Etien Velikonja se je ob prihodu v Cardiff največ družil s slovaškim vezistom Filipom Kissom:
Etien Velikonja se je ob prihodu v Cardiff največ družil s slovaškim vezistom Filipom Kissom: "Najbrž zato, ker je bil na začetku zadolžen, da mi največ pomaga. Zdaj sem se ujel tudi z drugimi, družimo se tudi zunaj igrišč. Včasih gremo skupaj na večerjo ali bovling." Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Cardiff igra kar veliko s kratkimi podajami in menjavami strani, ni preveč nabijanja žog. Mislim, da igramo zelo lepo. Normalno pa, da v nogometu ne šteje samo lepota, ampak je treba biti predvsem konkreten.

O igri Cardiff Cityja
Craig Bellamy
Velikonja bo v Cardiffu združil moči s slovitim in velikokrat kontroverznim valižanskim napadalcem Craigom Bellamyjem, ki se je prejšnji teden iz Liverpoola vrnil v klub, kjer je že igral pred dvema letoma: "Spoznal sem ga v soboto pred tekmo. Deloval mi je v redu možakar, gotovo je zanimiv človek. Ni se mi zdel tak, kot ga poznam iz medijev." Foto: Reuters

Nihče nima v nobenem klubu zagotovljenega mesta v prvi postavi. Vedno sem se moral boriti za to in tudi tokrat se bom. Za zdaj mi kaže zelo dobro, a tudi če bom kdaj pristal na klopi, ne bo nič narobe, saj je pred nami veliko tekem. Treba bo biti stoodstoten ves čas in poskrbeti tudi za počitek.

Etien Velikonja
"Eti", ki si je oktobra 2009 na tekmi v Kopru hudo poškodoval koleno, je trenutno v "top" formi: "Počutim se odlično. Mislim, da še nikoli nisem bil tako dobro pripravljen. Res sem veliko delal, vsekakor pa me trdo delo čaka tudi v Angliji. Poleg treningov z ekipo delamo tudi individualno. Vse je res na visoki ravni." Foto: MMC RTV SLO/Ervin Čurlič

Odločilni gol je po izteku 90 minut s šestih metrov dosegel Mark Hudson. Velikonja je bil rezervist.


Sredino reprezentančno tekmo med Slovenijo in Romunijo smo izkoristili, da smo izvedeli več o njegovih prvih vtisih na Otoku.
23-letni napadalec se je po prestopu iz Maribora v največjem valižanskem mestu dobro znašel. "V redu je, sem kar pozitivno presenečen. Upam, da bo tako tudi ostalo. Seveda pa je pri nas nogometaših veliko odvisno od igrišča. Če je tam vse v redu, smo zadovoljni tudi z drugimi področji. S soigralci sem se ujel zelo dobro. Mogoče na začetku nisem vedel, kaj lahko pričakujem, a izkazalo se je, da so vsi pozitivne osebnosti. Pomagajo mi na vsakem koraku, tudi ekipa je zelo kvalitetna. Imamo velike ambicije. Že po nekaj dneh sem videl, da sem izbral pravo sredino," pravi nekdanji nogometaš Hita Gorice in vijoličastih iz Ljudskega vrta.

Cardiff City bo letos na domačih tekmah igral v rdečih dresih. To je bila želja malezijskih lastnikov kluba, saj menijo, da se bo tako povečala prepoznavnost kluba na mednarodnih trgih. Vse od leta 1910 je Cardiff nastopal v modrih majicah. V grbu kluba so zmanjšali modrega drozga in povečali rdečega zmaja.

Cardiff je v zadnjih tednih dihal olimpijsko, saj je bilo tam odigranih 11 nogometnih tekem olimpijskega turnirja. Vendar ne na stadionu Cardiff Cityja (sprejme nekaj manj kot 27.000 gledalcev), ampak na precej večjem stadionu Millennium. Nogometa v Cardiffu bo torej letos izjemno veliko, če vemo, da moštva v angleški drugi ligi v rednem delu sezone odigrajo kar po 46 tekem, saj ligo sestavlja 24 klubov.
Cilj uvrstitev v Premier League
"Zelo bo zanimivo. Komaj čakam," je že malce nestrpen Velikonja, ki zaradi reprezentančnih obveznosti v torek ni mogel pomagati svojim soigralcem na prvem tekmovalnem srečanju v tej sezoni. Cardiff je v prvem krogu ligaškega pokala izgubil na gostovanju pri Northampton Townu (1:2) in tako ne bo ponovil izjemnega lanskega dosežka, ko ga je šele v finalu po streljanju 11-metrovk ustavil Liverpool.

