Za Milan na derbiju ne bo igral kaznovani Zlatan Ibrahimović. Foto: EPA
Za Milan na derbiju ne bo igral kaznovani Zlatan Ibrahimović. Foto: EPA
Giampaolo Pazzini in Leonardo
Leonardo je še lani sedel na klopi Milana. Foto: EPA
Samir Handanović
Samir Handanović je zaklenil vrata Udineseja. Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi je v letošnji La Ligi dosegel že 27 zadetkov. Foto: Reuters

Vodilni ekipi italijanskega prvenstva osem krogov pred koncem ločita le dve točki, čeprav je bila razlika na začetku leta že 13 točk. Interjeva renesansa se je začela s prihodom trenerja Leonarda, dolgoletne ikone Milana, ki je še lani sedel na klopi 'rossonerov'. Inter je po njegovem prihodu na 15 tekmah Serie A dosegel 12 zmag, se uvrstil v polfinale italijanskega pokala in v četrtfinale Lige prvakov.

Leonarda čaka sovražen sprejem
Pred njim je trenerski izpit kariere, v sovražnem vzdušju, ki mu ga pripravljajo navijači Milana. Prestopi iz Milana v Inter in obratno pač vedno še dodatno razburkajo strasti. Leonardo umirja žogo: "Življenje teče naprej in učiti se moraš iz vsake izkušnje. Ko pogledam nazaj, vidim le dobre stvari in nikoli ne bom pozabil mojih 13 let v Milanu. Derbi po moje ne bo odločilen, saj bo po njem še sedem krogov. V zadnjih mesecih smo se približali, smo v boju za scudetto in v najboljši mogoči formi." Zaradi kartonov bo manjkal branilec Lucio, vprašljiv je nastop poškodovanih Cristiana Chivuja in Andree Ranocchie. Okreval je Diego Milito, ki pa naj bi srečanje začel na klopi. Javier Zanetti bo odigral 35. zaporedni derbi, 39. skupno.

Allegri: Tekma kariere
Medtem ko Leonardo derbiju ne pripisuje odločilne vloge, pa je trener Milana Massimiliano Allegri jasen: "To je najpomembnejša tekma v moji karieri." Milan, ki je nazadnje osvojil naslov pred sedmimi leti, je po odličnem začetku zapadel v krizo in od novega leta dobil le sedem tekem. Dodaten hendikep je izostanek Zlatana Ibrahimovića (kartoni), ki je iz enajstmetrovke odločil jesenski medsebojni obračun. "Ibra je za nas v letošnji sezoni naredil veliko stvari, toda tokrat bomo morali igrati brez njega. Prepričan sem, da bomo kos nalogi," je dodal Allegri, ki bo v napad najverjetneje postavil Pata in Robinha. Kevin Prince Boateng naj bi dobil prednost pred Antoniom Cassanom.

Sarma gola ni prejel že 10 ur
Slovenski ljubitelji nogometa bodo s posebno pozornostjo spremljali dvoboj Lecceja in Udineseja, ki je v izvrstni formi in za Milanom zaostaja le za šest točk. Udinese v letu 2011 na 13 tekmah Serie A še ni doživel poraza, ob treh remijih pa je zmagal kar desetkrat. Razlika v golih v tem obdobju znaša 35:9, pri čemer na zadnjih sedmih tekmah Furlani sploh niso prejeli gola! Pomemben del uspeha "zebrett" predstavlja Samir Handanović, ki je letos že 12-krat zaklenil svoja vrata. Nazadnje je 26-letni Ljubljančan klonil v 22. krogu, ko ga je 30. januarja v Torinu v 60. minuti tekme Juventus - Udinese ukanil Claudio Marchisio.

Težko gostovanje za Barcelono
V Španiji čaka Barcelono v 30. krogu vroče gostovanje pri tretjeuvrščenem Villarrealu. Tekma bo v soboto ob 22. uri. Katalonci branijo pet točk prednosti pred madridskim Realom, ki bo štiri ure prej gostil Sporting iz Gijona. Ali bo igral Lionel Messi, bo znano tik pred tekmo. Argentinec se je poškodoval med reprezentančno akcijo, vendar so preiskave pokazale, da bo za Villarreal najverjetneje nared. Vezist Villarreala Santi Cazorla je prepričan, da njegova ekipa lahko zmaga: "Barcelona je pojem nogometa, toda naš cilj so tri točke. Moramo igrati našo igro. Nič ne bomo spreminjali."