Na treh letošnjih večnih derbijih je Maribor trikrat z 1:0 premagal Olimpijo. Se bo scenarij iz avgusta in oktobra ponovil tudi decembra? Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Na treh letošnjih večnih derbijih je Maribor trikrat z 1:0 premagal Olimpijo. Se bo scenarij iz avgusta in oktobra ponovil tudi decembra? Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Marcos Tavares
Kapetan Maribora Marcos Tavares ni povsem zdrav, a je vseeno veliki adut branilcev naslova. Kljub strelskemu razcvetu na zadnjih tekmah, pa še vedno zapravi preveč priložnosti. Foto: MMC RTV SLO
Sebastjan Cimerotič
Cimerotič bo po prvem derbiju izpustil še četrtega. Na drugem je zapravil številne priložnosti za zmago Olimpije, na tretjem pa se je utopil v takrat slabi predstavi Ljubljančanov. Foto: MMC RTV SLO
Ljudski vrt
Mariborski klub posrečeno ponuja svojim navijačem ogled dveh zadnjih jesenskih tekem pod geslom: 'Vse kar nudi Ljubljana za ceno ene vstopnice.' Foto: Marko Madžarac
Green Dragons
Na derbi v Maribor naj bi z vlakom odpotovalo okoli 150 Green Dragonsov. Pred avgustovsko tekmo jih je mariborska policija zadržala na postaji v Teznem. Tokrat bo za nadzor in varnost skrbel novi video sistem, ki je bil v uporabi že na dodatnih kvalifikacijah z Rusijo. Foto: MMC RTV SLO
Koper
Koper mora za jesenski naslov na dveh preostalih tekmah osvojiti vsaj dve točki, drugače se do njega lahko z dvema zmagama prikoplje tudi Maribor. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Pravi trenutek - tako Maribor kot Olimpija, največja in najpomembnejša slovenska kluba, po dolgih šestih letih znova krojita vrh slovenskega nogometnega prvenstva. "Vijoličasti" zasedajo drugo mesto, "zeleno-beli" pa četrto z le točko zaostanka, a tudi z odigrano tekmo več. Koper in Rudar sta bolj ali manj v prostem padcu, medtem ko prvaki in "zmaji" pridobivajo pravo podobo in so krepko zmanjšali zaostanek po tretjini prvenstva.

Prenos tekme Maribor - Olimpija si lahko od 17.00 ogledate na 2. programu Televizije Slovenija in prek spleta na MMC-jevem portalu (tudi iz tujine)!

Izid derbija bo pomemben predvsem za zimski remont - Maribor naj bi doživel sicer le manjše spremembe, a se znajo igralske vloge še bolj zasukati v korist mlajših in hitrejših. Olimpija je že pred časom napovedala korenitejše spremembe, igralski kader se bo zmanjšal, zgrajeni pa naj bi bili temelji za dolgoročnejše delo in naskok na sam vrh.

Nepravi trenutek - podaljšana "jesen" ni prijazna do navijačev, ki jih zgodnje tekme sredi tedna le stežka prepričajo. Derbi na začetku spomladanskega dela bi imel veliko večji odmev, hkrati pa ne bi šlo že za četrti medsebojni obračun v štirih mesecih. Nad vso prvoligaško sceno lebdi črni stavniški oblak in dokler se ne bo vse razjasilo, pada na potek prvenstva velika senca dvoma in nezaupanj, ki se odraža v manjšem zanimanju javnosti.

Poškodbe in kazni razredčile napad "zmajev"
Olimpija Roberta Pevnika bo na Štajersko pripotovala brez kaznovanih Miroslava Cvijanoviča in Jalna Pokorna, za dlje časa je poškodovan kapetan Sebastjan Cimerotič, medtem ko se pri Agimu Ibraimiju niti ne ve ali je resnično poškodovan ali si samo želi zapustiti "zmajevo gnezdo". Napadalno breme zdaj nosita Brazilec Gabriel Da Silva in Enes Rujovič.

Z okrepljeno obrambo nad goste
Darko Milanič se ubada predvsem, kako ohraniti svežino pri kapetanu Marcosu Tavaresu, ki se že nekaj časa ubada z manjšimi zdravstvenimi težavami, a se je strelsko prebudil ravno v tem času. V moštvo se vračata Matjaž Lunder in Marko Popovič. Na sredini igrišča bo igro znova povezoval in razdiral Armin Bačinovič, ki je proti Rudarju dobil nekaj počitka.

Četrta zmaga ali urok Ljudskega vrta?
Maribor je z različnimi predstavami dobil vse tri medsebojne obračune, vsi trije obračuni so se končali z izidom 1:0, možje odločitve pa so bili Bačinovič (8. avgusta v 4. krogu), Tavares (17. oktobra v 13. krogu) in Dejan Školnik (21. oktobra v osmini Pokala Hervis). Ljudski vrt je letos zelo radodaren, Maribor je na 10 domačih tekmah osvojil le 11 točk (3 zmage, 2 remija in 5 porazov).

22. krog:

NAFTA(5.) - LABOD DRAVA (10.) (sreda ob 13.00)
Lendavčani vse od začetka "stavniške afere" zmagujejo, razsuta Drava pa z izjemo točke proti Kopru niza pričakovane poraze.

INTERBLOCK (8.) - MIK CM CELJE (6.) (ob 13.00)
Mladci iz Šiške igrajo všečno in zagotavljajo zanimive tekme, čeprav točk ni ravno veliko. Celjani že vso jesen igrajo po sistemu toplo - hladno.

RUDAR (3.) - DOMŽALE (7.) (ob 15.00)
Velenjčani so vse preveč načeti od poškodb in kazni, da bi še bili lahko konkurenčni v boju za vrh. Domžalčani so se pred zadnjim krogom odločili za šok terapijo.

HIT GORICA (9.) - LUKA KOPER (1.) (ob 17.00)
"Vrtnice" so na zadnjih petih tekmah osvojile 10 točk, "kanarčki" pa le pet. Glede na Osterčevo formo je favorit Gorica.

MARIBOR (2.) - OLIMPIJA (4.) (ob 17.00)
74. večni derbi v vseh tekmovanjih v Jugoslaviji in Sloveniji. Maribor je prepričljivo boljši od Olimpije - 34 zmag, 18 remijev in 22 porazov.

Zaostali tekmi:

LUKA KOPER (1.) - CM CELJE (6.) (sobota ob 13.00)
Tekma, ki bi morala jesenski naslov prinesti Koprčanom. Dozdaj se jih je od 18 jesenskih naslovov v I. SNL, v prave pretvorilo deset.

MARIBOR (2.) - INTERBLOCK (8.) (sobota ob 17.00)
Drugi obračun na relaciji Maribor - Ljubljana v štirih dneh. Obračun, ki bi "vijolicam" veliko prizanesel pri tako nujnem spomladanskem razcvetu.

Lestvica:                             
LUKA KOPER 20 10 7 3 27:20 37
MARIBOR 20 10 2 8 35:27 32
RUDAR 21 10 2 9 29:30 32
OLIMPIJA (-2) 21 10 3 8 30:19 31
NAFTA 21 9 4 8 34:35 31
CM CELJE 20 8 5 7 33:30 29
DOMŽALE 21 7 5 9 29:38 26
INTERBLOCK LJ 20 7 4 9 25:26 25
HIT GORICA 21 6 6 9 33:35 24
LABOD DRAVA 21 4 6 11 19:34 18