Foto:
Foto:
Branilci Valencie so se uspešno kosali z najboljšim napadalcem Marseiila Didierom Drogbo.
Navijači Marseilla so bučno spodbujali svoje igralce.
Posredovanje Bartheza je sodnik Collina označil za najstrožjo kazen.

Španski klub je po porazu v finalu Lige prvakov v letih 2000 in 2001 le razveselil navijače tudi na evropskem prizorišču. Valencia je Pokal Uefa osvojila prvič in je po Real Madridu drugi španski klub, ki je prejel ta pokal. Sklonjenih glav pa so morali finale zapustiti Francozi, ki so v finalu Pokala Uefa nazadnje izgubili leta 1999.

Čeprav je bila pred tekmo na stavnicah favorit Valencia, španski igralci v prvem delu te vloge na igrišču niso potrdili. Prvi so sicer res zapretili Španci prek Albelde, nato pa je prevzel pobudo Marseille. Tekaško razpoloženi francoski igralci so zagospodarili na sredini igrišča in si v sedmih minutah pripravil tri zrele priložnosti. Najprej je po natančni podaji Meriema z glavo zgrešil Marlet. Meriem je minuto zatem streljal prek gola, mreža Canizaresa pa se ni zatresla tudi po strelu senegalskega reprezentanta Baye v 22. minuti.

Valencia se je prebudila v drugem delu polčasa
Valencia je kmalu našla odgovor na agresivno igro Francozov in vzpostavila ravnotežje. Španski prvaki so poskušali predvsem po desni strani, kjer sta kombinirala Curro Torres in Rufete, pravih priložnosti pa si niso uspeli pripraviti. Ko je že kazalo, da bosta moštvi odšli na odmor izenačeni, se je zgodil ključen trenutek tekme.

Francoski branilci so slabo izbili žogo, Curro Torres je podal do tedaj nevidnemu Misti, ki ga je grobo zrušil Barthez. Sodnk Collina je brez razmišljanja dosodil enajstmetrovko, Barthez pa je moral zaradi rdečega kartona v slačilnico. Z enajstih metrov je suvereno zadel Vicente, ki je streljal v nasprotno smer rezervnega vratarja Gavanona.

Enostavna in hitra igre ključ Valencie
Izključitev Bartheza je dala igralcem Valencie v drugem polčasu še dodaten motiv. Z enostavni in hitro igro so počasli pletli mrežo ogrog vratarja Marseilla. V 58. minuti je po levi strani prodrl strelec prvega zadetka Vicente, ki je v ogenj poslal Misto, španski napadalec pa je sam pred golom brez težav zadel v polno.

Marseille se je trudil spremeniti potek igre, vendar pa so Francozi preveč na silo poskušali priti pred vrata Canizaresa. Branilci Valencije so povsem odrezali Drogbo, ostali Francozi pa ta večer niso bili preveč razpoloženi. Španci so rutinirano umirili nasprotnika in po državnem naslovu v letošnji sezoni osvojili še Pokal Uefa. Igralec Valencie Amadeo Carboni je z 39 leti in 43 dnevi postal najstarejši igralec, ki je slavil v finalu kakšnega evropskega klubskega tekmovanja.


Marseille 0 - 2 VALENCIA
Vicente 45.
Mista 58.
---------------------------------------
Barthez 45. Canizares
Beye Curro Torres
Hemdani Ayala
Meite Marchena ***
Dos Santos Carboni
Ferreira Rufete *
Flamini ** Baraja
N'Diaye *** Angulo **
Meriem * Albelda
Marlet Vicente
Drogba Mista
---------------------------------------
* 45./Gavanon * 64./Aimar
** 71./Battles ** 82./Sissoko
*** 84./Celestini *** 85./Pellegrino
43.000; Sodnik: Pierluigi Collina (ITA)