Angleški ljubitelji nogometa si niso mogli želeti lepšega zaključka sezone. Foto: EPA
Angleški ljubitelji nogometa si niso mogli želeti lepšega zaključka sezone. Foto: EPA
Nogometaši Liverpoola
Eno najbolj cenjenih lovorik v angleškem nogometu je lani takole dvignil Steven Gerrard. Liverpool je po streljanju enajstmetrovk ugnal West Ham. Foto: EPA
Ricardo Carvalho
Ricardo Carvalho je jeseni na Old Traffordu z glavo postavil izid tekme (1:1). Tokrat Portugalca ne bo v obrambi Chelseaja. Foto: EPA
Jose Mourinho in Graham Poll
Jose Mourinho in Alex Ferguson si pred finalom želita poštenega sojenja. Oba sta znana kot zelo temperamentna trenerja, ki pogosto znata vplivati na delo sodnikov. Foto: EPA
Spektakel na novem Wembleyju

Še pred nekaj tedni so mediji napovedovali vojno med trenutno najboljšima angleškima kluboma na treh frontah. A oba sta ostala brez finala Lige prvakov, derbi v predzadnjem krogu Premier League sploh ni bil derbi (ker si je United že prej zagotovil naslov), tako je zdaj na sporedu edini pravi obračun, ki si ga boste lahko ogledali tudi v prenosu na TV Slovenija 2.

Manchester je favorit
Nesporni favorit sobotnega obračuna na prenovljenem Wembleyju, ki sprejme 90.000 gledalcev, je Manchester United. Rdeči vragi so letos po štirih letih spet osvojili naslov državnega prvaka in hkrati igrajo všečno igro. Mladi val (Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney) je dozorel, izkušeni mački (Paul Scholes, Ryan Giggs, Gary Neville) pa igrajo tako dobro kot v zlatih časih.

Nemirni duh v slačilnici Chelseaja
Chelsea se na drugi strani ubada s številnimi težavami, vse od poškodb pa do neravnovesja v slačilnici, ki jo je na začetku sezone vnesel lastnik Roman Abramovič, ki je proti željam trenerja Joseja Mourinha v klub pripeljal Michaela Ballacka in Andreja Ševčenka, ki pa se v premierni sezoni nista izkazala. Številni vloženi milijoni bodo tako dober motiv, da modri rešijo sezono s še drugo domačo lovoriko. Februarja so namreč osvojili ligaški pokal.

Tretjič v finalu najboljša iz prvenstva
Šele tretjič v zgodovini najstarejšega nogometnega tekmovanja na svetu se bo primerilo, da bosta v finalu igrala državni prvak in podprvak aktualne sezone. Leta 1913 je podprvak Aston Villa ugnal Sunderlanda, leta 1986 pa je prvak Liverpool premagal Evertona. Manchester United ima v svoji zbirki 11 zmag v FA-pokalu, kar je rekord. Na drugi strani ima Chelsea tri tovrstne lovorike. Zadnja je iz leta 2000, ko je bil na Wembleyju zadnji finale pred dolgoletno obnovo stadiona.

V FA-pokalu dominira United ...
To je deseti dvoboj med Manchestrom in Chelseajem v FA-pokalu. Razmerje govori močno v prid rdečih vragov, ki so dobili osem tekem in izgubili le eno. V finalu so se med seboj srečali le leta 1994, ko je United na krilih Erica Cantonaja slavil s 4:0 in prvič v klubski zgodovini osvojil dvojno domačo krono. To mu je skupaj uspelo trikrat (še 1996 in 1999). Podoben podvig je uspel le še Arsenalu (1971, 1998, 2002).

... v dvoboju trenerjev pa Mourinho
Statistika pa kaže drugače, če med seboj primerjamo oba trenerja, ki sodita v sam vrh nogometne stroke. Jose Mourinho je dobil štiri tekme, Alex Ferguson pa le eno, trikrat pa sta se njuni moštvi razšli z neodločenim izidom. Če k temu dodamo še njuno srečanje iz sezone preden je Mourinho prišel na Otok, pa je Ferguson veliki poraženec. Leta 2004 je namreč Mourinho s Portom v osmini finala Lige prvakov izločil prav Manchester.

Giggs zbiratelj odličij
Posebna čast lako doleti Ryana Giggsa, ki bo v odsotnosti poškodovanega Garyja Nevilla nosil kapetanski trak Manchester Uniteda. V primeru zmage rdečih vragov bi še petič osvojil FA-pokal (pred tem 1990, 1994, 1996, 2004), s čimer bi izenačil rekord Jimmyja Forresta, ki mu je to uspelo že v 19. stoletju! 33-letnik je prejšnji teden osvojil 9. naslov državnega prvaka, kar je tudi angleški rekord.

Bolnišnica na Stamford Bridgu
Pa poglejmo še v igralski kader. Pri Manchestru bo poleg Nevilla manjkal Luis Saha. Več skrbi imajo v taboru modrih, kjer zagotovo ne bo Michaela Ballacka, Andreja Ševčenka in Ricarda Carvalha. Nejasen je tudi nastop Arjena Robbna, Mikela Jona Obija in Ashleyja Cola, zato je Mourinho v šali dejal, da bo na klop poslal še 3. vratarja Hilaria in ga kasneje uporabil kot napadalca. V primeru, da res ne bo mogel računati na vse omenjene, bo priložnost najbrž ponudil mlademu Benu Šaharu.

Slavko Jerič

Spektakel na novem Wembleyju