"Res je, izpadli smo iz pokala, a tako pač je v Angliji. Vsaka tekma je zelo težka, nižjeligaši pogosto presenečajo favorite na papirju. Cilj kluba gotovo ostaja uvrstitev v Premier League. Na zadnji pripravljalni tekmi smo v soboto pokazali zelo dobro igro proti Newcastlu in upam, da bomo tako tudi nadaljevali," je pojasnil Šempetrčan. Na omenjeni tekmi prejšnji konec tedna - Cardiff je zmagal s 4:1 - je dosegel tudi prvi zadetek za svoj novi klub.

Poskrbeti bo treba tudi za počitek
Ima zagotovljeno mesto v udarni enajsterici? "Nihče nima v nobenem klubu zagotovljenega mesta v prvi postavi. Vedno sem se moral boriti za to in tudi tokrat se bom. Za zdaj mi kaže zelo dobro, a tudi če bom kdaj pristal na klopi, ne bo nič narobe, saj je pred nami veliko tekem. Treba bo biti stoodstoten ves čas in poskrbeti tudi za počitek. Mogoče je v Angliji še bolj izrazito, da nogometaši ne samo na tekmi, ampak vsako minuto na treningu oddelajo stoodstotno. Gotovo mi bo to pomagalo pri mojem napredku."

Velikonja uživa veliko zaupanje trenerja Malkyja Mackaya, saj je bil prav on tisti, ki ga je želel pripeljati k "Bluebirdsom", po naše drozgom. Mackay je trener Cardiffa od junija lani, prej pa je sedel na klopi Watforda. Blizu prestopa v ta klub iz predmestja Londona je bil "Eti" še v času, ko je igral v Novi Gorici.
"Takrat sem imel konkretno ponudbo, a se v Anglijo nisem želel podati iz preprostega razloga, ker je bilo to takoj po poškodbi in sem vedel, da potrebujem čas, da se vrnem nazaj v formo. Tedaj sem se sicer v Angliji že srečal z Mackayem. Zelo sem zadovoljen, ker je ves ta čas spremljal moj napredek. Gotovo sem izbral pravi trenutek za prestop."

Druge ponudbe? Vprašajte Zahoviča
O tem, ali je imel še kakšno drugo ponudbo, Velikonja ostaja skrivnosten. "Ne vem, to morate vprašati gospoda Zahoviča. Ta je bila zelo konkretna in korektna. Vesel sem, da sem pristal v Cardiffu. Druge ponudbe do mene niso prišle. Če je kaj prišlo do Zahoviča, pa ne vem," se je v garaži stoženskega stadiona z nasmeškom nekoliko na silo poslovil od nas, saj ga je bratranec Tim Matavž ob pomanjkanju časa želel "odvleči" od sedme sile še malce v svojo družbo.
Prav njega je Velikonja v sredo zamenjal v 84. minuti in tretjič stekel na zelenico v majici z državnim grbom. "Zmaga je pomembna predvsem za našo samozavest. Nekatere napake bomo analizirali. Verjamem, da bomo v kvalifikacijah uspešni, sploh če bomo tako razpoloženi pred tekmečevimi vrati kot proti Romuniji. Najpomembneje je, da smo štirikrat zadeli. Ne moremo pričakovati, da bomo na vsaki tekmi superiorni v posesti žoge. Pomembno je, da izkoristimo priložnosti, ki jih imamo, in da delujemo homogeno," je povedal o zmagi nad Romuni s 4:3 v generalki pred začetkom kvalifikacij za SP 2014.

Cardiff igra kar veliko s kratkimi podajami in menjavami strani, ni preveč nabijanja žog. Mislim, da igramo zelo lepo. Normalno pa, da v nogometu ne šteje samo lepota, ampak je treba biti predvsem konkreten.

O igri Cardiff Cityja

Nihče nima v nobenem klubu zagotovljenega mesta v prvi postavi. Vedno sem se moral boriti za to in tudi tokrat se bom. Za zdaj mi kaže zelo dobro, a tudi če bom kdaj pristal na klopi, ne bo nič narobe, saj je pred nami veliko tekem. Treba bo biti stoodstoten ves čas in poskrbeti tudi za počitek.