Nedzbedin Selimi, ki si je aprila lani poškodoval meniskus, leto pozneje bolečin ne čuti več. V zadnjem mesecu je dosegel tri zadetke, vselej, ko se je vpisal med strelce, je Rudar zmagal. Prejšnji teden je odločil tako tekmo na Ptuju kot v Mariboru (obakrat 0:1) in Velenjčane po krizi znova popeljal v boj za evropsko vstopnico. Foto: MMC RTV SLO
Nedzbedin Selimi, ki si je aprila lani poškodoval meniskus, leto pozneje bolečin ne čuti več. V zadnjem mesecu je dosegel tri zadetke, vselej, ko se je vpisal med strelce, je Rudar zmagal. Prejšnji teden je odločil tako tekmo na Ptuju kot v Mariboru (obakrat 0:1) in Velenjčane po krizi znova popeljal v boj za evropsko vstopnico. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Prašnikar
Novega trenerja Bojana Prašnikarja Selimi verjetno že kar dobro pozna, saj so mu o njem lahko veliko povedali nekdanji soigralci v Primorju. To je bil zadnji klub, ki ga je Prašnikar vodil v Sloveniji, preden se je septembra 2007 podal v nemško Bundesligo k Energieju iz Cottbusa. Foto: Reuters
Hladen tuš za Mariborčane

25-letni član Rudarja, ki je v Ljudskem vrtu zadel za zmago Velenjčanov z 1:0, ima zanimivo življenjsko zgodbo. Rojen je v Gostivarju pod Šar planino albanskima staršema. Ko je bilo malemu Nedzbedinu tri leta, pa se je družina iz Makedonije preselila v bližino St. Gallna v Švici, kjer je Selimi naredil tudi prve nogometne korake.

Večino dozdajšnje kariere je preživel v švicarski drugi ligi (med njegovimi soigralci sta bila nekaj časa vezist Bayerja iz Leverkusna Tranquillo Barnetta in vratar Wolfsburga Marwin Hitz), vmes je pol leta igral v nemški četrti ligi za BAK iz Berlina, leta 2008 pa se je preselil v Ajdovščino k Primorju.

Z glavo je lahko samo pri nogometu
Ob koncu lanske sezone, v kateri je bil z devetimi zadetki sicer najboljši strelec Ajdovcev, si je na tekmi proti Domžalam poškodoval meniskus in moral na operacijo. Okrevanje po aprilski poškodbi je bilo kar dolgo, saj je v jesenskem delu II. SNL za Primorje odigral le zadnje tri tekme. V zimskem prestopnem roku je napočil čas za nov izziv, saj je želel znova zaigrati v prvi ligi, in prestopil je v Rudar.
"Moram reči, da je organizacija kluba veliko boljša kot v Primorju, kjer imajo finančne težave. Tu tega ni, saj Rudar redno izpolnjuje obveznosti in lahko misliš samo na nogomet. To pa je najpomembnejše. Imel sem tudi druge možnosti, tudi v tujini, a sem se odločil, da ostanem v Sloveniji. Poznam prvo ligo in mislim, da sem izbral pravilno," nam je povedal Selimi, ki se je v Velenju dobro znašel.
Največ se druži s Čehom Františkom Metelko, poudarja pa, da je razpoloženje v ekipi odlično: "Včasih gremo vsi skupaj na pijačo ali igramo karte. To je super. Res smo prava ekipa, to je pomembno tudi na igrišču." Rudar je do 13. letošnje zmage (sedme v gosteh) v soboto prišel z organizirano igro, v kateri ni imel veliko priložnosti, a izkoristil pravo in se po septembrskem slavju z 0:2 ponovno veselil treh točk v Ljudskem vrtu.
Od Prašnikarja pričakuje veliko
Selimi, ki po načinu igre zaradi borbenosti in veliko teka spominja na Ivico Olića, je prepričan, da bodo "knapi" na koncu sezone osvojili 3. mesto in se uvrstili v Evropo. Pomemben adut Velenjčanov v zadnjem delu sezone bo tudi Bojan Prašnikar, ki je na klop Rudarja sedel v torek. "Ko sem bil v Primorju, sem že slišal zanj. Je zelo izkušen trener. Mislim, da bomo z njim še napredovali. Pričakujem veliko," o njem meni edini Švicar v slovenskem državnem prvenstvu.

Selimi pravi, da med slovensko in švicarsko ligo ni velike razlike, čeprav se ta zdi večja predvsem zaradi infrastrukture in večjega števila gledalcev. Pripisuje pa slovenski reprezentanci na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki boljšo uvrstitev kot švicarski. Nogometaš, ki se lahko pohvali z znanjem angleškega, nemškega, francoskega, italijanskega in albanskega jezika, se je kar dobro naučil tudi slovensko, največ težav pa mu - kot sam pravi - povzroča dvojina.

Hladen tuš za Mariborčane