad Ivančno Gorico z 2:0.

Karapetrovič igral tudi za Olimpijo
Kapetan ekipe Darko Karapetrovič je v soboto visoko dvignil pokal za najboljšo ekipe 3. SNL - Zahod. 35-letni igralec je v bogati karieri igral tudi za Olimpijo (1993-95, 2000-02) in Domžale (1999/00 in 2005-07), priezkusil se je tudi v Srbiji pri Obiliću in v Avstriji pri Riedu. S svojimi izkušnjami bo zelo koristen tudi v drugi ligi. V Radomljah je tudi trener ženske selekcije, dolgoročen načrt prikupnih deklet je nastop v prvi slovenski ženski ligi.

Juračič zanesljiv vratar
V Domžalah je pred leti igral tudi najboljši strelec Kalcerja v letošnji sezoni Marko Lunder (10 golov), ki se izjemno znajde v kazenskem prostoru. Poleti bo moral izgubiti še kakšen kilogram, da bo strah in trepet nasprotnikovih vratarjev tudi v drugi ligi.

Na zadnji tekmi proti Ivančni Gorici se je izkazal tudi vratar Uroš Juračič, ki je bil v jesenskem delu prvenstvu nepremagan kar 525 minut zapored.

Predsednik Marinšek že žanje sadove dela
Pred tem je največji uspeh v zgodovini kluba članska ekipa (z veliko večino doma vzgojenih igralcev) dosegla v sezoni 1993/94, ko se je pod vodstvom trenerja Borisa Pinčiča uvrstila v drugo slovensko ligo.

V Radomljah so vedno veliko pozornosti posvečali delu z mlajšimi selekcijami, saj se dobro zavedajo, da lahko le tako delajo dolgoročno. Leta 2007 je vodenje kluba prevzel Matjaž Marinšek, ki se je z veliko vnemo lotil dela in projektov, sadovi pa so že vidni.

Odlično pripravljena igrišča
Na glavnem igrišču je travnata povšina odlična. Blata, ki ga v kazenskem prostoru vidimo na večini slovenskih igrišč, ni nikjer. V športnem parku temeljito skrbijo za travo, ki se je ne bi sramovali niti v Angliji. Na treh pomožnih je slika popolnoma enaka, lepa zelenica vsepovsod, na njej pa se podijo mladi fantje in dekleta.

Proračun ostaja enak
"Pred sezono ni bil primaren cilj uvrstitev v drugo ligo. Pomembneje je bilo, da sestavimo homogeno ekipo. Ko smo videli, da lahko zmagamo v tretji ligi, smo si rekli, da gremo do konca in uspelo nam je. Fantom je treba omogočiti kakovosten trening, izidi pa nato pridejo sami. Želimo si obstanka v drugi ligi, sestavili bomo dovolj kakovostno ekipo. Proračun bo ostal isti, dodali bodo dva ali tri nove igralce. Okostje ekipe ostaja enako," je poudaril predsedbnik Marinšek.

Vodstvo kluba v Radomljah podrobno spremlja dogajanja v slovenskem klubskem nogometu. V zadnjem mesecu se je sestava lig odločala v pisarnah, in ne na igrišču. "Žalostno je, da se takšne stvari dogajajo v slovenskem nogometu. To je realen pokazatelj trenutnega stanja, naše gospodarstvo je v zelo slabi kondiciji, denarja preprosto ni. Verjamem, da nam bo z našimi zvestimi pokrovitelji uspelo zagotoviti vsa potrebna sredstva za tekmovanje. Za slovenski nogomet je zelo slabo, da se najboljše ekipe v posameznih ligah ne udeležujejo tekmovanj v višjih ligah v naslednji sezoni," je pojasnil Marinšek.

Prva liga ni cilj
Mura, ki je zasedla četrto mesto v drugi ligi, gre po številnih odpovedih v prvo ligo. Tudi naslednjo sezono bi se lahko zgodilo nekaj podobnega. "Prva liga ni naš cilj. Če bodo fantje sposobni, da bi zaigrali celo v prvi ligi, potem bi se odločili za ta korak. Najprej bo potrebno veliko delati v drugi ligi, predvsem na vzgoji mladih igralcev. Ne bomo delali neumnosti, po dveh ali treh letih bo pa šlo vse narobe," je predsednik ostal na realnih tleh.

V petih letih do novega glavnega igrišča
V Radomljah je pred tekmo s Ferskimi otoki trenirala tudi slovenska nogometna reprezentanca. Nad pogoji sta bila navdušena selektor Matjaž Kek in ostrostrelec Milivoje Novaković. "Mi želimo v Radomljah zgraditi sodoben bazični center. Veliko tega nam je že uspelo. Dokupiti hočemo še nekaj zemlje, želimo zgraditi še dva ali tri travnata igrišča za trening. Nujno je potreben nov objekt, šli bomo tudi v gradnjo novih garderob in tribune, potrebujemo še gradbeno dovoljenje. Finančni položaj je težak, zato računamo, da nam bo uspelo v petih letih," je še dodal Marinšek, ki igralcem ne obljublja gradov v oblakih. Plače in premije bodo v drugi ligi ostale enake.

Jeršin se je izkazal že pri Factorju
Trener Rajko Jeršin je bil že avgusta lani odločen, da se bo prebil v drugo ligo: "Naš cilj je bil, da postanemo prvaki in da gremo v drugo ligo. Že štiri kroge pred koncem smo ga uresničili, zadnje tekme so bile le še formalnost. Cilj je bil druga liga in nikoli ni bilo vprašanje, ali gremo v višjo ligo ali ne. Licenco za drugo ligo imamo, komisija je bila tu."

"Če hočeš osvojiti prvo mesto, si ne smeš privoščiti preveč porazov. Enkrat smo izgubili jeseni, enkrat pa spomladi. Ekipa je zelo dobra. Čeprav smo tretjeligaši, smo delali kar profesionalno. Ogromno smo trenirali, moštvo je držalo skupaj, kar za prejšnje sezone ne moremo reči," je dejal Jeršin, ki je leta 2006 popeljal Factor v prvo ligo, potem pa se je klub preimenoval v Interblock: "Mislim, da ima Kalcer še večji potencial. Izkušeni igralci so za seboj potegnili mladino. Pri Factorju nisem imel na voljo toliko izkušenih igralcev."

Če hitro prestopiš tri stopnice, greš še hitreje štiri nazaj
"Konkurenca bo močna, Druga liga bo zares močna, saj najboljše ekipe iz letošnje sezone niso napredovale. Za nas ne sme biti prevelik problem, saj smo gradili ekipo na dolgi rok. Imamo igro, ki naj bi bila dovolj konkurenčna tudi za drugo ligo," je še pojasnil Jeršin.

"V Sloveniji v gospodarstvu ni rožnato, to se seveda hitro vse prenese na šport. Ne smemo skakati v višave, ostali bomo na realnih tleh. Če hitro prestopiš tri stopnice, greš lahko zelo hitro tudi štiri nazaj. Delamo tudi na tem, da bi kakšen igralec uspel še v višjih ligah. Mislim, da lahko komu uspe tudi v prvi ligi," je sklenil Jeršin, ki tekme vodi popolnoma mirno. Sedi na klopi in se ne jezi na soigralce, vse jim pove v garderobi.

V Radomljah bodo priprave na drugo ligo začeli že 4. julija.