Luboš Michel sodi med najbolj izkušene sodnike v zadnjih letih. Foto: EPA
Luboš Michel sodi med najbolj izkušene sodnike v zadnjih letih. Foto: EPA

Michel, ki je ravno v petek praznoval 40. rojstni dan, je namreč leta 2005 sodil povratno polfinalno tekmo Lige prvakov med Chelseajem in Liverpoolom. Na prvi tekmi se mreži nista zatresli, enako se je zgodilo tudi na povratni tekmi na Anfieldu.

Mourinho: Gol z lune
Edini zadetek je že v četrti minuti dosegel Luis Garcia, žoga se je bližala črti, ko jo je izbil Williams Gallas. Stranski sodnik Roman Šlysko (ta bo sodil tudi v Moskvi) je Michlu pokazal, da je bil zadetek dosežen, glavni sodnik je tako pokazal na sredino. Privrženci Chelseaja so še danes sveto prepričani, da žoga ni v polnem obsegu prečkala golove črte. Takratni trener modrih Jose Mourinho je tako v zanosu dejal, da je zadetek prišel z lune.

Kateri sodniki so za vas danes in nekoč najboljši sodniki na svetu? Komentirajte pod novico, na Moj splet vnašajte slike, videoposnetke. Splet je vaš.

Video: Analiza televizije Sky o zadetku Garcie


Najprej učitelj, nato sodnik
Slovak je svojo kariero začel kot učitelj. S sojenjem se je začel ukvarjati leta 1987. Na mednarodno prizorišče je stopil leta 1993, ko je sodil na evropskem mladinskem prvenstvu do 21 let. Sodeloval je na dveh svetovnih prvenstvih (2002, 2006), evropskem (2004) in na olimpijskih igrah (2000).

Za njim že dva večja finala
V Ligi prvakov sodi od leta 1998. Svoj prvi veliki finale je »odpiskal« leta 2003, ko sta se v Sevilli v finalu Pokala Uefe udarila Porto in Celtic. Portugalci so slavili po podaljšku s 3:2. Dve leti pozneje je v Nemčiji delil pravico v finalu Pokala konfederacij, kjer je Brazilija povozila Argentino s 4:1.

Zadnja tri leta vedno med tri
Mednarodna zveza za zgodovino in statistiko nogometa pravi, da je Slovak zadnja leta v vrhu najboljših sodnikov na svetu. Po njihovih lestvicah je tako leta 2005 in 2007 končal na tretjem mestu, leta 2006 pa je bil pred njim le Argentinec Horacio Marcelo Elizondo, ki je sodil finale svetovnega prvenstva med Italijo in Francijo.

Od leta 2006 sedi v slovaškem parlamentu
Michel je pravi poliglot, saj poleg materinščine tekoče govori angleško, rusko, nemško in poljsko. Od leta 2006 je poslanec v slovaškem parlamentu. Pred leti je ustanovil organizacijo Talent, ki pomaga razvoju mladih slovaških nogometašev.

S. J.